Świętuj Tłusty Czwartek z siecią Kaufland

Materiał informacyjny
Tłusty Czwartek już dzisiaj! To dzień, na który wiele osób czekało z niecierpliwością, bo można wtedy bez zbędnych wyrzutów sumienia zajadać się słodkościami. Sieć Kaufland zaprasza do wspólnego świętowania Tłustego Czwartku.

Potrawa znana od wieków

Choć dzień, w którym obchodzimy Tłusty Czwartek, jest co roku wyznaczany przez Wielkanoc i koniec karnawału, to geneza tego święta sięga jeszcze czasów pogańskich. Tłusty Czwartek przypada w okresie, kiedy zima ustępuje wiośnie – to właśnie długo oczekiwane nadejście cieplejszych dni było niegdyś powodem do hucznego świętowania, picia i jedzenia. Zwyczaj spożywania pączków w Tłusty Czwartek pojawił się w Polsce najpierw w miastach i na dworach w XVII wieku, a na wsiach dopiero w XIX i XX wieku.

Nie zawsze na słodko

Dziś pączki, choć zazwyczaj smażone na głębokim tłuszczu, kojarzą nam się raczej ze słodką przekąską. Dawniej kuchnia Polska była dużo bardziej tłusta – dlatego pączki nie były podawane na słodko, a jako smażone na smalcu danie wytrawne. Powstawały z cięższego niż drożdżowe ciasta chlebowego i były wypełnione mięsem, słoniną lub skwarkami. Słodkie pączki zaczęto serwować dopiero w XVI wieku, najpierw tylko wśród wyższych klas społecznych.

Różne rozmiary i nadzienie

Szesnastowieczne pączki były mniejsze, a w niektórych znajdował się orzeszek lub migdał – osobie, której trafiła się taka niespodzianka, wróżono dostatek i powodzenie. W XVII wieku do wypieku pączków zaczęto używać drożdży – dzięki temu stały się okrągłe i bardziej puszyste, czyli takie, jakimi znamy je dziś[1]. Nadziewane najczęściej dżemem owocowym lub dziką różą, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem, są słodką przekąską, która w Tłusty Czwartek smakuje najlepiej, bo nie powoduje wyrzutów sumienia.

Słodkie zakończenie karnawału

Odpowiednikami Tłustego Czwartku jest francuski Mardi Gras – tłusty wtorek, obchodzony również w Australii i Stanach Zjednoczonych, ale jako „Pancake Tuesday (z ang. naleśnikowy wtorek) i jak nazwa wskazuje - jest okazją do zajadania się przede wszystkim naleśnikami. W Ameryce nieco popularniejsze od znanych nam pączków są donuty – drożdżowe pierścienie z dziurką w środku. Rosjanie obchodzą Maslenicę, czyli tłusty tydzień. Na ich stołach królują wtedy bliny, czyli drożdżowe naleśniki podawane na słodko lub słono[2]. Na Islandii siedem tygodni przed Wielkanocą świętuje się Bolludagur - Dzień Słodkiej Bułeczki[3].

Tłusty Czwartek z siecią Kaufland

Z lukrem, cukrem, marmoladą, dziką różą czy czekoladą – prawdopodobnie każdy ma swoją ulubioną wersję pączka. Najnowsza oferta sklepów Kaufland pozwala celebrować ten najsłodszy dzień w roku każdemu, niezależnie od preferencji smakowych. W ofercie sieci znajdziemy: pączek z nadzieniem, różne rodzaje, za 1,49 zł za sztukę, pączek z ciasta drożdżowego wzbogaconego o żółtko jaj i masło, z marmoladą o smaku różanym i z migdałami za 2,49 zł za sztukę, pączki mini o smaku serowym z Piekarni Chojecki za 5,99 zł za opakowanie 200 gramów, 12 sztuk pączków z nadzieniem wieloowocowym za 4,44 zł. Z siecią Kaufland Tłustym Czwartkiem mogą cieszyć się również osoby na diecie wegańskiej, wybierając pączki wegańskie za 1,99 zł za sztukę. A tym, którym znudziły się tradycyjne pączki, Kaufland proponuje faworki z Cukierni Chojecki za 8,99 zł za opakowanie 300 gramów, donuty z nadzieniem truskawkowym lub orzechowym za 1,79 zł za sztukę oraz donuty Oreo za 2,49 zł za sztukę.

Oferta obowiązuje w sklepach Kaufland 19 i 20 lutego. Więcej produktów i szczegóły oferty można znaleźć na stronie www.kaufland.pl oraz w aktualnej gazetce promocyjnej.

[1] https://historia.org.pl/2011/03/03/552/

[2] https://podroze.se.pl/aktualnosci/tlusty-czwartek-najciekawsze-zwyczaje/2955/

[3]http://www.iceland.pl/wydarz/040222wydarz1.html

Dodaj ogłoszenie