18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

reklama

Suplementy diety

Małgorzata WójcikZaktualizowano 
shutterstock
Suplement diety to dodatek, który ma wspomagać normalną dietę. Są to środki przeznaczone dla ludzi zdrowych, którzy chcą uzupełnić swą dietę o składniki mineralne i witaminy.

Istnieją różne rodzaje suplementów. Istnieją takie, które wspomagają odchudzanie, poprawiają ostrość widzenia, wygląd skóry, włosów i paznokci, łagodzą objawy menopauzy lub chorób prostaty.
Suplementy nie leczą, ale działają profilaktycznie i pomagają organizmowi na optymalne i zdrowe funkcjonowanie.

Za zgodą lekarza suplementy mogą przyjmować także osoby chore, u których dodatek ten ma wspomagać leczenie zasadnicze. Kardiolodzy polecają swym pacjentom zażywanie kwasów omega 3 i 6, ortopedzi i chirurdzy preparaty z wapniem i glukozaminą, ginekolodzy środki z żurawiną i probiotyki. Nie należy więc bać się suplementów diety.

Aminokwasy

Aminokwasy to substancje, z których zbudowane są białka - zarówno te, które spożywamy, jak i te, które znajdują się w naszym organizmie. Gwarantują zdrowie (wpływają na produkcję hormonów, regenerują komórki, biorą udział w przemianie cukrów i tłuszczów), dlatego niekiedy warto je suplementować.

Błonnik

Błonnik nie posiada żadnej wartości odżywczej ani energetycznej, jest jednak istotnym składnikiem naszej diety: przede wszystkim ułatwia wypróżnianie, dlatego nazywa się go "wymiataczem resztek".

Bromelaina

Bromelaina i kseronina to substancje od dawna stosowane w medycynie, choć "odkryte" dopiero 30 lat temu. Odgrywają decydującą rolę przy funkcjonowaniu enzymów i protein, dlatego (w razie niedoborów) należy je uzupełniać. Na szczęście to dość przyjemne zadanie, ich źródłem są bowiem smaczne owoce: ananas i roślina o nazwie noni.

Drożdże

Drożdże to żywe grzyby jednokomórkowe wpływające na fermentację cukru. Są stałym składnikiem wina i piwa, a także pieczywa i wyrobów cukierniczych. Ponadto stanowią cenne źródło witamin, zwłaszcza z grupy B.

Karotenoidy

Karotenoidy to barwniki roślinne. Dzięki nim papryka jest czerwona, a dynia - pomarańczowa. Substancje te są równocześnie silnymi przeciwutleniaczami, dlatego owoce i warzywa są nie tylko kolorowe, ale również bardzo zdrowe. Przeciwutleniacze, inaczej zwane oksydantami, to grupa związków chemicznych, które wstrzymują lub opóźniają proces utleniania danej substancji, a więc wydłużają jej trwałość. Są to głównie naturalne substancje roślinne, które wspomagają procesy obronne organizmu. Do naturalnych przeciwutleniaczy należą karetonoidy, witaminy A, E i C, prowitamina A (beta karoten), selen oraz polifenole. Przy konserwowaniu żywności używa się także kwasu mlekowego, cytrynowego i askorbinowego (witaminy C).

Kelp i spirulina

Kelp i spirulina to wodorosty morskie, które są bogatym źródłem wielu składników mineralnych. Ich odżywcze i lecznicze właściwości są wykorzystywane u osób z anemią oraz w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Koenzym Q10

Koenzym Q10 to substancja nazywana popularnie eliksirem młodości. Wpływa korzystnie nie tylko na urodę, ale i na zdrowie człowieka - dzięki niemu funkcjonują komórki i bije serce.

Kwas liponowy

Kwas liponowy to bardzo silny przeciwutleniacz. Słynie jako środek walczący z wolnymi rodnikami, które są sprawcami uszkodzeń komórek. Ma także działanie oczyszczające organizm ze szkodliwych substancji i toksyn.

Kwasy Omega 3 i Omega 6

Kwasy te to dwa rodzaje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są one substancjami odżywczymi koniecznymi do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Podnoszą poziom energii, zwiększają odporność na choroby serca i płuc, poprawiają zdolność umysłową i wspomagają działanie systemu immunologicznego.

Lecytyna

Lecytyna nazywana jest pogromcą tłuszczu, ale nie jest wykorzystywana wyłącznie w kuracjach odchudzających. Jej główną zaletą jest poprawa pamięci i koncentracji, dlatego chętnie stosują ją osoby starsze oraz młodzi w okresach intensywnego wysiłku umysłowego.

Produkty pszczele

Produkty pszczele od wieków służyły ludziom jako najlepsze lekarstwa na przeziębienie i gojenie się ran. Do dziś są chętnie stosowane - apiterapia to coraz popularniejsza gałąź medycyny naturalnej.

Wyciąg z pestek grejpfruta

Pozytywne dla zdrowia działanie roślin obserwuje się od dawna. Wiele cennych substancji znajduje się nawet w pestkach niektórych owoców, np. grejpfruta. Od wieków są one znane z antybakteryjnego działania. Owoce te mogą wzmagać działanie niektórych leków, m.in. wchodzą w niebezpieczne interakcje z uspokajającymi benzodiazepinami. Dlatego przy zażywaniu tego suplementu każdorazowo niezbędna jest konsultacja z lekarzem, przepisującym inny lek.

Wyciąg z pestek winogron

W miąższu i w pestkach winogron znajduje się wiele antyoksydantów, witamin i flawonoidów. Dlatego
owoce te wykorzystywane są nie tylko do produkcji popularnego trunku, ale również w celach leczniczych.

CZYTAJ TEŻ:

Witaminy, mikro- i makroelementy: co czwarty Polak sięga po suplementy diety. Czy słusznie?
Mieszkańcy naszej planety cierpią na braki witaminy D
Witaminy dla dzieci. Dajmy owoce, a nie tabletki
Do czego nam służą oleje w kuchni
Dlaczego kalarepka jest taka krzepka?
Witamina E może skrócić nam życie

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie