Unikanie śniadań
Wiele osób unika spożywania śniadania niedługo po przebudzeniu, co jest błędem. Jedząc śniadanie przyspieszamy przemianę materii, co korzystnie wpływa na ilość spalonych kalorii w ciągu dnia.
Niedostarczenie energii z pożywieniem obciąża wątrobę oraz zaburza pracę trzustki, co w konsekwencji zwiększa ryzyko rozwoju insulinoopornosci, otyłości brzusznej oraz cukrzycy typu 2.
Na śniadanie najlepiej zjeść coś sycącego. Ważne, aby pierwszy posiłek był źródłem białka i węglowodanów oraz został uzupełniony w zdrowe tłuszcze. Jego dodatek do pożywienia dostarczy dodatkowej porcji kalorii oraz spowolni proces trawienia, dzięki czemu na dłużej wyeliminuje uczucie głodu.
Na śniadanie powinno się unikać jedzenia owoców i soków cytrusowych, ponieważ zawarte w nich kwasy owocowe, podrażniając ściany żołądka, powodują wzrost produkcji kwasu żołądkowego, co może nasilać objawy zgagi oraz wywołać nudności.
Picie kawy na czczo
Kawa znana jest ze swoich pobudzających właściwości, dlatego często pierwszym pitym płynem w ciągu dnia.
Mała czarna jest źródłem kofeiny, która zwiększa wydzielanie kortyzolu, czyli hormonu stresu. Jego poziom w naturalny sposób osiąga wyższe stężenie z samego rana, więc picie kawy na czczo dodatkowo zwiększa stężenie kortyzolu i może wywołać drażliwość oraz uczucie niepokoju.
Najlepiej filiżankę kawy wypić dopiero po spożytym śniadaniu, około godziny 10:30, ponieważ mniej więcej o tej godzinnie poziom hormonu stresu ulega znacznemu obniżeniu.
Dodatkowo kofeina nasila wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co przy braku pożywienia, drażni błonę śluzową i nasila cofanie się go do przełyku i gardła, powodując zgagę oraz ból.
Narażenie na nadmierny stres również może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia, a nawet powodować nerwobóle w klatce piersiowej, które mogą przypominać zawał serca.