Soczysty schab z morelą na obiad. Wyśmienite danie na lato. Dzięki słodko-słonemu sosowi trudno się mu oprzeć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Apetyczny schab z morelą to mięsny rarytas na wyjątkowe okazje.
Apetyczny schab z morelą to mięsny rarytas na wyjątkowe okazje. freepik.com/user14908974/zdjęcie ilustracyjne
Apetyczny schab z morelami w delikatnym sosie to danie na wyjątkowe okazje. Można podawać go na urodziny, imieniny lub inne rodzinne uroczystości. Najczęściej schab nadziewany jest suszonymi morelami, choć w sezonie na świeże owoce można zrobić szybką glazurę do pokrycia mięsa. Wypróbuj przepis na soczysty schab z morelami w sosie.

W skrócie

Schab z morelami można podawać na ciepło z purée ziemniaczanym lub sałatką ziemniaczaną albo jeść na zimno jako rodzaj domowej wędliny na kanapki. Z pewnością przypadnie do gustu smakoszom mięs podawanych ze słodkimi, owocowymi dodatkami. W sezonie na morele, czyli w lipcu i sierpniu można upiec schab ze świeżymi owocami. Wypróbujcie przepis na aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso wieprzowe.

Schab z morelą – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 6 – 8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie mięsa.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1,5 g schabu bez kości,
  • 20 g soli,
  • 2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 15 g suszonych moreli,
  • 5 g tymianku,
  • 5 g granulowanego czosnku,
  • 5 g słodkiej papryki,
  • 5 g oregano,
  • 5 g świeżo mielonego pieprzu,
  • 20 ml oleju lub oliwy z oliwek,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 40 ml soku ze świeżej pomarańczy,
  • 2 ząbki czosnku.

Sos do schabu z morelą:

  • 10 g konfitury morelowej,
  • opcjonalnie: 5 g mąki ziemniaczanej.

Sprawdź także: Soczysty schab pieczony ze śliwką na przystawkę. Poznaj tradycyjny przepis na apetyczne mięso

Jak zrobić schab z morelami?

Przygotowanie:

  1. Mięso wieprzowe trzeba umyć, w razie potrzeby oczyścić, osuszyć i włożyć do wysokiego pojemnika.
  2. W tym czasie należy zagotować wodę z solą, liśćmi laurowymi, dodać świeży czosnek i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  3. Taką solanką należy zalać schab i wstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej całą noc.
  4. Piekarnik należy nagrzać do 170° Celsjusza z grzaniem góra – dół. Mięso należy wyjąć z solanki i osuszyć papierowym ręcznikiem lub ręcznikiem kuchennym.
  5. Ostrym nożem należy przekłuć środek mięsa i powstały otwór włożyć miękkie morele.
  6. Następnie wszystkie przyprawy, czyli tymianek, słodką paprykę, granulowany czosnek, oregano i świeżo mielony pieprz trzeba wymieszać z oliwą, a następnie powstałą mieszanką należy dokładnie natrzeć mięso.
  7. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni z grubym dnem i obsmażenie schabu z każdej strony. Mięso ma nabrać złoto-brązowego koloru.
  8. Do szerokiej brytfanki lub naczynia żaroodpornego należy włożyć zarumienione mięso i zalać je bulionem warzywnym wymieszanym z sokiem pomarańczowym.
  9. Schab z morelą trzeba piec przez godzinę, a następnie jeszcze 10 minut po zdjęciu pokrywy.
  10. Pieczony schab z morelami można wyjąć z naczynia żaroodpornego i odstawić na kratkę do wystudzenia mięsa.
  11. Jeżeli chcecie podawać schab na ciepło, to do powstałego sosu zachęcamy dodać łyżkę konfitury morelowej i całość zredukować. Jeśli sos nadal będzie zbyt rzadki, można zaprawić go mąką ziemniaczaną lub dłużej gotować, aby odparował.
  12. W przypadku jedzenia schabu jako wędlina należy wystudzić go na kratce do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie włożyć do lodówki.

Schab z morelami w rękawie

Jeżeli nie dysponujecie naczyniem żaroodpornym, dobrym pomysłem jest wykorzystanie rękawa. W sklepach dostępne są specjalne folie przeznaczone do pieczenia mięsa. W razie ich braku zachęcamy do wykorzystania zwiniętego papieru do pieczenia. Zawinięte końce można zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Tak przygotowany schab wyglądem ma przypominać cukierek.

Domowy schab z morelami i śliwkami

W taki sposób można przyrządzić nie tylko schab z morelami. Świetnie sprawdzają się suszone śliwki, wiśni, a także suszona żurawina. Można także zrobić mieszankę wspomnianych bakalii, tworząc apetyczne nadzienie. Tak przyrządzony pieczony schab będzie idealnym daniem na co dzień i od święta.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Soczysty schab z morelą na obiad. Wyśmienite danie na lato. Dzięki słodko-słonemu sosowi trudno się mu oprzeć - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl