Soda pomoże wykryć raka

MR
Wodorowęglany, związki chemiczne obecne w proszku do pieczenia i wodzie sodowej mogą pomóc wykryć raka.

Brytyjscy naukowcy wykorzystali fakt, że kontakt z komórkami nowotworowymi zmienia wodorowęglany w dwutlenek węgla. Wykorzystanie tego efektu zwiększa czułość aparatury diagnostycznej nawet 20 tys. razy, co pozwala szybciej wykryć raka.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie