Tłusty Czwartek 2021: Ile kalorii ma pączek? Skąd wzięła się ta tradycja? Przepisy na faworki, pączki, róże karnawałowe

Redakcja Warszawa
Redakcja Warszawa
Tłusty Czwartek 2021 już 11 lutego. Tego dnia wszyscy - nawet najwięksi asceci kulinarni na najsurowszych dietach będący - ogłaszają wielką dyspensę. Największym wzięciem cieszą się oczywiście pączki i faworki, ale warto sięgnąć też po inne słodkości. Zobaczcie przepisy na Tłusty Czwartek. Sprawdźcie też, ile kalorii ma jeden pączek i jak nie przytyć przez obżarstwo w Tłusty Czwartek.

No bo jakżeby inaczej, skoro w Tłusty Czwartek cała Polska pachnie świeżo usmażonymi pączkami, racuchami i faworkami (w niektórych rejonach Polski zwanymi także chrustem). Taka nasza słodko-tłusta tradycja narodowa. I oby nigdy, przenigdy nie odeszła w zapomnienie.

Kiedy Tłusty Czwartek? Skąd wzięła się tradycja Tłustego Czwartku

Według kalendarza chrześcijan Tłusty Czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału, czyli czas mocno zakrapianych i pełnych obżarstwa biesiad, hucznych zabaw i balów karnawałowych. W tym roku będzie to więc dzień 11 lutego, bowiem już 17 lutego rozpoczyna się okres Wielkiego Postu.

W Krakowie i okolicach tłusty czwartek znany jest także jako combrowy. Swoją nazwę wziął prawdopodobnie od nazwiska XVII-wiecznego krakowskiego wójta, niejakiego Combra, osobnika podobno bardzo surowego wobec miejscowych przekupek. Wójtowi zmarło się w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Od tamtego czasu przekupki w każdą rocznicę śmierci wójta urządzały na krakowskim rynku wesołe zabawy.

Czy pączki są zdrowe? Dietetyk o pączkach

Źródło:
TVN 24

Tłusty Czwartek JAK NIE PRZYTYĆ | Ile kalorii ma pączek?

Jeden z ludowych przesądów mówi, że jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się w życiu wiodło. Czy warto więc kusić los? Lepiej mu pomóc! Niechaj pączki i inne smakołyki posłużą wam za środek do celu. I pamiętajcie, że kalorie zawsze można spalić. Przeciętny pączek ma od 300 do 400 kilokalorii. Aby go spalić, należy wybrać się na co najmniej godzinny spacer, przejażdżkę rowerem lub pływanie w basenie albo biegać 30 min. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło: ruch to zdrowie!

Dlatego, nie zważając na kalorie, zapraszamy wszystkich do słodkiej tłustoczwartkowej biesiady pod znakiem pączka i faworków. Nie zabraknie oczywiście pączków z klasycznym nadzieniem z płatków róży, z ajerkoniakiem, ale także z twarogiem albo jabłkiem. Ani pączków wiedeńskici amerykańskich donatów z dziurką.

A chrust i róże karnawałowe też będą.

Przepisy na Tłusty Czwartek Przepis na pączki serowe

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 4 jajka
  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 400 g tłustego sera twarogowego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 50 ml gęstej śmietany
  • 60 ml mleka
  • 15 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • konfitura wiśniowa
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:
z drożdży, mleka i trzech łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia;ser zmielić dwukrotnie, pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem, śmietaną, serem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, proszkiem do pieczenia i solą;dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto;formować z niego kulki, do środka wkładać po łyżeczce konfitury wiśniowej &#;pączki odłożyć do wyrośnięcia;smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor;osączać na papierze i jeszcze gorące posypać cukrem pudrem

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na faworki po włosku

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 25 ml grappy
  • 50 g smalcu
  • 30 ml oleju
  • 15 g proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta soli, cukier puder

Sposób przygotowania:
mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia;dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto;przykryć i odstawić na godzinę;rozwałkować na cienkie placki i radełkiem wycinać paski szerokości 4 cm i długości 8 cm;nacinać pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijać ciasta;wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor;osączyć na papierowym ręczniku;posypać obficie cukrem pudrem

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na rodzynkowe minipączki

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 100 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 40 g masła
  • 4 jajka
  • 20 g cukru waniliowego
  • 200 g rodzynek
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon

Sposób przygotowania:
mąkę przesiać do miski;drożdże pokruszyć i wymieszać z małą ilością ciepłego mleka i łyżeczką cukru, wlać do mąki;przykryć i odstawić na 15 min;pozostały cukier, mleko, miękkie masło, sól, jaja i cukier waniliowy dodać do zaczynu;wyrabiać ciasto, aż na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza;ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 min (powinno podwoić objętość);następnie do ciasta dodać rodzynki i jeszcze raz zagnieść ;tłuszcz roztopić w głębokim garnku;formować z ciasta małe kulki i smażyć w gorącym tłuszczu 2 min;pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu i obtoczyć w cukrze z cynamonem

Tłusty Czwartek | Przepisy na florentynki, serowe donaty, muffinowe pączki z sosem toffi i orzechami w miodzie

Źródło:
TVN

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na torciki bezowe

Składniki:

  • 1/2 l białek
  • 1 kg cukru

Krem budyniowy:

  • 1/2 l mleka
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 5 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:
białka delikatnie podbić i powoli wsypywać cukier, wciąż ubijając, ubijać, aż białka będą miały strukturę sztywną i błyszczącą;rozgrzać piekarnik do 100 st. C;wykładać bezę w małych porcjach na blaszkę, piec ok. 5 godz.;przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem i mąką, mleko zagotować z laską wanilii;gotową masę wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń ;ostudzoną masę budyniową utrzeć z kostką masła;do utartego kremu dodać likier migdałowy i odrobinę spirytusu;ostudzone bezy napełnić kremem i udekorować owocami

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na ptysiowe pączki

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:
do mleka dodać masło, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać;zagotować;powoli wsypywać mąkę, stale mieszając, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od dna garnka ;lekko przestudzić;następnie dodawać po jednym jajku i mieszać, aż składniki się połączą ;ciasto przełożyć do szprycy;tłuszcz do smażenia roztopić;pergamin posmarować tłuszczem;pączki wyciskać bezpośrednio na pergamin;następnie ostrożnie zsuwać je do garnka z tłuszczem i smażyć przez 2 min z każdej strony;pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na oponki

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 200 g masła
  • 30 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 80 ml gęstej śmietany
  • 15 ml mleka
  • 15 ml wódki
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Sposób przygotowania:
drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem;masło, żółtka, jajko, śmietanę i wódkę połączyć z mąką, dodać utarte i podrośnięte drożdże;zagnieść ciasto jak na pierogi;rozwałkować na grubość 1 cm;wycinać szklanką krążki, a następnie w każdym po środku dziurki kieliszkiem ;pozostawić do wyrośnięcia;oponki smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu na złoty kolor;posypać obficie cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym lub polukrować

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki

Składniki:

  • 200 ml mleka 2-procentowego
  • 30 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 6 żółtek
  • 600 g masła
  • 300 g konfitury z płatków róży

Sposób przygotowania:
z mleka, drożdży, cukru i części mąki zrobić rozczyn;gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiać ok. 30 min;na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto ponownie, aż będzie odstawać od ręki;z tak wyrobionego ciasta wykręcać kulki o wadze 35 g i nadziewać konfiturą;odstawić do wyrośnięcia;wyrośnięte pączki smażyć w głębokim tłuszczu

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki jabłkowe

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g drożdży, 250 ml mleka
  • 100 g cukru, 60 g masła
  • 2 jajka, szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 duże jabłka
  • tłuszcz do smażenia, cukier puder

Sposób przygotowania:
drożdże wkruszyć do mleka, dodać trochę cukru oraz 1 łyżkę mąki i wymieszać;wlać do reszty mąki, dodać cukier i sól;resztę mąki przesiać do miski, dodać masło ;jajka rozkłócić ze skórką cytrynową, dodać do mąki;całość wyrobić na gładkie ciasto;z ciasta uformować kulę, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosła;jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę;dodać do ciasta i całość jeszcze raz wyrobić, odstawić ciasto na 15 min, żeby ponownie podrosło;rozgrzać tłuszcz;łyżką odrywać ciasto, formować kulę i smażyć 3 min z każdej strony; ułożyć na papierze i osączyć z tłuszczu

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1,5 kg mąki
  • 10 jajek
  • 100 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 100 g drożdży
  • aromat pomarańczowy
  • skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:
pół litra mleka zagotować z masłem; wsypać 500 g mąki i wymieszać;białka ubić;żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym; następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy;drożdże rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku;wszystko razem wymieszać w dużej misce, dodając resztę mąki i zaczyn drożdżowy; dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce; po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia; smażyć kilka minut po każdej ze stron; ostudzone pączki udekorować polewą

Nadzienie ajerkoniakowe:

  • 4 jajka
  • 300 g cukru pudru
  • 400 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml likieru jajecznego

w głębokim naczyniu utrzeć jajka z cukrem pudrem na puszystą, białą masę ;mleko zagotować z laską wanilii i lekko schłodzić ;do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli mleko, cały czas ubijając ;kiedy składniki dokładnie się połączą, masę odstawić do schłodzenia ;do zimnej masy wlać likier jajeczny, delikatnie wymieszać

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na sypki chrust

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 14 jajek
  • 60 g masła
  • 130 ml śmietany
  • 5 g soli
  • 5 g spirytusu
  • 2 kg smalcu do smażenia

Sposób przygotowania:
wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto;odstawić na 2 godz. do lodówki; rozwałkować na stolnicy i smażyć w głębokim tłuszczu;gotowe faworki przysypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na paluszki chrustowe

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • cukier puder z utłuczoną wanilią
  • smalec

Sposób przygotowania:
na stolnicę wysypać mąkę z sodą, zrobić dołek i wbić do niego żółtka wlać śmietanę, ocet, dodać masło i cukier puder wyrobić gładkie ciasto wybić dobrze wałkiem, po czym z małych porcji ciasta robić cieniutkie wałeczki różnej długości, kłaść je na rozgrzany smalec, smażyć jak chrust po wyjęciu i osączeniu posypać cukrem pudrem z wanilią
Przepis nadesłała pani Andżelika Chachlowska z Brzeska

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na róże karnawałowe

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 białko
  • 2 kostki smalcu
  • 1 szklanka cukru pudru do dekoracji
  • domowa konfitura

Sposób przygotowania:
z żółtek, mąki, śmietany, cukru, łyżeczki masła i alkoholu zagnieść pulchne ciasto cienko rozwałkować i wycinać krążki o trzech różnych średnicach: np. 5 cm, 4 cm, 3 cm każdy krążek naciąć od brzegu na ok. 1 cm w pięciu miejscach środki posmarować białkiem i układać jeden na drugim od największego do najmniejszego, na środku przyciskając palcem, aby się skleiły Różyczki smażyć w głębokim tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru osączyć i przełożyć na talerz posypać cukrem pudrem, na środku ozdobić konfiturą
Przepis nadesłała pani Maria Jasińska z Krakowa

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki pieczone z miodem i orzechami

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 40 g cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 4-5 żółtek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka miodu naturalnego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:
mąkę przesiać drożdże rozetrzeć z cukrem, kilkoma łyżkami śmietanki i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia potem połączyć z ubitą śmietanką, żółtkami i mąką, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec roztopione masło i sól, pozostawić do wyrośnięcia następnie podzielić na porcje o wadze ok. 50 g, uformować kule, ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia wyrośnięte pączki ułożyć w odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec w gorącym piekarniku upieczone polać miodem i posypać posiekanymi orzechami
Przepis nadesłała pani Katarzyna Lokocz z Bytomia

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki angielskie

Składniki:

  • 1 twarożek homogenizowany
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kg tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:
twarożek włożyć do miski, dodać jajka i bardzo starannie wyrobić na jednolitą masę dosypać mąkę razem z proszkiem i odrobiną soli, wymieszać od razu kłaść małą łyżeczką w gorącym tłuszczu porcje ciasta kiedy się zrumienią, odwracać je na drugą stronę wyjmować na półmisek, a gdy ociekną nieco z tłuszczu, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym
Przepis nadesłała pani Zofia Jaśkowiak z Leszna

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączkowe obwarzanki

Składniki:

  • 250 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • mały proszek do pieczenia
  • sól
  • cukier puder
  • olej

Sposób przygotowania:
mąkę połączyć ze szczyptą soli, dodać serek, jajko wyrobić jednolite elastyczne ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wykroić szklanką kółka, a w ich środku robić spore dziurki smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu podawać posypane cukrem pudrem
Przepis nadesłała pani Danuta Grzywna z Dorohuska

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na eklery

Składniki:

  • 200 g wody
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 6 jaj

Krem:

  • 1/2 l śmietany 36-proc.
  • 15 g cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
masło zagotować z wodą i szczyptą soli do gotującego się roztworu dosypać mąkę i ją zaparzać do momentu, aż będzie odstawać od naczynia ciasto ostudzić i wbijać do niego po jednym jajku, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie trzymać się łyżki z gotowej masy wyciskać paski na wysmarowaną tłuszczem blachę piec ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przygotować krem: ubić schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno nadziewać nią przekrojone na pół eklerki z wierzchu ozdobić je roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki wiedeńskie

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 15 ml wódki
  • 1 pomarańcza, esencja rumowa
  • dżem morelowy, tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
drożdże, letnie mleko, 4 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia żółtka ze szczyptą soli utrzeć z cukrem, dodać resztę mąki i zaczyn drożdżowy wyrobić dodać rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze 10 min, dodając wódkę, otartą skórkę z pomarańczy i kilka kropel esencji rumowej pozostawić do wyrośnięcia kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je na grubość 1 cm, wykrawać szklanką, nadziewać dżemem morelowym, zlepić po dwa krążki i wykroić jeszcze raz szklanką układać na pergaminie i pozostawić do wyrośnięcia smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu z obu stron

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki orzechowe w sosie czekoladowym

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 160 g cukru
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g masła
  • 5 ml esencji waniliowej
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia

Sos czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki 36-proc.
  • 200 g ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:
w ciepłym mleku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru orzechy drobno posiekać, wymieszać z mąką i resztą cukru dodać rozczyn, roztopione masło i esencję waniliową wyrobić ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wycinać foremką dowolne kształty, np. serca tak przygotowane pączki pozostawić do ponownego wyrośnięcia przygotować sos czekoladowy: w rondelku podgrzać śmietanę, dodać pokruszoną czekoladę mieszać aż do powstania gładkiego, lśniącego sosu pączki smażyć w głębokim tłuszczu podawać polane sosem czekoladowym i obficie posypane cukrem pudrem

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki hiszpańskie

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 250 ml wody
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Glazura:

  • 200 g cukru pudru
  • 20 ml soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:
zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli na wrzątek wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka ostudzić ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami przełożyć do rękawa cukierniczego na pergamin wycisnąć kółka ciasta o średnicy 7 cm partiami wkładać pączki do mocno rozgrzanego tłuszczu smażyć 4-5 min z każdej strony wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym cukier puder utrzeć z 2-3 łyżkami wrzątku i sokiem glazurą posmarować pączki

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na florentynki migdałowe

Składniki:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki pszennej

Masa migdałowa:

  • 600 g płatków migdałowych
  • 450 g miodu
  • 150 g masła
  • 90 g cukier kryształ
  • 100 ml śmietany 36-proc.

Sposób przygotowania:
zagnieść kruche ciasto wyłożyć nim dno formy i piec w temp. 160 st. C, aż ciasto nabierze złotego koloru, ostudzić przygotować masę migdałową: wszystkie składniki wsypać do jednego gara i zagotować gotową masę wlać na wystudzone ciasto i ponownie zapiec w temp. 160 st. C

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki z ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 100 g drożdży
  • 200 ml oliwy
  • 30 g cukru waniliowego
  • 50 ml mleka
  • 20 g cukru
  • konfitura owocowa

Sposób przygotowania:
ugotować obrane ziemniaki w nieosolonej wodzie następnie ugnieść na gładką masę drożdże rozrobić z mlekiem i cukrem, pozostawić do wyrośnięcia do drożdży dodać ziemniaki, mąkę, jaja, cukier waniliowy i oliwę, zagnieść pozostawić do wyrośnięcia formować kulki, nadziewać konfiturą zlepiać i smażyć w głębokim tłuszczu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na i.pl Portal i.pl