MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Wegan 2020 świętuj roślinnym śniadaniem. Zobacz przepisy Eryka Wałkowicza z erVegan

opr. Magda Smoleń
Zobacz przepisy na wegańskie śniadanie!
Zobacz przepisy na wegańskie śniadanie!
1 listopada świętujemy Dzień Wegan. Warto, zamiast zwykłej kanapki z wędliną, przygotować coś pysznego z warzyw. Zobacz przepisy na tost z awokado i suszonymi pomidorami z rukolą i chili oraz kanapkę z pastą z pieczonego czosnku, blanszowanym porem i grillowaną cukinią na sałacie rzymskiej. Palce lizać!

Dieta wegańska. Przyszłość jest roślinna, a nasze wybory mają znaczenie. Dlatego przygotowując codzienne śniadanie, sięgajmy po roślinne produkty. Pomoże nam w tym inicjatywa „Śniadaniowi Roślinożercy” i poniższe przepisy erVegana na roślinne śniadania.

Tost z awokado i suszonymi pomidorami z rukolą i chili.
Tost z awokado i suszonymi pomidorami z rukolą i chili.

Tost z awokado i suszonymi pomidorami z rukolą i chili [PRZEPIS]

  • 2 bułki polne
  • 2 łyżeczki margaryny Flora Original
  • 1 awokado
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 2 garści rukoli
  • 1 świeże chili
  • sól, pieprz

Wykonanie
1. Awokado obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Pokrój je na w miarę równe plasterki i oprósz odrobiną soli. Suszone pomidory odsącz z zalewy i posiekaj w drobne paski.
2. Bułki przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni. Zaraz po ściągnięciu ze źródła ciepła posmaruj je Florą i ułóż na nich kolejno: plastry awokado, świeże chilli, rukolę oraz posiekane suszone pomidory. Całość na koniec oprósz świeżo mielonym pieprzem i zajadaj ze smakiem, póki kanapka jest ciepła. Smacznego!

Kanapka z pastą z pieczonego czosnku, blanszowanym porem i grillowaną cukinią na sałacie rzymskiej.
Kanapka z pastą z pieczonego czosnku, blanszowanym porem i grillowaną cukinią na sałacie rzymskiej.

Kanapka z pastą z pieczonego czosnku, blanszowanym porem i grillowaną cukinią na sałacie rzymskiej [PRZEPIS]

  • 2 bułki polne
  • 2 łyżeczki margaryny Flora Original
  • 2 główki czosnku
  • ½ jasnozielonej i białej części małego pora
  • kilka plastrów grillowanej cukinii
  • 2 szczypty ulubionych kiełków
  • sól, pieprz

Wykonanie
1. Nie obieraj czosnku, ale przekrój jego główki w połowie w poprzek tak, aby było widać pojedyncze ząbki w przekroju. Umieść je w małym naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem około 25 minut, aż miąższ ząbków będzie miękki. Wyciśnij go do małej miseczki i utrzyj z odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaj czosnek z Florą.
2. Posiekaj pora na małe piórka. Przelej go wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia.
3. Cukinię pokrój i zgrilluj.
4. Bułki przekrój na dwie połówki i posmaruj pastą czosnkową. Następnie rozłóż na każdej z nich liście sałaty rzymskiej, plastry grillowanej cukinii. Kolejno posmaruj pastą z pieczonego czosnku, nałóż na nią wcześniej przygotowanego pora. Dodaj kiełki, nałóż drugą połówkę bułki i gotowe. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Alicja Majewska o prostych włosach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska