Dania laureatek programu MasterChef Junior
Suflet czekoladowy, pływające krewetki i łosoś na makaronie to tylko kilka popisowych dań. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć dania.
Lekko opiekany tuńczyk z pianką sojową podany z mango i ogórkiem
Hela Kłobudzka jako przystawkę podała tuńczyka z sosem przygotowanym przy pomocy syfonu. Dzięki temu miał lekką, piankową konsystencję.
Śliwki suszone w boczku z serem feta - przystawka Ewy Ziemiańskiej
Składniki:
15 plasterków wędzonego boczku,
15 śliwek suszonych
1 ser feta,
1 opakowanie rukoli
pomidorki koktajlowe
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Śliwkę wędzoną nadziewamy serem feta, zawijamy w plaster boczku i przebijamy wykałaczką. Zapiekamy 15 minut w piecu rozgrzanym do 170°.
Podajemy z sałatką z rukoli, fety i pomidorków polanej sosem vinegret (wymieszaj razem oliwę,ocet balsamiczny,miód i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.)
Łosoś na makaronie z cukinii z sosem paprykowym Ewy Ziemiańskiej
Składniki:
1 filet z łososia atlantyckiego,
sos sojowy,
ocet winny
papryka słodka
papryka ostra,
papryczka chili,
papryka czerwona świeża
miód
1 cukinia
czosnek
oliwa
suszone pomidory
Przygotowanie:
Z fileta z łososia usuwamy skórę. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, octu winnego, papryki słodkiej, ostrej i chili oraz miodu.
Oczyszczony filet umieszczamy w marynacie. Cukinie strugamy za pomocą obieraczki, aż powstaną długie wstążki. Czosnek przysmażamy na oliwie z oliwek i na to wykładamy makaron z cukinii, delikatnie obsmażamy, aby cukinia nie straciła jędrności. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidorki.
Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 7 minut w temperaturze 180° z włączonym termoobiegiem.
Paprykę świeżą słodką i ostrą kroimy w drobną kosteczkę i zalewamy śmietanką 30%. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Wykładamy makaron z cukinii, na niego gotowy filet z łososia i polewamy sosem paprykowym.