Sprawa 43 ton „pompowanego” mięsa kurczaków na wokandzie. Poczekamy na mediację

Małgorzata Szlachetka
MS
W środę przed Sądem Okręgowym w Lublinie rozpoczął się proces dotyczący 43 ton mięsa kurczaków, do którego miała być wstrzykiwana woda z solą. Producent mięsa oraz pośrednik z gminy Niemce są oskarżeni o oszustwo.

Pokrzywdzonym w tym przypadku jest producent wędlin z województwa wielkopolskiego, który wystawił i zapłacił za dwie faktury na kwotę 92 tys. złotych. Kolejne faktury za następne partie mięsa, na łączną kwotę około 363 tys. zł jeszcze nie zostały opłacone, gdy sprawa wyszła na jaw.

Chodzi o filety kurczaków ważące w sumie 43 tony. Prokuratura podaje, że zgłoszenie do służb złożyła inspekcja weterynaryjna.

Śledczy ustalili, że pierwsza partia mięsa kurczaków, zakupionego w gminie Niemce, została przerobiona na wędliny, gdy jeszcze w firmie specjalista oceniający partię towaru, zakwestionował jego jakość. Kolejnym krokiem były szczegółowe badania laboratoryjne.

- Mięso miało być świeże i dobrej jakości, tymczasem okazało się, że wcześniej wstrzykiwano do niego wodę z solą - mówiła w styczniu Agnieszka Kępka, rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Lublinie, na etapie skierowania aktu oskarżenia do sądu.

W środę rozpoczął się proces przed Sądem Okręgowym w Lublinie. Na ławie oskarżonych zasiedli producent mięsa oraz pośrednik z gminy Niemce. Obrońca Sylwestra K. złożył wniosek o mediację, na którą zgodził się przedstawiciel pokrzywdzonej firmy. Rafał T., drugi z oskarżonych, nie zaproponował takiego rozwiązania sporu.

- Termin posiedzenia będzie wyznaczony przez mediatora. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stawił się na nie nie również Rafał T. - powiedział w środę sędzia Andrzej Wach.

Oskarżonym grozi do 8 lat.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sprawa 43 ton „pompowanego” mięsa kurczaków na wokandzie. Poczekamy na mediację - Kurier Lubelski

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pani Prezes...la M.
Dwie firmy działające na tym samym podwórku
M
M
Chodzi o grill-pol?
I
Iwa
Chemia w jedzeniu to cichy zabójca. Ale o tym żeby kogoś ukarano to jeszcze nie słyszałam.
I
Ib
Wziąć się za producentów żywności. Ten syf używany do przedłużenia trwałości produktów żywnościowych czy do poprawienia smaku ,to zabójstwo dla organizmu. Coraz więcej zachorowań na raka to efekt takiej właśnie żywności.
z
zawaha
Wypełnienie PIT ZC1B upoważnia do ulgi 3000 zł na każde dziecko nawet z roznymi niepelnosprawnosciami.
A
Administrator
To jest wątek dotyczący artykułu Sprawa 43 ton „pompowanego” mięsa kurczaków na wokandzie. Poczekamy na mediację
K
Kali
Ciekawe czy do tego była to sól drogowa.
R
Ryjek
Aż chcę się ryjka zanurzyć
Wróć na i.pl Portal i.pl