Sukraloza wzmaga apetyt! Badania potwierdzają, że ten słodzik ma szkodliwe działanie u kobiet i osób otyłych!

Monika Góralska
Monika Góralska
amaviael/123rf.com
Cukier jest szkodliwy dla zdrowia, ale większość ludzi lubi słodki smak. Dlatego w poszukiwaniu zamienników białego cukru sięgamy po różnego rodzaju słodziki w nadziei, że będą one dużo lepszym i zdrowszym wyborem. Jednak nie zawsze tak jest. Mimo, że słodziki są dopuszczone do sprzedaży, mogą być nawet bardziej szkodliwe niż okryty złą sławą cukier. Tak właśnie wynika z badań naukowców, którzy przyjrzeli się sukralozie i stwierdzili jej szkodliwe działanie szczególnie dla kobiet oraz osób z nadwagą i otyłych.

Czym jest sukraloza?

Sukraloza, której symbol to E955, jest sztuczną substancją słodzącą dopuszczoną w Polsce do stosowania w żywności obok innych słodzików takich jak: acesulfam K, sacharyna, aspartam, kwas cyklaminowy, taumatyna, neohesperydyna DC i neotam.

Sukraloza jest 300-800 razy słodsza od cukru, a dodatkowo jej słodki smak dłużej utrzymuje się w ustach, dzięki czemu wystarczy już niewielka ilość tej substancji, żeby nadać potrawie słodki smak. Dodatkowo ma ona niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podwyższa poziomu cukru we krwi, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę.

Zobacz także:

Niskokaloryczna sukraloza wzmaga apetyt

Z badania pod kierunkiem dr Kathleen Page z Uniwersytetu Południowej Kalifornii wynika jednak, że słodzik ten mimo, że jest niskokaloryczny może prowadzić do otyłości, a szczególnie powinny go unikać osoby, które się odchudzają oraz kobiety. W badaniu wzięły udział 74 osoby dorosłe obu płci, o ustabilizowanej wadze (tej samej od 3 miesięcy), bez zaburzeń odżywiania oraz nie chorujące przewlekle, a ich średnia wieku wynosiła 24 lata.

Uczestnikom podano 300 ml napoju zawierającego sacharozę (cukier spożywczy), sukralozę lub czystą wodę. Analizie poddano krew uczestników pobieraną na początku badania, rano, gdy nie spożywali jedzenia przez 12 godzin poprzedzających badanie oraz po spożyciu napoju z sukralozą lub sacharozą. Do badania wykorzystano także rezonans magnetyczny, w celu zobrazowania aktywności mózgu pod wpływem substancji słodzących.

Dwie godziny po spożyciu napojów ochotnikom były pokazywane zdjęcia apetycznych i kalorycznych potraw, a rezonans magnetyczny odnotowywał rekcje poszczególnych partii mózgu na te obrazy. Badano również poziom glukozy we krwi, a także stężenie insuliny i innych hormonów pół godziny, a także dwie godziny po wypiciu słodzonych napojów.

Cukier to składnik spożywany obecnie w nadmiarze, co przyczynia się do rozwoju współczesnych chorób. Zastępując go niskokalorycznymi lub bezkalorycznymi słodzikami warto wybierać jednak te uznawane za najzdrowsze. Problem jednak w tym, że nie wszystkie dopuszczone do użytku zamienniki cukru stołowego są w pełni bezpieczne dla zdrowia lub nie budzą obaw ekspertów. Część takich dodatków do żywności to związki o kontrowersyjnej opinii, przez co ich spożywanie bywa odradzane. Sprawdź, które słodziki wybierać, a których najlepiej unikać!

Czym zastąpić cukier? Najlepsze naturalne słodziki oraz szko...

Okazuje się, że niektóre osoby są bardziej wrażliwe na działanie sukralozy, a do tej grupy należą kobiety i osoby otyłe, u których sukraloza pobudza obszary mózgu odpowiadające za uczucie łaknienia i apetytu. Również we krwi tych osób pod wpływem słodzika następuje spadek ilości hormonów odpowiedzialnych za hamowanie apetytu w momencie najedzenia się. Niskokaloryczna, czyli nie odżywcza sukraloza u tej grupy osób wzmaga apetyt, co wiąże się z chęcią podjadania przekąsek po spożyciu słodkich napojów z jej zawartością. Taka sytuacja sprzyja przybieraniu na wadze.

Paradoksalnie niskokaloryczna sukraloza "oszukuje" mózg i u pewnej grupy osób nie zaspokaja chęci na słodki smak, a wręcz przeciwnie, wzmaga apetyt, co przyczynia się do podjadania i skutkuje wzrostem masy ciała.

Badanie sugeruje, że inne zamienniki cukru mogą działać podobnie i przyczyniać się do wzrostu otyłości wśród kobiet oraz braku rezultatów w odchudzaniu się u osób z nadwagą i otyłych.

Źródło: Obesity and Sex-Related Associations With Differential Effects of Sucralose vs Sucrose on Appetite and Reward Processing JAMA Network Open

ZOBACZ: 5 wskazówek, które pomogą ograniczyć cukier

Wideo

Materiał oryginalny: Sukraloza wzmaga apetyt! Badania potwierdzają, że ten słodzik ma szkodliwe działanie u kobiet i osób otyłych! - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie