Sprawdzony przepis na leczo: Zrób pyszne i szybkie leczo LECZO PRZEPIS

Marlena Polok-KinZaktualizowano 
PRZEPIS NA LECZO Z CUKINĄ + SPOSÓB PODANIA Jak zrobić leczo z cukinią? Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. 40 minut. Zobacz przepis na leczo z cukinią.

Jak zrobić leczo? Poniżej podajemy przepisy na leczo - proste, sprawdzone i wypróbowane przez dziennikarzy Dziennika Zachodniego.

ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ

ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY:
Ciasto z jagodami [PRZEPISY] Proste i szybkie przepisy na ciasta z jagodami
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Zobacz wersję ucieraną Remigiusza Rączki!
Przepis na ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto

LECZO Z CUKINIĄ PRZEPIS:

Przepis na leczo z cukinią - składniki:

5 cukinii (młodych, niezbyt dużych)
4 dorodne strąki papryki (różne kolory)
20 dag kiełbasy, np. śląskiej (unikamy najtańszych)
2 duże cebule (może być też cebuloczosnek)
1 puszka pomidorów (w całości)
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki
2 łyżki oleju
Sól, pieprz, przyprawy do smaku, np. papryka słodka, ostra.
Kostka rosołowa.

Nie przegapcie

JAK ZROBIĆ LECZO Z CUKINIĄ?

Gotuje Aneta Twaróg

PRZEPIS NA LECZO

Leczo z cukinią - sposób przygotowania:

Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem zaś w 2-3 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę - niezbyt drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę - ma być złota i pachnąca.

Dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Potem dodajemy ok. pół szklanki wody, kostkę rosołową i przykrywamy, żeby się dusiło na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, pilnując, by się nie przypaliło.
Kiedy papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i znów chwilę dusimy.

Dokładnie mieszamy i dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, pokrojone na kawałki (sprawdzone - pomidory w całości w puszkach są zwykle słodsze, mają intensywny smak i bardziej nadają się do naszej potrawy niż te od razu kupione w kawałkach).

Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż pomidory się połączą z potrawą. Na koniec wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i czosnek, mieszamy delikatnie. Dusimy całość aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować.

Pod koniec gotowania dodajemy do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawiamy - jak lubimy.

Tak przygotowane błyskawiczne leczo można podawać z ryżem ugotowanym w woreczkach. Jest smaczne zarówno z nim wymieszane i chwilę podduszone, by się smaki przegryzły, jak i z ryżem podanym na sypko.

Można także podać je z posmażonymi ziemniakami w plasterkach. Próbowaliśmy nawet z makaronem świderki, a także z pieczywem.

Smacznego!

JAK ZROBIĆ LECZO Z CUKINIĄ?

PRZEPIS NA LECZO

Zobaczcie koniecznie

Wideo

Materiał oryginalny: Sprawdzony przepis na leczo: Zrób pyszne i szybkie leczo LECZO PRZEPIS - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 45

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

m
mario J

Jeśli uważasz że jest za mało kiełbasy to weź odwrotnie czyli:...dwadzieścia dkg cukinii i pięć kg kiełbasy to wtedy nawet Węgrzy się zdziwią.

K
Kowal X

20 dag kiełbasy do Leczo na 5 cukinii??? To jest węgierskie danie, a Węgrierska kuchnia stoi mięsem!!!

k
kaban

Moim zdaniem jeden z lepszych przepisow jaki znalazlem. Oosobiscie polecam bez modyfikacji bo nie stac mnie na panasonica :/

q
qur.....a

Jak wyłączyć dźwięk ?!!!

Z
ZnawcaTematu

Zastanawiam się czy filips da radę. Nie mam panasonica... A te pomidory - sprawdziłem, rzeczywiście są miękkie!

m
mozaika

maja byc miekkie,

W
Wiola

Ja dodaje pomidory zblendowane. Nie lubię kawałków pomidorow, bo są bardzo miękkie dlatego blenduje je panasonicem i dodaję do reszty warzyw, co tworzy gęsty sos.

A
Arbi

Pordolicie

M
MMeer

Paprykę również się obiera się. Przecież te farfocle skór pływające w leczo to okropieństwo.

J
Ja

Po co kostka rosołowa ? po co dodajesz Magi ? No chyba że na mrożonkach chcesz robić. świeże warzywa sam smak i aromat !! bez dodatków. Ja nawet soli nie dodaje.

c
cedek

na huj ta kostka rosołowa ?

G
Gość II

Tak, mój poprzednik ma rację, prawdziwe leczo składa się z 3 części warzywnych - cebuli, papryki i pomidorów. Oczywiście i z przypraw i dodatku boczku i wędliny. Radzę zajrzeć do książeczki znawcy m.in. tradycyjnej kuchni węgierskiej - Nobel dla papryki/Tadeusza Olszańskiego! To co proponuje nam powyższa "kucharka", to nawet nie ratatuj, ale jakaś, być może i smaczna, ale dziwna mieszanina !

g
grazyna

dużo chemii mało umiejętności

o
ola

niezbyt ten przepis .

R
Roman

Uwielbiam przepisy, w których na liście zakupów są rzeczy typu kostka rosołowa...

Dodaj ogłoszenie