Sokowirówka czy wyciskarka – soki tłoczone lepsze od wyciskanych?

Materiał partneraZaktualizowano 
Co prawda soki owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne możemy pić cały rok i niektórzy rzeczywiście tak robią, jednak w okresie wiosennym czy letnim zainteresowanie nimi jest szczególnie duże.

Każdy bowiem poszukuje orzeźwienia, które może zyskać na przykład racząc się zdrowym, chłodnym sokiem z dodatkiem lodu – wyjaśnia przedstawiciel marki Hurom Polska

wyciskarka do owoców i warzyw

Soki wykonywane samodzielnie cieszą się większym powodzeniem niż te kupowane w sklepach – co prawda te drugie możemy mieć od ręki i nie trzeba wkładać żadnego wysiłku w ich przygotowanie, jednak niewątpliwie są mniej zdrowe, z dodatkiem czy to cukru, czy przeróżnych wzmacniaczy smaku, albo innych dodatków, a przy tym jeśli robimy coś sami, mamy też wpływ na kombinację składników. Jednakże od lat trwa batalia zwolenników używania sokowirówek z fanami wyciskarek do soków – można bowiem szybko przygotowywać napoje właśnie przy użyciu tych dwóch sprzętów. Specjaliści apelują, że wyciskarki są o wiele zdrowsze! Dlaczego warto ich posłuchać?

Wyciskarka czy sokowirówka?

Różnice między dwoma sprzętami, służącymi do przygotowywania przeróżnych soków są dosyć znaczące. Już na pierwszy rzut oka prezentują się inaczej, a przy tym poza tą samą funkcją posiadają też różne cechy. Różnica jest też oczywiście w cenie – i właśnie dlatego większość osób ma w swoim domu jednak sokowirówkę.

Wyciskarki do soków są jednak zakupem może i droższym, ale posiadającym ostatecznie więcej zalet. Tym bardziej, jeśli uświadomimy sobie, że droższy sprzęt po prostu jest wydajniejszy i będzie nam służył dłużej. Żeby jednak lepiej wyjaśnić, jakie zalety ma jedna i druga maszyna, najlepiej porównać kilka z ich funkcji:

1. Wartość odżywcza soku jest wyższa, gdy przygotowuje się go w wyciskarce do soków. Przede wszystkim napój z sokowirówki ma o wiele mniej witamin – sposób przygotowania soku w sokowirówce powoduje ich utratę. Dotyczy to przeróżnych witamin, w tym głównie witaminy C, ale też między innymi E, K czy A.
2. Sok przygotowywany w sokowirówce szybciej traci swoją świeżość – trzeba więc dosyć szybko go wypić. Sok z wyciskarki można spożywać ze smakiem nawet do 48 godzin po przygotowaniu, choć oczywiście należy go włożyć do lodówki i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
3. Jeśli przygotowujemy sok w wyciskarce, prezentuje się on jednolicie i apetycznie. Tymczasem sok z sokowirówki najczęściej się rozwarstwia, co wygląda mniej zachęcająco. W smaku jest też z tego względu bardziej wodnisty, mniej owocowy czy warzywny.
4. Praca wyciskarki do soków jest niewątpliwie bardziej cicha – sokowirówki są szybkie, ale i głośne, więc przygotowywanie w nich napojów na przykład nad ranem może zbudzić śpiących domowników.
5. Sokowirówka nie jest w stanie wycisnąć soku ze wszystkich składników, jakich używamy do przygotowywania niektórych napojów. Na przykład dodawanie wszelkich warzyw liściastych, ziół czy nawet trawy cytrynowej mija się z celem, ponieważ i tak nie puszczą soku. Wyciskarka zaś pracuje na tyle starannie, że nawet i z nich uzyskujemy sok.
6. Wyciskarki do soków są bardziej wydajne – z tej samej ilości produktów uzyskujemy w nich nawet do 35-50% więcej soku!

”najlepsze

Wyciskarka do soków - opinie

Jak widać, wyciskarki do soków mają mnóstwo niewątpliwych plusów! Do ich wad – oprócz ceny – zaliczyć trzeba przede wszystkim wolniejszą pracę. Wyciskarki wolnoobrotowe pomagają uzyskiwać tak pyszny, zdrowy i ładnie wyglądający sok głównie dlatego, że pracują na wolniejszych obrotach, a więc na zakończenie ich pracy i rozkoszowanie się koktajlem trzeba nieco dłużej zaczekać.

Wyciskarka do soków wolnoobrotowa

Wyciskarka wolnoobrotowa jest maszyną, która w czasie swojej pracy miażdży i zgniata wkładane do niej składniki, a nie ściera – jak to robi sokowirówka. Pracuje wolniej, oddziałując na produkty przy pomocy specjalnego ślimaka (albo ślimaków). Przygotowany sok jest pozbawiony charakterystycznej pianki, mniej napowietrzony i bardziej soczysty. Po prostu lepszy w smaku! Dzięki wolnym obrotom nie podgrzewa składników w trakcie pracy – jak to czyni sokowirówka – a dzięki temu nie niszczy enzymów i witamin. Szybsza praca powoduje wytwarzanie ciepła – dlatego lepiej na zdrowy sok nieco dłużej zaczekać!

Najlepsze wyciskarki do soków - wyciskarka Hurom

Do wyboru osób zainteresowanych są wyciskarki wolnoobrotowe pionowe lub poziome, z jednym lub dwoma ślimakami. Oczywiście, jak w każdej branży, tak i tutaj panuje duża konkurencja i istnieje wielu producentów, a jeden produkt od drugiego nieco się różni. Kto pragnie wybrać coś naprawdę solidnego, powinien zdecydować się na sprzęt marki Hurom. Wyciskarka Hurom wygląda nowocześnie i ładnie będzie się prezentować w każdej kuchni. Przy tym dostępnych jest wiele różnych modeli – tych prostszych i tych pełnych dodatków, pozwalających na przykład na wykonywanie nie tylko soków, ale też shake’ów czy sorbetów. Sprzęty są łatwe w czyszczeniu i są objęte bardzo długą gwarancją (nawet do 10 lat!).

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Sokowirówka czy wyciskarka – soki tłoczone lepsze od wyciskanych? - Polska Times

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3