9/13
Zasobnymi źródłami witaminy E w diecie są przede wszystkim...
fot. pixabay

Migdały, orzechy laskowe i nasiona słonecznika

Zasobnymi źródłami witaminy E w diecie są przede wszystkim nasiona słonecznika (49 mg/100 g), orzechy laskowe (38 mg/100 g) oraz migdały (25 mg/100 g), podczas gdy potrzeby organizmu wynoszą ok. 10 mg na dobę. Tokoferol ma bardzo silnie właściwości przeciwutleniające, polegające na:
przerywaniu reakcji zapalnych,
neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie,
ograniczaniu wydzielania cytokin prozapalnych, które stres oksydacyjny powodują.
Przy pierwszych objawach przeziębienia, poziom markerów stresu oksydacyjnego wzrasta, dlatego warto wówczas dodawać do posiłków garstkę orzechów dziennie, by ilość witaminy E w codziennej diecie była wystarczająca.

10/13
Pestki dyni to produkt o bardzo wysokiej zawartości cynku,...
fot. pixabay

Pestki dyni

Pestki dyni to produkt o bardzo wysokiej zawartości cynku, gdyż w 100 g dostarczają 7,94 mg tego składnika. Dziennie zapotrzebowanie dla kobiety wynosi 8 mg, a dla mężczyzny – 10 mg. Niedobór cynku w organizmie:
obniża funkcje makrofagów,
• zaburza proces rekrutacji granulocytów,
nasila stres oksydacyjny.
Cynk uczestniczy w produkcji enzymów przez grasicę, a to w tym narządzie dojrzewają komórki układu odpornościowego, nabierając swoich ostatecznych funkcji.

11/13
Pełnoziarniste produkty owsiane i jęczmienne, a w mniejszych...
fot. pixabay

Płatki owsiane i kasze jęczmienne

Pełnoziarniste produkty owsiane i jęczmienne, a w mniejszych ilościach żytnie, dostarczają beta-glukanów. To frakcja błonnika pokarmowego, który występuje w zewnętrznych częściach okrywy nasiennej wymienionych zbóż.

Dotychczas w badaniach zaobserwowano, że beta-glukany stymulują makrofagi do produkcji cytokin przeciwzapanych, a te pobudzają do działania limfocyty T i B. Ta frakcja błonnika zwiększa działanie fagocytarne makrofagów, które „pochłaniają” wirusy oraz zniszczone komórki.

12/13
Tłuste ryby morskie to najlepsze żywieniowe źródła witaminy...
fot. 123rf

Łosoś, sardynki, makrela i inne tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie to najlepsze żywieniowe źródła witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te wpływają na komórki układu odpornościowego prawdopodobnie poprzez wpływ na wydzielanie związków, odpowiedzialnych za komunikację pomiędzy nimi. Witamina D działa immunomodulująco, obniża skłonność organizmu do reakcji alergicznych, a także pobudza wydzielanie przeciwciał przez limfocyty B.
U osób, które często chorują, stwierdza się w badaniach profilaktycznych niskie, względem zaleceń, stężenie witaminy D we krwi.

Spożywaj tłuste ryby morskie, najlepiej świeże, przynajmniej 2 razy w tygodniu. A witaminę D w okresie jesienno-zimowym warto suplementować w ilości 800-2000 j.m. na dobę.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.

Polecamy

Pożar mieszkania na Nowym Dworze. Spłonął balkon, zobaczcie zdjęcia

Pożar mieszkania na Nowym Dworze. Spłonął balkon, zobaczcie zdjęcia

Letnie wzmocnienia Legii Warszawa. Na radarze napastnicy z Ekstraklasy LISTA

Letnie wzmocnienia Legii Warszawa. Na radarze napastnicy z Ekstraklasy LISTA

Słynny aktor w Poznaniu: Chcę zostać Polakiem! Oto rozmowa z gwiazdą Impact 2024

TYLKO U NAS
Słynny aktor w Poznaniu: Chcę zostać Polakiem! Oto rozmowa z gwiazdą Impact 2024

Zobacz również

Letnie wzmocnienia Legii Warszawa. Na radarze napastnicy z Ekstraklasy LISTA

Letnie wzmocnienia Legii Warszawa. Na radarze napastnicy z Ekstraklasy LISTA

Nocny wypadek na A4! Do szpitala zabrano 4 osoby

AKTUALIZACJA
Nocny wypadek na A4! Do szpitala zabrano 4 osoby