Spaghetti: carbonara, bolognese: 4 najlepsze przepisy i przydatne porady. Jak zrobić sos do spaghetti?

(fed)
Największą popularnością w naszym kraju cieszą się zdecydowanie dwa dania: spaghetti carbonara i spaghetti bolognese
Największą popularnością w naszym kraju cieszą się zdecydowanie dwa dania: spaghetti carbonara i spaghetti bolognese Pixabay.com
Spaghetti to przysmak, za którym szaleją miliony. Według wielu to najsmaczniejszy makaron, który stwarza ogromne możliwości zarówno dla bardziej jak i mniej zaawansowanych adeptów sztuki kulinarnej. Tutaj znajdziesz najpopularniejsze i najlepsze przepisy na przygotowanie tego makaronu. Dowiesz się, jak zrobić spaghetti carbonara, poznasz też super przepisy na spaghetti bolognese!

Największą popularnością w naszym kraju cieszą się zdecydowanie 2 dania: spaghetti carbonara i spaghetti bolognese. Poniżej znajdziecie informacje o tych potrawach. Zamieszczamy przepisy na sosy do spaghetti, które powinny ucieszyć każdego łasucha.

Spaghetti carbonara, czyli ulubiony makaron z boczkiem

Carbonara to danie wywodzące się z Rzymu. W klasycznej wersji, przyrządza się ją z jajek, twardego sera, pancetty i pieprzu. Ser wykorzystywany w carbonarze to najczęściej pecorino. W naszym kraju pancettę często zastępuje wędzony lub parzony boczek. Dość popularne jest też dodawanie do carbonary śmietany i tworzenie na jej bazie rodzaju sosu do makaronu.Choć niektórzy uważają, że to profanacja tego dania, my twierdzimy, że wszystko zależy od Was i tego, co tak naprawdę Wam smakuje. Dlatego też poniżej zamieszczamy przepisy na carbonarę w dwóch wersjach. Sami zdecydujecie, która według Was jest najlepsza.

spaghetti, bolognese, carbonara, makaron, obiad
Carbonara to danie wywodzące się z Rzymu. W klasycznej wersji, przyrządza się ją z jajek, twardego sera, pancetty i pieprzu Pixabay.com

Przepis na spaghetti carbonara [wersja bez śmietany]

Lista produktów:

  • 350g makaronu spaghetti
  • 150 g chudego, wędzonego boczku
  • 100g startego sera pecorino (można zastąpić go parmezanem lub nawet połączyć oba te sery)
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • 4 żółtka i 1 całe jajko

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Czekamy, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni.
  3. Odstawiamy patelnię z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.
  4. Gdy boczek stygnie, rozbijamy jajko i żółtka w misce. Następnie, dodajemy do nich tarty ser i doprawiamy pieprzem.
  5. Mieszając dokładnie przygotowany sos, dodajemy przestudzony boczek.
  6. Zdejmujemy makaron z ognia, odcedzamy i od razu mieszamy go z przygotowanym sosem. Podajemy ciepłe z świeżo tartym serem i skwarkami.

Przepis na spaghetti carbonara [wersja ze śmietaną]

Lista produktów:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200g płynnej śmietany 30%
  • 200g boczku wędzonego
  • 100g startego parmezanu (opcjonalnie startego sera żółtego)
  • sól, pieprz czarny, oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z paroma kroplami oliwy.
  2. Odcedzamy, hartujemy.
  3. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, doprawiając go do smaku. Następnie miksujemy jajka, ser, śmietanę i przyprawy, by potem zalać powstałym sosem podsmażony boczek.
  4. Ugotowany makaron dodajemy do sosu carbonara i wszystko mieszamy.
  5. Na talerzu możemy posypać naszą carbonarę startym żółtym serem i udekorować listkiem bazylii.

Spaghetti bolognese - pyszny makaron z pomidorowym sosem

Spaghetti bolognese - to klasyczny przykład wariacji obcokrajowców na temat włoskiej kuchni. O ile bowiem sos boloński znany jest we Włoszech od czasów średniowiecza, to jeśli pojedziemy do Bolonii, nie znajdziemy tam raczej żadnej restauracji serwującej spaghetti bolognese. Każdy Włoch wie bowiem, że sos boloński serwuje się z makaronem tagliatelle… Tak czy inaczej, w naszym kraju i w wielu innych zakątkach świata, spaghetti bolognese jest daniem popularnym i kojarzącym się z włoską kuchnią. Dlatego poniżej przedstawiamy przepisy na to pyszne danie.

spaghetti, bolognese, carbonara, makaron, obiad
Spaghetti bolognese - to klasyczny przykład wariacji obcokrajowców na temat włoskiej kuchni. O ile bowiem sos boloński znany jest we Włoszech od czasów średniowiecza, to jeśli pojedziemy do Bolonii, nie znajdziemy tam raczej żadnej restauracji serwującej spaghetti bolognese Pixabay.com

Spaghetti bolognese: przepis:

Lista produktów:

  • Makaron spaghetti (ok. 400 g)
  • Puszka pomidorów
  • Przecier pomidorowy
  • 500 g mielonej wołowiny
  • Oliwa z oliwek
  • Cebula
  • Czosnek
  • Bulion (może być kostka rosołowa)
  • Pół kieliszka czerwonego wina
  • Parmezan
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Bazylia
  • Oregano

Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż do zaszklenia. Następnie dorzucamy pokrojony na grube plasterki czosnek. Smażymy chwilę, intensywnie mieszając. Dodajemy mięso. Całość należy posolić i popieprzyć.

Dwie łyżeczki przecieru rozpuszczamy w szklance bulionu. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodajemy pomidory, wraz ze znajdującą się w puszce zalewą. Wlewamy również bulion z przecierem. Czekamy, aż sos zagotuje się, wówczas zmniejszamy ogień do minimum. Doprawiamy całość oregano i bazylią. Sprawdzamy również, czy dania nie należy dosolić lub dopieprzyć. Na koniec dodajemy dwie łyżeczki cukru. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie zagotowujemy makaron, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka.

Po upływie pół godziny, dodajemy sos do makaronu, zalewamy wszystko połową kieliszka wina, dodajemy parmezan. Całość stawiamy na małym ogniu i trzymamy przez kilka minut intensywnie mieszając, aż do czasu, gdy makaron dobrze połączy się sosem. Danie wykładamy na talerze.

spaghetti, bolognese, carbonara, makaron, obiad
W naszym kraju i w wielu innych zakątkach świata, spaghetti bolognese jest daniem popularnym i kojarzącym się z włoską kuchnią Pixabay.com

Zapiekane spaghetti bolognese

Lista produktów:

  • 500 g makaronu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula sól, pieprz
  • 1 łyżka stołowa smalcu
  • bazylia i oregano, czosnek
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej smalec. Umieść na patelni mięso wraz z cebulą. Podsmażone mięso z cebulą przełóż do garnka żaroodpornego z pokrywką lub do naczynia żaroodpornego.
Dodaj pozostałe składniki, mieszamy, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na dwie godziny.

Pod koniec ugotuj makaron, połącz go z sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Spaghetti: carbonara, bolognese: 4 najlepsze przepisy i przydatne porady. Jak zrobić sos do spaghetti? - Dziennik Łódzki

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
mario
oto kulinarni ignoranci zabrali się do pisania kulinarnych głupot . informuję rzeczonych ignorantów , że gdyby we włoszech podano carbonarę na bazie boczku to szef kuchni zostałby spoliczkowany przez zamawiającego . używa się wyłącznie tzw " guanciale" czyli świński policzek . w tym przypadku nie ma odstępstw od reguły , ale autor tekstu z braku laku użyłby nawet parówki posiekane w kostkę . smacznego .
Wróć na i.pl Portal i.pl