Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na szparagi. Jakie mają właściwości?

Agencja TVN/x-news
Szparagi są cennym źródłem witamin i minerałów
Szparagi są cennym źródłem witamin i minerałów pixabay.com
Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca.

Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy C i E oraz beta-karoten, zatem poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Pomagają zwalczyć infekcje układu moczowego i są dobre na zaparcia. Roślina zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego. Szparagi są również bardzo dietetyczne. 100 gram warzywa zawiera zaledwie 18 kalorii.

Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

Czytaj też: Przepisy na dania ze szparagów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska