Szynka na uroczysty obiad – jak ją przygotować? 3 przepisy na pieczoną szynkę

Materiał partnera zewnętrznego
Elegancka i wykwintna pieczeń z szynki może stać się prawdziwą królową wielkanocnej uczty. Rozgości się na półmisku, zachwyci smakiem i aromatem. Możemy podać ją w wersji klasycznej, z chrzanem lub miodem i sosem śliwkowym. Tylko jak wybrać i piec mięso, aby było soczyste?

Jak wybrać szynkę na obiad?

Pieczeń z szynki będzie krucha i soczysta tylko wtedy, gdy wybierzemy mięso dobrej jakości. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na kolor wieprzowiny. Powinna mieć ona barwę od jasnoróżowej do jasnoczerwonej. Jaśniejsze mięso pochodzi od młodszych zwierząt. Ważne, aby szynka nie miała przebarwień. Unikajmy też mięsa żółtawego lub brązowego.

Istotny jest też zapach. Powinien być neutralny, nieco krwisty. Mięso o wyraźnym albo wręcz kwaśnym aromacie jest nieświeże. Wieprzowina nie może też być wilgotna ani mokra.

Na pieczeń wybierajmy wieprzowinę o kształcie ładnej, jędrnej kulki. Nie powinna być ona poprzerastana, mieć dużej ilości ścięgien. Mięso najlepiej kupować na wagę, ponieważ tylko wtedy mamy możliwość dokładnego przyjrzenia się tuszy oraz wyboru odpowiedniego kawałka. Pracownicy Delikatesów Centrum chętnie też podpowiedzą, która szynka będzie najlepsza do pieczenia.

Jak piec szynkę, żeby była soczysta

Wybór mięsa dobrej jakości to pierwszy krok do przyrządzenia soczystej pieczeni. Następnie istotna jest technika i czas pieczenia. Co zrobić, aby pieczeń z szynki nie była sucha?

  • Podczas pieczenia kontroluj stopień wypieczenia mięsa. Jeśli skórka zbyt szybko się podpieka, można dodać bulionu lub innego płynu (np. mleka kokosowego, rzadkiego przecieru pomidorowego czy wina). Dobrze też zmniejszyć temperaturę albo wyłączyć górną grzałkę piekarnika.
  • Pieczenie szynki możemy rozpocząć w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Na około 30 minut przed wyjęciem mięsa pokrywkę zdejmujemy, aby skórka się przyrumieniło.
  • Dodatek bulionu, wina, przecieru pomidorowego lub mleka kokosowego z odpowiednimi przyprawami sprawi, że szynka będzie nie tylko aromatyczna, ale też soczysta.
  • Szynkę pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny na każdy kilogram mięsa.
  • Jeśli nie mamy wprawy w pieczeniu, dobrym pomysłem jest wykorzystanie rękawa, do którego wkładamy mięso z przyprawami. Kilogramową tuszkę pieczemy wtedy około 50 minut w 180 stopniach.
  • Pieczeń jest gotowa, kiedy po nakłuciu widelec gładko wchodzi w strukturę mięsa. Pojawienie się przezroczystego płynu oznacza idealny stopień wypieczenia. Krew i opór pod widelcem to oznaka niedopieczenia, a brak płynu przeciągnięcie.
  • Kiedy wyjmiemy szynkę z pieca, dajmy mięsu odpocząć przez około pół godziny (nie nakłuwamy i nie kroimy).

3 przepisy na pieczeń z szynki idealną na wielkanocny stół

Przedstawiamy szynkę w trzech odświętnych odsłonach: klasycznej i pasującej do wielu dodatków, pikantną pieczoną z chrzanem i łagodną z miodem i sosem śliwkowym.

1. Klasyczna pieczona szynka

Możemy ją podawać na zimno na desce wędlin lub na ciepło w towarzystwie pieczonych warzyw korzeniowych. Z bulionu i wytopionych soków powstanie też aromatyczny sos pasujący np. do klusków śląskich.

Sposób przygotowania: na przygotowanie klasycznej pieczeni zarezerwujemy sobie 2 dni. W tym czasie mięso powinno leżeć w lodowce w marynacie. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy, myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając bulionem.

2.Szynka pieczona z chrzanem

Ostra, wyrazista, pasująca jako element deski wędlin lub na uroczysty obiad wielkanocny. Pieczeń idealnie komponującą się z żurkiem i białym barszczem. Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

Sposób przygotowania: mięso przed pieczeniem myjemy, suszymy i oczyszczamy z błon. Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek wyciskamy przez praskę, przyprawy ucieramy w moździerzu. Łączymy wszystkie składniki marynaty i umieszczamy w niej szynkę. Wstawiamy ją do lodówki na dobę. Po tym czasie mięso obmywamy, smarujemy chrzanem, zawijamy w folię i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20-30 minut.

3.Szynka pieczona z miodem i śliwkami

Tajemnicą tej pieczeni jest miód, który nie tylko nadaje słodyczy, ale tworzy też złocistą, chrupiąca skórkę. Dodatek suszonych śliwek i goździków zaskoczy gości, a sos śliwkowy połączy w jedno danie pieczeń i dodatki.

Sposób przygotowania: szynkę myjemy i suszymy. Ostrym nożem robimy wgłębienia na śliwki i goździki. Mięso odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5-2 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia szynkę smarujemy miodem. Podajemy z sosem: na tłuszczu z bulionem spod pieczeni podsmażamy śliwki do miękkości. Dodajemy miód, sos sojowy i przyprawy.

Jak i z czym podawać pieczoną szynkę?

Upieczoną szynkę możemy podawać jako danie główne. Najlepiej wtedy ułożyć ją na dużym półmisku, krojąc tylko połowę, aby mogła zachwycać rumianą skórką i kształtem. Dobrze prezentować się będzie w towarzystwie pieczonych warzyw korzeniowych, jabłek i gruszek. Dookoła możemy również ułożyć kluski śląskie lub kopytka zabarwione szpinakiem albo sokiem z buraków. Sos najlepiej zaserwować w sosjerce.

Jeśli przygotowujemy danie dla każdego gościa, najpierw zróbmy na talerzu kleks z sosu. Następnie ułóżmy warzywa oraz puree z ziemniaków, kalafiora, groszku lub innych warzyw. Na wierzch połóżmy 1-2 plasterki mięsa. Szynkę możemy też zaserwować na warzywach z dodatkiem domowych kluseczek. W tym wypadku sosem wieńczyły danie, aby mógł on opatulić dodatki.
Pieczona szynka dobrze będzie smakować również na zimno. Pokrójmy ją na cieniutkie plasterki, ułóżmy na desce lub półmisku wędlin i podajmy z chrzanem, ćwikłami albo konfiturą z żurawiny, czerwonej cebuli czy śliwek.
Przedstawiamy pomysły na 4 ciekawe sosy do pieczeni z szynki:

  • domowa konfitura z czerwonej cebuli do pieczeni z szynki na obiad
    Potrzebujemy: 300 g czerwonej cebuli, 300 g cukru, szczypta cynamonu, 4 goździki, 3 łyżki octu winnego

    Sposób przygotowania: na suchej patelni rozpuszczamy cukier i smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy ocet i przyprawy.

  • chutney mango i chili – do pieczeni z szynki na zimno i ciepło
    Potrzebujemy: 1 mango, 0,5 szklanki białego wina, 1 papryczka chili (ewentualnie chili w proszku), 1 łyżka miodu, sok z cytryny do smaku, świeża kolendra, sól.

    Sposób przygotowania: mango pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Zagotować z dodatkiem wina, soku z cytryny, miodu. Doprawić solą. Pod koniec dodać posiekaną kolendrę.

  • sos czekoladowo-śliwkowy – ciekawy dodatek do szynki na obiad
    Potrzebujemy: 10 śliwek (świeżych lub mrożonych) albo 3 łyżki niesłodkich powideł, 0,5 tabliczki czekolady minimum 70% kakao, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta cynamonu, tłuszcz i bulion pozostały z pieczenia szynki, 1 mała czerwona cebula.

    Sposób przygotowania: cebulę drobno posiekać i zeszklić na sosie spod poręczenia. Dodać powidła lub podsmażyć śliwki. Dodać pozostałe składniki i smażyć do uzyskania gęstego sosu.

  • sos chrzanowy do klasycznej szynki na Wielkanoc
    Potrzebujemy: 5 łyżek tartego chrzanu, 3 łyżki śmietany 18%, sos spod pieczeni, 4 łyżki białego wytrawnego wina, sól i biały pieprz do smaku, siekany szczypiorek do dekoracji.

    Sposób przygotowania: na patelni do sosu spod pieczeni dodajemy wino, chrzan, a następnie śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem.

Advertisement

Dodaj ogłoszenie