Te produkty są groźne dla konsumentów. GIS nakazał wycofać je ze sklepów Lidl, Biedronka, Netto, Tesco, Auchan 02.07.21

Mariusz Surowiec
Mariusz Surowiec
TE produkty zostały wycofane z popularnych dyskontów: Lidl, Biedronka, Netto, Auchan, Tesco. Sprawdź zdjęcia oraz listy partii, których nie należy spożywać ponieważ mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
TE produkty zostały wycofane z popularnych dyskontów: Lidl, Biedronka, Netto, Auchan, Tesco. Sprawdź zdjęcia oraz listy partii, których nie należy spożywać ponieważ mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Główny Inspektorat Farmaceutyczny
Główny Inspektorat Sanitarny nakazał natychmiastowe wycofanie ze sklepowych półek produktów, które mogą zagrażać zdrowiu konsumentów. Te popularne produkty znajdziesz między innymi na półkach obecnych w całej Polsce dyskontów spożywczych takich jak Biedronka, Lidl czy Netto a także Auchan czy Tesco. Sprawdź, których produktów nie powinieneś kupować oraz jeść w czerwcu 2021. Ważne informacje dla alergików.

Robisz zakupy w Biedronce czy Lidlu? Sprawdź czy nie kupiłeś produktów z serii wycofanych rozporządzeniem GIS

Czerwcowa lista produktów wycofanych przez GIS w 2021 roku jest naprawdę długa. Wśród podejrzanych produktów znalazły się między innymi popularne parówki, jajka, słodycze i wiele innych.

Produkty wycofane przez GIS ze sklepowych półek:

  • jajka
  • parówki
  • napoje
  • soki
  • przyprawy
  • przekąski
  • produkty bezglutenowe

Na liście wycofanych produktów znajduje się między innymi popularna przyprawa - pieprz w którym stwierdzono Salmonellę. Oprócz niego ze sklepowych półek wycofane zostały również lubiane przez konsumentów produkty bezglutenowe, w których kontrola wykazała obecność glutenu. Produkt ten może stwarzać niebezpieczeństwo dla konsumentów uczulonych na gluten. Listę wycofanych produktów powinni sprawdzać zwłaszcza alergicy, dla których spożywanie alergenów może mieć fatalne skutki.

Kupiłem produkt, który znajduje się na liście produktów wycofanych przez GIS. Co mogę zrobić?

Co mówi prawo w przypadku gdy konsument zakupił towar, który został wycofany ze sklepowych półek na mocy rozporządzenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego? Sprawa jest prosta. W takim przypadku konsument ma pełne prawo do uzyskania zwrotu poniesionych kosztów a informacja na ten temat znajduje się w sklepach i na stronach urzędowych gis.gov gdzie znajdziemy listy wycofanych produktów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Te produkty są groźne dla konsumentów. GIS nakazał wycofać je ze sklepów Lidl, Biedronka, Netto, Tesco, Auchan 02.07.21 - Głos Pomorza

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
12 czerwca, 10:58, Gość:

"NIK o nadzorze nad stosowaniem dodatków do żywności

Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK. Inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku. Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego „E” w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie. Z badania NIK wynika, że w jednym dniu można przyswoić nawet 85 różnych E..."

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

"...NIK zauważa, że Główny Inspektor Sanitarny, który nadzoruje jakość zdrowotną żywności, nie wdrażał i nie inicjował działań, które miałyby potwierdzić lub zaprzeczyć, że istnieje ryzyko związane z używaniem substancji dodatkowych. Nie angażował do tych celów także Rady Sanitarno-Epidemiologicznej, w składzie której znajdowali się pracownicy naukowi zajmujący się zagadnieniami bezpieczeństwa żywności, w tym problematyką dodatków do żywności.

Tymczasem dostępnych jest coraz więcej dowodów i publikacji, które wskazują na szkodliwość niektórych dodatków do żywności. W zleconej przez NIK ekspertyzie wśród dodatków, które mogą wywoływać alergie wymieniono barwniki spożywcze, szczególnie syntetyczne (m.in. E 123, E 110, E 122) oraz konserwanty z grupy siarczynów. Wskazano również, że niektóre barwniki (E120 koszenila, E124 czerwień koszenilowa i E 129 czerwień Allura), mogą powodować groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny. Barwniki te są często używane w wędlinach, napojach, sałatkach. Są one szczególnie niebezpieczne dla dzieci oraz osób uczulonych na salicylany. Jako dodatki o wysokim potencjale pronowotworowym wymieniono konserwanty: kwas benzoesowy (E 210) i jego pochodne oraz azotyny i azotany (E 249, E 250, E 251, E 252). Także Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził niektóre dowody na związek azotynów w diecie z nowotworami żołądka oraz połączenia azotynów i azotanów z przetworzonego mięsa z nowotworami jelita grubego. W zleconej ekspertyzie stwierdzono ponadto narażenie na rakotwórcze N-nitrozoaminy, które powstają m.in. podczas termicznej obróbki żywności zawierającej te substancje, czyli np. podczas podgrzewania kiełbas. Ponadto mogą one być niebezpieczne dla kobiet w ciąży..."

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

G
Gość

"NIK o nadzorze nad stosowaniem dodatków do żywności

Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK. Inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku. Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego „E” w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie. Z badania NIK wynika, że w jednym dniu można przyswoić nawet 85 różnych E..."

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

Wróć na i.pl Portal i.pl