Sriracha z miodem
Pikantne i inne przyprawy korzenne, zwłaszcza takie jak imbir, kurkuma czy kardamon, od kilku lat zyskują rosnącą popularność. Teraz jednak pojawiają się ich nowe kombinacje i zastosowania – w napojach, deserach i daniach kojarzonych dotąd z innymi aromatami. Oprócz tajskiego sosu sriracha z chili z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli, który sprzedawany jest w charakterystycznych butelkach, większą uwagę zwróci też bliskowschodnia pasta harissa, gdzie palące papryczki łączy się m.in. z dużą ilością kminu rzymskiego, a także argentyński sos chimichurri, zawierająca ostrą paprykę, natkę pietruszki, oregano, czosnek i ocet.
Ube z wanilią
Ube to bulwy pochrzynu jadalnego, które wyglądem przypominają słodkie ziemniaki (bataty). Roślina występuje w rejonach tropikalnych w różnych odmianach, jednak najbardziej ceniona w 2020 roku będzie ta fioletowa. Pochrzyn, nazywany też jamem, w połączeniu z wanilią pojawi się m.in. w deserach takich jak lody czy napojach. Można jednak przypuszczać, że oprócz tej przyprawy będą towarzyszyć mu inne korzenne dodatki, a także takie miód, lawenda, hibiskus czy sosna.
Wiśnie
Choć nie jest to dla nas smak egzotyczny, wiśnie zostaną docenione za swój kwaśno-cierpki smak i korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego owoce te pojawią się w potreningowych napojach dla sportowców, czekoladach i modnej od kilku lat kawie przygotowanej na zimno, czyli metodą cold brew. Eksperci przepowiadają też karierę aromatowi kwiatów wiśni (sakura), które są narodowym symbolem Japonii.