5/11
Naleśniki z fetą i szpinakiem Marty Gawełek...
fot. Marta Gawełek

Naleśniki z fetą i szpinakiem Marty Gawełek

Składniki

szpinak brykiet (opakowanie)
2 ząbki czosnku
mały pomidor
ser feta
sól, pieprz
ciasto na naleśniki
200 g mąki
200 ml mleka
200 ml wody
jajko
2 łyżki oleju
sól

Wykonanie
Szpinak podsmażyć na maśle przez ok. 10-12 min. W połowie smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w kostkę pomidor oraz sól i pieprz. Składniki ciasta na naleśniki zmiksować na gładko. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Gotowy naleśnik posmarować szpinakiem oraz dodać trochę sera feta. Zwinięte naleśniki udekorować serem feta.

6/11
Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą Agnieszki...
fot. Paweł Epler

Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą Agnieszki Delkowskiej

Składniki
opakowanie makaronu duże muszle
ok. 3 kg pomidorów dobrej jakości
czerwona papryka
2 cebule
5 ząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi)
szklanka bulionu drobiowego
3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego
jajko
40 dag bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ser do posypania - oscypek, dziugas, inny ulubiony

Wykonanie

Sos. Pomidory obrać ze skóry i pozbawić pestek. Paprykę upiec w piekarniku „na czarno”, wsadzić do miski, miskę przykryć szczelnie folią i po ostudzeniu obrać paprykę ze skóry. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać obrane pomidory i bez pestek, obraną paprykę i chwilę poddusić. Po 15 minutach dolać bulion i zmiksować sos blenderem. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną cynamonu.
Nadzienie do makaronu. Szpinak przesmażyć na odrobinie oliwy, dodać ząbek czosnku, sól, pieprz i szczyptę gałki. Odstawić do ostudzenia. Dowolny ser zmiksować z solą, pieprzem, jajkiem i jednym ząbkiem czosnku. Dodać szpinak. Można zostawić szpinak w dużych kawałkach lub - tak jak ja - zmiksować wszystko na gładką pastę. Do pasty dodać garść startego sera, którym będziemy posypywać makaron. Wymieszać.
Na dno naczynia do zapiekania wylać sos, tak żeby przykrył dokładnie dno. Surowy makaron nadziać farszem. Makaron ułożyć na sosie. W miejsca między makaronem dolać sos. Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 20 min. Po tym czasie ściągnąć folię, makaron posypać serem i dać jeszcze na 10 minut do pieca. Wyciągnąć i odstawić na 10 minut, żeby lekko przestygło i masa się ściągnęła. Posypać ulubionymi ziołami, szczypiorkiem, rzeżuchą, kiełkami.

7/11
Proste pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta...
fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Proste pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Składniki na ciasto

2,5 szklanki mąki
jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli

Składniki na farsz

250 g szpinaku mrożonego
200 g świeżego łososia
50 g sera typu feta
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
sok z cytryny
pieprz, sól

Wykonanie

Oczyszczonego łososia skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem i solą. Usmażyć z obu stron na patelni skropionej olejem. Ściągnąć z patelni. Na tę samą patelnię wyłożyć szpinak i gdy woda z niego odparuje, przyprawić go pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Dodać rozkruszoną fetę, wymieszać. Dodać rozdrobnionego łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na nich w środku farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

8/11
Rolada szpinakowa z łososiem Koła Gospodyń  z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Rolada szpinakowa z łososiem Koła Gospodyń z Białki

Składniki

1 opakowanie mrożonego szpinaku 
3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 
2 łyżki masła 
4 jajka 
2 łyżki mąki pszennej 
2 opakowania serka twarogowego chrzanowego
200 g wędzonego łososia w plastrach
sól, pieprz

Wykonanie

Na patelni odparować szpinak i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem- ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blaszkę (płaską, taką z piekarnika) wyłożyć papierem. Białka ubić na sztywno, żółtka dodać do przestudzonego szpinaku, delikatnie wymieszać, do masy przesiać mąkę, wymieszać. Masę rozprowadzić na przygotowaną blaszkę. Piec 15 minut, odstawić do wystudzenia. Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając jeden przy drugim, zwinąć roladę w folię i włożyć do lodówki do stężenia. Kroić w plastry.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Jest okazja, by zostać działkowcem. Miasto szuka chętnego na ogródek w Bronowicach

Jest okazja, by zostać działkowcem. Miasto szuka chętnego na ogródek w Bronowicach

Majówka ściągnęła do Sądeckiego Parku Etnograficznego tłumy

Majówka ściągnęła do Sądeckiego Parku Etnograficznego tłumy

Wiosna Jazzowa rozbrzmiała na Krupówkach. Turyści byli zachwyceni

Wiosna Jazzowa rozbrzmiała na Krupówkach. Turyści byli zachwyceni

Zobacz również

Majowe świętowanie u przedszkolaków pod Krakowem. Były tradycyjne pieśni i tańce

Majowe świętowanie u przedszkolaków pod Krakowem. Były tradycyjne pieśni i tańce

Pierwszomajowy marsz z hasłami "Mniej pracy, więcej życia". Polacy pracują za długo

Pierwszomajowy marsz z hasłami "Mniej pracy, więcej życia". Polacy pracują za długo