Świętujmy kulinarnie 11 listopada!

Materiał informacyjny Tydzień Kuchni Polskiej
Udostępnij:
Jak co roku z okazji Święta Niepodległości odbywać się będzie Tydzień Kuchni Polskiej (8-14.11.2021). W tym roku towarzyszy mu specjalne biało-czerwone menu, przygotowane przez Akademię Inspiracji MAKRO.

Od 2018 roku data 11 listopada stanowi pretekst również do kulinarnego świętowania niepodległości Polski. - Organizując trzy lata temu Kulinarne Zjednoczenie Polski, chcieliśmy pokazać bogate tradycje i dziedzictwo kuchni polskiej - mówi Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej MAKRO Cash & Carry Polska. - Dziś widać jak na dłoni, iż jest to projekt potrzebny i wysoko oceniany, tak przez restauratorów i szefów kuchni, jak i samych klientów. Kuchnia polska to wciąż modny, inspirujący i wdzięczny temat.

Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. W tym roku przystąpiło do niego niemal 150 restauracji z siedmiu obszarów: Warszawy, Krakowa, Poznania i Wielkopolski, Wrocławia i Dolnego Śląska, Trójmiasta i Pomorza, Warmii i Mazur oraz Podhala. Promują one tradycje kuchni polskie w nowych ciekawych interpretacjach, a z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej przygotują specjalne dania w kolorach biało-czerwonej flagi.

W tym roku inspiracją dla projektu jest specjalne biało-czerwone menu, którego autorem jest Zbigniew Sonik, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. W jego recepturach produkty kultowe dla kuchni polskiej łączą się z międzynarodowymi wpływami. W biało-czerwonych daniach znajdziemy buraka i to w kilku odsłonach. Przez stulecia kuchnia polska odkrywała to warzywo na wiele sposobów, od buraczanego kwasu, przez barszcz czerwony, także jako chłodnik, ćwikłę (koniecznie z chrzanem), aż po stosowanie syropu z buraków do słodzenia ciast w miejsce droższego miodu. Co więcej, także dziś burak zachęca do kuchennych innowacji, jak choćby zastosowany przez Zbigniewa Sonika wegański buraczany tatar, z białym akcentem w postaci kompresowanej kalarepy.

Wśród niepodległościowych kompozycji nie mogło zabraknąć gęsiny, listopadowego klasyka polskiej kuchni, od kilku lat przeżywającego prawdziwy renesans popularności w restauracyjnych jadłospisach. Dania z mięsem gęsi to kultowe elementy kuchni choćby w Wielkopolsce, ale także na Warmii i Mazurach, Kujawach czy Pomorzu. Jest też i znany z białego, delikatnego mięsa dorsz na musie z czerwonej papryki. Są wreszcie warzywa, te białe, jak pietruszka, albo chrzan oraz czerwone: papryka i pomidory. W deserze natomiast pojawia się chyba najbardziej polski kwiat - róża, choć w bardzo zaskakującej formie. Zbigniew Sonik użył bowiem owoców dzikiej róży do stworzenia sorbetu, którego smak uzupełniają: biała czekolada i beza.

Fot. Zbigniew Sonik, Szef Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie

Biało-czerwone menu szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO to dowód na to, że polską niepodległość można świętować przy stole, w zaskakujący i oryginalny sposób. Świętujmy zatem wspólnie Tydzień Kuchni Polskiej, koniecznie w narodowych barwach!

Zapraszamy do odwiedzania lokali biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej i programie Polskie skarby Kulinarne. Warto też zagłosować na najlepsze z nich w specjalnym plebiscycie „Najlepsza Restauracja”. Szczegóły na stronie: www.polskieskarby.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Przejdź na stronę główną PolskaTimes
Dodaj ogłoszenie