reklama

Stare drzewa owocowe w ogrodzie - jak je uratować i odmłodzić

Katarzyna Józefowicz
Stare odmiany drzew owocowych często dają smaczniejsze owoce i są bardziej wytrzymałe, niż drzewa sadzone obecnie. Dlatego warto o nie zadbać i je odmłodzić.
Stare odmiany drzew owocowych często dają smaczniejsze owoce i są bardziej wytrzymałe, niż drzewa sadzone obecnie. Dlatego warto o nie zadbać i je odmłodzić. Hans (Pixabay.com)
Pielęgnacja młodych drzewek owocowych to niełatwe zadanie, ale znacznie trudniejsze jest zadbanie o drzewa, które lata młodości dawno mają już za sobą.

Nierzadko zdarza się, że na naszej działce rosną stare, ale wciąż owocujące drzewa. W takiej sytuacji zwykle nie wiemy co z nimi zrobić, dlatego najczęściej decydujemy się ich pozbyć i zastąpić młodymi roślinami. Czasami jednak warto wstrzymać się z taką decyzją, gdyż może się okazać, że drzewo nie tylko nadal owocuje i wydaje wyjątkowo smaczne owoce, ale też należy do cennej odmiany, którą obecnie trudno nam będzie zdobyć.

Stare odmiany drzew owocowych nie tylko bowiem dawały smaczne i wartościowe owoce, ale często były też odporniejsze i wytrzymalsze od modnych nowinek.

Ratujemy stare drzewo – zaczynamy od cięcia

Oczywiście odratowanie i doprowadzenie do dobrej formy starego drzewa nie będzie łatwym zadaniem, ale cały wysiłek włożony w jego pielęgnację z pewnością nam się opłaci, gdyż zadbane i silne drzewa odwdzięczą się nam obfitym plonowaniem i wyśmienitymi owocami.

Ratowanie starego drzewa owocowego należy rozpocząć od obniżenia jego korony. Często jest to niezbędne, gdyż sadzone kilkanaście lat temu drzewa, były szczepione na silnie rosnących podkładkach, przez co tworzyły duże, rozbudowane i wysokie korony. Tak duże rozmiary drzew, nie tylko utrudniały ich pielęgnację, ale też wpływały na pogorszenie jakości owoców oraz uniemożliwiały zbiór owoców z górnych partii drzewa.

Dlatego też w pierwszej kolejności należy obniżyć koronę, ścinając jej wierzchołek na wysokości ok. 3-4 m nad ziemią. Przewodnik należy obciąć nad mocną gałęzią rosnącą w bok, dzięki czemu rany łatwiej będą się goić, a cały środek korony zostanie lepiej doświetlony.

Po obcięciu wierzchołka, należy sprawdzić, czy dolne gałęzie drzewa nie rosną zbyt nisko, gdyż wtedy trzeba będzie je również usunąć.

Rośliny i preperaty ogrodnicze – sprawdź ogłoszenia w Twojej okolicy.

Prześwietlamy koronę drzewa owocowego

Po skróceniu wierzchołka i obcięciu najniższych gałęzi, można przystąpić do prześwietlania korony. W tym celu należy usunąć wszystkie drobne, krzyżujące się i rosnące do środka korony gałązki oraz część najstarszych konarów.

Po tak radykalnym zabiegu, drzewo nie wyda wielu owoców, ale rozwinie sporo zielonych, długich, pionowych pędów czyli tzw. „wilków”. Ich systematyczne wyłamywanie, prowadzone najlepiej już w czerwcu, niedługo po cięciu, pozwoli ograniczyć wyrastanie dziczek w kolejnych latach i zapobiegnie niepotrzebnemu zagęszczaniu się korony.

„Wilki” zdecydowanie lepiej jest wyłamywać w całości niż wycinać, gdyż zaraz po cięciu zaczną tworzyć się nowe przyrosty, które trzeba będzie znów usuwać.

Podczas wyłamywania pionowo rosnących, mocnych pędów, należy uważać, aby nie usunąć pędów delikatniejszych, krótszych i rosnących pod kątem lub po łuku, bo to właśnie na nich zawiążą się w przyszłym roku owoce.

Odmładzanie gruszy, jabłoni, śliw i czereśni

Taki sposób odmładzania starych drzew, stosuje się głównie w przypadku:

  • gruszy, jabłoni i śliw, wykonując zabieg wiosną (marzec-kwiecień),
  • czereśni, które przycina się latem (lipiec-sierpień – nie usuwa się wilków, gdyż u czereśni są one owoconośne).

Natomiast nieco inaczej traktuje się stare wiśnie.

Odmładzanie wiśni

Wiśnie nie wymagają radykalnego skracania przewodnika, natomiast oczekują mocnego przycięcia gałęzi (nawet na dł. ok. 20-30 cm), co pobudza je do tworzenia licznych, młodych pędów rocznych, które w przypadku tego gatunku zawsze są owoconośne (w przeciwieństwie do „wilków” u gruszy, jabłoni i śliw).

Cięcie wiśni, podobnie jak czereśni, przeprowadza się latem (lipiec-połowa sierpnia).

Odmładzamy brzoskwinie

Jeszcze innego traktowania wymagają stare brzoskwinie. W ich przypadku należy najpierw pozbyć się wszystkich chorych, cienkich i słabych pędów oraz gałęzi, a następnie skrócić zdrowe konary o ok. 1/3-1/4 długości (pędy cieńsze skracamy na ok. 4-6 oczek, silniejsze tniemy słabiej, zostawiając ok. 10-12 oczek). Podobnie jak u wiśni, młode pędy brzoskwiń także są owoconośne.

Cięcie brzoskwiń przeprowadzamy od połowy kwietnia do połowy maja.

Pielęgnacja starych drzew po cięciu
Pielęgnacja drzew po cięciu polega przede wszystkim na zabezpieczeniu ran na konarach specjalną maścią ogrodniczą i opryskaniu drobniejszych gałęzi środkiem przeciwgrzybicznym (np. Miedzianem) oraz usuwaniu wilków na gruszach, jabłoniach i śliwach.

Przeczytaj również:

Jakie nieruchomości ubezpieczają Polacy

Wideo

Materiał oryginalny: Stare drzewa owocowe w ogrodzie - jak je uratować i odmłodzić

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie