5/9

Blog Misa Mocy to strona poświęcona przepisom wegańskim, bezglutenowym i bez użycia cukru. Ewa Ługowska podaje tu przepisy na dania główne, zupy, wypieki, desery i okolicznościowe przekąski. Jej receptury są kolorowe i soczyste. Na blogu znajdują się też wskazówki, jak nie marnować jedzenia oraz porady dotyczące ekologii.

Misa Mocy

6/9

Jadłonomia to blog Marty Dymek, który w 2013 roku otrzymał wyróżnienie Kulinarnego Bloga Roku. Od tego czasu Marta wydała trzy książki, a każda z nich miała liczne dodruki. Pierwsza, „Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan”, pokazuje, jak wydobyć pełnię smaku ze znanych bulw, warzyw korzeniowych i kasz. Druga publikacja, „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata”, poświęcona była egzotycznym produktom i przygotowywaniu ich w domowym zaciszu. Trzecia książka, „Jadłonomia po polsku”, dotyczyła tradycyjnych posiłków znanych z kuchni polskiej. Przepisy z jej bloga stały się dla wielu osób powodem do eksperymentowania z nieznanymi dotąd smakami lub pomijanymi częściami warzyw.

Jadłonomia

7/9

Alicja Rokicka to twórczyni bloga Wegan Nerd i autorka książek. Jej ostatnia publikacja, „Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska”, dotyczy dań w wegańskim wydaniu. Wegan nerd to jeden z najpopularniejszych i najczęściej wyróżnianych blogów poświęconych kuchni roślinnej. Prezentowane tam przepisy są łatwe w przygotowaniu, szybkie i w niecodzienny sposób łączą składniki. Na przykład świętomarcińska fasola z gruszką i żurawiną wygląda obłędnie. Na blogu można znaleźć przepisy na dania główne, desery i na przysmaki od święta. Uwaga! Patrząc na te zdjęcia, zrobicie się głodni.

Wegan Nerd

8/9

Paweł Ochman tworzy blog Weganon. Kolejne miejsce w sieci, które nie korzysta z mięsa, ryb i produktów odzwierzęcych. Autor zapewnia, że jego przepisy są kolorowe, sezonowe i tanie. Do swoich przepisów nie dodaje cukru. Od czasu do czasu korzysta jedynie z naturalnych zamienników. Na blogu znajdziecie mnóstwo receptur na wegańskie desery, w tym żydowskie rogaliki rugelach. Przygotowywanie słodkości to jedna z pasji Pawła Ochmana. Jej efekt można zobaczyć w książce „Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału”. Blog wyróżnia się też interpretacją regionalnych dań kuchni polskiej w wegańskiej odsłonie.

Weganon

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.

Polecamy

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Unijne szczyty odbędą się w Polsce? Ważna zapowiedź prezydenta

Unijne szczyty odbędą się w Polsce? Ważna zapowiedź prezydenta

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Zobacz również

Unijne szczyty odbędą się w Polsce? Ważna zapowiedź prezydenta

Unijne szczyty odbędą się w Polsce? Ważna zapowiedź prezydenta

Dramatyczne sceny na ulicach Tbilisi. Tak policja rozprawia się z protestującymi

Dramatyczne sceny na ulicach Tbilisi. Tak policja rozprawia się z protestującymi