1/19
TŁUSTY CZWARTEK 2018. Najlepsze przepisy na pączki [ZDJĘCIA, ciekawostki, stuletni przepis, pączki z marmoladą, pączki z polewą]
fot. Dawid Łukasik/Polska Press
2/19
8 lutego 2018 Tłusty Czwartek. Zaopatrzyliście się już w...
fot. Patrycja Wanot/NTO

Stuletni przepis na pączka wciąż aktualny i... smaczny

8 lutego 2018 Tłusty Czwartek. Zaopatrzyliście się już w słodkie przysmaki? Wiecie, że można zrobić pączki wegańskie a że w USA podawane są pączki z m.in. bekonem a w Korei posypywane czosnkiem?

Wiecie jak smakuje pączek zrobiony na bazie stuletniego przepisu? Całkiem nieźle

3/19
Pączek, którego się nie smaży, ale piecze? Pączek z batatów?...
fot. Patrycja Wanot

Pączka można zrobić z... batata

Pączek, którego się nie smaży, ale piecze? Pączek z batatów? Taki przysmak to dobra alternatywa dla tych, co nie jedzą glutenu i unikają niezdrowego cukru. Oto przepis na pączusie w wersji fit.

Składniki:

- 200 g puree z pieczonych batatów
- 150 g mąki owsianej / kukurydzianej / jaglanej
- 100 g mąki ryżowej
- 75 g skrobi ziemniaczanej / dowolnej skrobi
- 50 g oleju kokosowego
- 100 ml mleka sojowego, roślinnego albo ryżowego
- 150 g ksylitolu / erytrolu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka octu jabłkowego / winnego
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Do malaksera wrzucamy: puree z batatów, mleko roślinne, ksylitol, olej kokosowy, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, rum i sól.

Blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do miski i umieszczamy w kąpieli wodnej, aby masa była ciepła, ale nie gorąca.

Dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy.

Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.

W miseczce zalewamy 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlewamy do masy na ciasto i znów dokładnie mieszamy.

Ciasto wkładamy na 30 min do zamrażalki.

Za pomocą wilgotnych dłoni urywamy ok. 80 g ciasta i formujemy je w rulon. Przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączymy końce, formując oponkę. Powtarzamy do wykorzystania całości ciasta.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min (bez termoobiegu), potem 5-10 min z termoobiegiem. Oponki mają się ładnie zarumienić.

Upieczone oponki pozostawiamy na blaszce do ostudzenia.

Przepis na polewę czekoladową:

- 100 g gorzkiej czekolady (bez dodatku cukru)
- 70-100 ml mleka roślinnego
- szczypta soli

dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa

Połamaną czekoladę wraz i resztę składników umieszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści mieszamy ją dokładnie z pozostałymi składnikami, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.

(Gdyby czekolada była zbyt gęsta, dodajemy odrobinę więcej mleka).

Roztopioną czekoladą polewamy ostudzone oponki. Posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!

źródło: truetastehunters.com

4/19
Gdzie jada się najdziwniejsze pączki. Między innymi w USA. W...
fot. Wojciech Wojtkielewicz/Polska Press

Bekonowy przysmak

Gdzie jada się najdziwniejsze pączki. Między innymi w USA. W Portland są normalną potrawą, taką, jak u nas zapiekanki czy słodkie pączki z lukrem. Amerykanie zajadają się smażonymi pączkami z bekonem oblanymi syropem klonowym.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

PKOl zaprezentował stroje Polaków na ceremonię otwarcia igrzysk w Paryżu [ZDJĘCIA]

PKOl zaprezentował stroje Polaków na ceremonię otwarcia igrzysk w Paryżu [ZDJĘCIA]

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Zobacz również

Trzynasta emerytura 2024 - tabela. Tyle pieniędzy trafia na konto emerytów

Trzynasta emerytura 2024 - tabela. Tyle pieniędzy trafia na konto emerytów

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1  [GALERIA]

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1 [GALERIA]