TOP 7 blogów wege, które warto znać. Za sprawą tych wegetariańskich przepisów tofu będzie uzależniającym przysmakiem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Blogerka Marta Dymek na Targach Książki w 2017 r. w Warszawie
Blogerka Marta Dymek na Targach Książki w 2017 r. w Warszawie Gałązka/AKPA
Udostępnij:
Kuchnie wegetariańska i wegańska stają się coraz bardziej popularne. Składniki do wyczarowania roślinnych dań są łatwo dostępne. Na naszej liście TOP 7 blogów, które warto znać, znalazła się zarówno Marta Dymek z Jadłonomii, prekursorka mody na wegańskie przepisy, Alicja Rokicka z Wegan Nerd, jak i Roślinna Baza, najnowsza inicjatywa, promująca dania kuchni roślinnej. Przekonajcie się, że jedzenie większej ilości warzyw, owoców i kasz może być pysznym doświadczeniem kulinarnym.

Kuchnia wegetariańska i wegańska to nie tylko moda. Coraz więcej osób przechodzi na dietę roślinną lub przynajmniej ogranicza spożycie mięsa. Wtedy można nazwać ich fleksitarianami, ze względu na elastyczne podejście do potraw wegetariańskich. Zainteresowanie taką kuchnią pojawia się głównie z trzech powodów.

Pierwszy z nich to potrzeba przejścia na zdrowszy styl życia. Często są to zalecenia lekarskie, aby ograniczyć spożycie tłustego mięsa, soli i cukru. Drugi powód to miłość do zwierząt i świadomość tego, jak wygląda przemysł hodowlany. Wtedy często następuje całkowita rezygnacja z jedzenia mięsa lub dopuszczenie do spożycia tylko określonych ryb. Trzeci powód to potrzeba życia w duchu ekologii. Warto też sięgać po przepisy kuchni wegańskiej z powodu tradycji - często są to ciekawe receptury, które przekazały nam nasze mamy czy babcie. I do tego smaczne dania na każdą kieszeń!

- Każda kuchnia ma w sobie poupychane wegetariańskie potrawy - mówiła popularna blogerka Marta Dymek w rozmowie z naszym dziennikarzem. - To pokazuje, że gotowanie bez mięsa jest czymś starym jak świat. Spójrzmy na kuchnię polską, o której mówi się, z czym się nie zgadzam, że jest kuchnią bardzo „mięsną”. Na pierwszy rzut oka widzimy, że można wymienić tu takie potrawy jak barszcz z uszkami, który jest wegański, kapustę z grzybami, kompot, kisiel, mnóstwo potraw, o których nie myślimy nawet, że są wegańskie.

Chęć ograniczenia spożycia mięsa sprawia, że wzrasta zainteresowanie kuchnią roślinną. Alicja Rokicka, Marta Dymek czy Ewa Ługowska dzielą się swoją pasją, przepisami i radami w internecie.

Zobacz TOP 7 blogów, które zachęcają do zwrócenia uwagi na wegańskie i wegetariańskie dania!

Przesuwaj zdjęcia strzałkami

Blogerka Marta Dymek na Targach Książki w 2017 r. w Warszawie

TOP 7 blogów wege, które warto znać. Za sprawą tych wegetari...

Czerwone wino nie takie zdrowe

Wideo

Materiał oryginalny: TOP 7 blogów wege, które warto znać. Za sprawą tych wegetariańskich przepisów tofu będzie uzależniającym przysmakiem - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie