Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kielecka Piekarnia R. Dobrowolski na Festiwalu Smaków w Tokarni. Czego spróbujemy? Zobacz film

Paula Goszczyńska
Paula Goszczyńska
Wideo
od 12 lat
Nagrodzona „Perłami”, pełna tradycyjnego smaku i wyjątkowej receptury. Kielecka Piekarnia R. Dobrowolski to miejsce na mapie regionu, które zna większość mieszkańców. Czemu zawdzięczają swój sukces? Zobacz film.

Mistrzowie piekarnictwa od trzech pokoleń. Piekarnia R. Dobrowolski w Kielcach to smak i tradycja

Kielecka Piekarnia R. Dobrowolski będzie oferowała swoje pieczywo na Festiwalu Smaków w Tokarni, który w tym roku organizowany jest w sobotę i niedzielę, 4 i 5 maja. Poniżej szczegóły.

- Działamy od 1946 roku. Jesteśmy najstarszą piekarnią w Kielcach, mam tu na myśli firmę, nie budynki. Z tego wynika ogromne doświadczenie wielopokoleniowe. Cały czas wytwarzamy tradycyjne pieczywo, według receptury naszego dziadka – podkreśla Halina Dobrowolska, właścicielka piekarni. - Dla nas jest ono najlepsze i potwierdzają to też liczne nagrody, które otrzymaliśmy – dodaje.

Przypomnijmy, że za swoje produkty Piekarnia R. Dobrowolski otrzymała aż trzy „Perły”. "Perła" to jedna z najważniejszych nagród przyznawanych przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów dla wyjątkowych produktów tradycyjnych. - Nagrodę tę otrzymał nasz chleb wiejski, chleb żytni kielecki i chałka zdobna. „Perłę” otrzymuje się za najlepszy regionalny produkt żywnościowy, więc to naprawdę ogromne wyróżnienie. Dodatkowo wspomniany chleb żytni kielecki wpisany jest na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa. Na tej liście znajdują się produkty, które mają udokumentowaną co najmniej 50-letnią historię. Posiadamy też znak „Jakość Tradycja”, który również świadczy o tym, że mamy niezmienioną recepturę przez co najmniej pół wieku. Tym się chwalimy, bo wiemy, że tych nagród nie dostaje się ot tak, tylko produkt musi być doskonały – wyjaśnia nasza rozmówczyni.

W czym tkwi sekret wypieków Piekarni R. Dobrowolski? - Składniki są proste – mąka, woda, sól, drożdże. W przypadku żytniego drożdże niekoniecznie, ponieważ wszystkie nasze chleby i tak wypiekamy na zakwasie pięciofazowym, który robimy codziennie świeży. W regionie na pewno nikt nie robi tego w taki sposób, jak my. Taka receptura sprawia, że chleb ma właściwości prozdrowotne, ponieważ kwas unieszkodliwia mykotoksyny, które zawsze występują w zbożach. Jednocześnie rozbija sole kwasu fitynowego, które blokują wchłanianie witamin – wyjaśnia Halina Dobrowolska.

Piekarnia R. Dobrowolski jest wielopokoleniową piekarnią w Kielcach, która produkuje naturalne, tradycyjne pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy, konserwantów i barwników. Właściciele szczycą się tym, że od niemal 80 lat nie zmienili receptury swoich wypieków. Najlepszym wyznacznikiem jakości wyrobów piekarni jest doskonała sprzedaż i zadowolenie klientów.

Historię tej piekarni budowały trzy pokolenia Stasińskich i Dobrowolskich. W 1946 roku, tuż po II wojnie światowej, na ulicy Jasnej w Kielcach powstał pierwszy zakład wypiekający smaczne pieczywo. Piekarnia przy 1 Maja ruszyła w 1953 roku, a pięć lat później dziadek Stasiński wciągnął do spółki swoją córkę, Halinę Dobrowolską. Od 1979 do spółki należy również syn Ryszard Dobrowolski wraz z żoną Haliną, a od 1984 także siostra pana Ryszarda, Ewa Oględzińska.

Czytaj więcej o Festiwalu Smaku w Tokarni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na echodnia.eu Echo Dnia Świętokrzyskie