9/11
Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami Koła Gospodyń...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
1 kg ziemniaków
szklanka mąki pszennej
szklanka maki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 kg małych moreli (lub śliwek)
20 kostek cukru
szklanka śmietany
cukier waniliowy (16 g)
3 łyżeczki cukru kryształu
cynamon do posypania

Wykonanie
Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć po kostce cukru, „zamknąć” owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach, możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 1/2 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przeciśnięte przez praskę przełożyć do miski, wbić jajka i wyrobić ciasto dosypując mąkę.
Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza. Podzielić. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formując kulę.
Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie na raz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 minut. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Można posypać cynamonem. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.

10/11
Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi  Andżeliki Knop,...
fot. Andżelika Knop

Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi  Andżeliki Knop, autorki bloga W zielonej kuchni

Składniki
1 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych) 
20 dag posiekanych orzechów włoskich 

Wykonanie
 
Śliwki umyć, osuszyć i wyciągnąć z nich pestki. Następnie przełożyć je do garnka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody (ok. 2 łyżek). Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby śliwki się nie przypaliły.  
Powidła będą gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. Powinno to trwać ok. 1,5 godziny. Jednak im dłużej będziemy smażyć powidła, tym będą słodsze. Pod koniec smażenia dodać posiekane orzechy włoskie, dokładnie wymieszać.  
Gorące powidła przełożyć do niewielkich słoiczków, mocno je zakręć i postawić do góry dnem, aby zakrętki dobrze trzymały. 
Powidła śliwkowe znakomicie sprawdzają się do naleśników, owsianek, czy też do różnych ciast i ciasteczek.

11/11
Garus, czyli zupa ze śliwek według gospodyń z Gołczy...
fot. 123 rf

Garus, czyli zupa ze śliwek według gospodyń z Gołczy

Składniki
śliwki (damaszki lub węgierki) 
kwaśna śmietana 
cukier, sól do smaku 
 
Dodatkowo
 
ziemniaki 
 
Wykonanie

Do dwulitrowego garnka nałożyć śliwki, zalać wodą. Gotować, aż śliwki się rozpadną. Doprawić cukrem i odrobiną soli, dodać zahartowaną kwaśną śmietanę. Można podawać z ziemniakami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Po pożarze w domu pomocy w Kielcach. Służby ratunkowe podsumowują akcję [ZDJĘCIA]

Po pożarze w domu pomocy w Kielcach. Służby ratunkowe podsumowują akcję [ZDJĘCIA]

Kung fu Pazdan zostanie freakiem? "O Jezu, miałem taki temat"

Kung fu Pazdan zostanie freakiem? "O Jezu, miałem taki temat"

Polecamy

Szokująca zbrodnia w Woli Szczucińskiej. Co dalej z matką dziewczynek?

Szokująca zbrodnia w Woli Szczucińskiej. Co dalej z matką dziewczynek?

Po pożarze w domu pomocy w Kielcach. Służby ratunkowe podsumowują akcję [ZDJĘCIA]

Po pożarze w domu pomocy w Kielcach. Służby ratunkowe podsumowują akcję [ZDJĘCIA]

To nie może być prawda! Znów nie wysłuchaliśmy Mazurka Dąbrowskiego na PGE Narodowym

To nie może być prawda! Znów nie wysłuchaliśmy Mazurka Dąbrowskiego na PGE Narodowym