1/11
Kliknijcie w galerię i zobaczcie, jakie dania można...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Kliknijcie w galerię i zobaczcie, jakie dania można przygotowac ze szpinakiem.

2/11
Tradycyjny szpinak zasmażany Justyny Kalemby...
fot. pixabay.com

Tradycyjny szpinak zasmażany Justyny Kalemby

Składniki

opakowanie mrożonego szpinaku
kilka ząbków czosnku
masło
mąka
śmietana
sól

Wykonanie

Szpinak rozmrozić i zagotować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i zasmażką zagęścić szpinak. Do szpinaku dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Spróbować, ewentualnie dodać jeszcze czosnku i soli. Tak przygotowany szpinak wyśmienicie smakuje z jajkiem i ziemniakami.

3/11
Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem Koła...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki
gotowe ciasto francuskie
opakowanie sera feta
paczka świeżego szpinaku
czosnek
pieprz
białko do posmarowania

Wykonanie

Umyty i osuszony szpinak podsmażyć na maśle do zmniejszenia objętości, wcisnąć czosnek, wymieszać z fetą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraty, nałożyć farsz i zlepić w trójkąty. Wierzch posmarować rozkłóconym białkiem, można posypać kminkiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

4/11
Jesienna sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami...
fot. archiwum

Jesienna sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami

Składniki

opakowanie świeżego szpinaku
opakowanie świeżej roszponki
4 dojrzałe figi
150 g sera koziego lub fety
2 jabłka
200 g orzechów włoskich
opakowanie pieczywa do odpieku (np. Dan Cake)

Składniki na dip
4-5 łyżek miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
świeża bazylia oraz tymianek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie
Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach.
Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki. Pieczywo podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Juniorzy Wisły Kraków lepsi od Legii Warszawa tylko do przerwy

Juniorzy Wisły Kraków lepsi od Legii Warszawa tylko do przerwy

Wizytówka Czyżyn stała się obiektem ataków wandali. Kiedy naprawa zniszczeń?

Wizytówka Czyżyn stała się obiektem ataków wandali. Kiedy naprawa zniszczeń?

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Zobacz również

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Zakopiańskie Krupówki puste jak nigdy. Czy na święta przyjadą turyści?

Zakopiańskie Krupówki puste jak nigdy. Czy na święta przyjadą turyści?