Smakuje tak samo bombowo, jak wygląda. Bombardino to włoski specjał na bazie ajerkoniaku

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Włoskie bombardino zrobimy z ajerkoniaku z dodatkiem brandy
Włoskie bombardino zrobimy z ajerkoniaku z dodatkiem brandy Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Bombardino to klasyczny włoski koktajl, którym w sezonie narciarskim raczą się na stokach miłośnicy białego szaleństwa. Na szczęście nie trzeba jechać w Alpy, by skosztować tego specjału. Przygotowanie bombardino z likieru jajecznego zajmie nam dziesięć minut. W zimowy wieczór nie ma nic bardziej rozgrzewającego.

W skrócie

Podobno pierwszy klient, który na alpejskim stoku spróbował tego koktajlu, był w stanie wydusić z siebie tylko: „E una bombarda!” ("To bomba!"). Legenda głosi, że właśnie w ten sposób powstała nazwa bombardino, odnosząca się do gorącego jajecznego likieru z brandy i bitą śmietaną. Tradycyjnie można go było spróbować dopiero po wjechaniu na stok. I rzeczywiście w sezonie, we włoskich Alpach, można zobaczyć miłośników białego szaleństwa, którzy raczą się na słońcu pysznym koktajlem. Niektórzy nawet wjeżdżają na górę tylko po to...

Przez lata bombardino doczekało się kilku różnych wersji. Ta z dodatkiem espresso nazywa się "calimero", z rumem zamiast brandy to "pirata", a z whisky - "scozzese" ("szkocki").

Bombardino – włoski drink na bazie likieru jajecznego

Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 50 ml advocatu lub innego likieru jajecznego,
  • 50 ml brandy (opcjonalnie whisky lub rumu),
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • cynamon.

Jak przygotować włoskie bombardino?

  1. Liker jajeczny podgrzałam w rondelku z brandy. Niezależnie od porcji, te alkohole łączy się w stosunku 1:1.
  2. Ubiłam śmietankę.
  3. Wlałam gorący, ale niezagotowany napój do kieliszków. Udekorowałam bitą śmietaną i oprószyłam cynamonem.
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Smakuje tak samo bombowo, jak wygląda. Bombardino to włoski specjał na bazie ajerkoniaku - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl