Sezon na papryki, pomidory i kabaczki, czyli… zrób leczo. [BARDZO PROSTY PRZEPIS]

rsm
123rf
Idealne danie na kolację, na obiad, na koniec lata. Zaskoczcie swoją drugą połówkę i zróbcie w domu leczo. Przepis jest prosty – to danie wyjdzie zawsze (i każdemu). A jak zrobicie więcej, to można zamrozić lub zawekować w słoiku. I będzie na później: gdy nam się nie będzie akurat chciało gotować lub gdy wpadną niezapowiedziani goście.

Jak zrobić leczo?

Składniki:

1 kg papryki
1 kg pomidorów
2 kg kabaczków
1 kg kiełbasy (śląska, głogowska lub toruńska)
1 kg cebuli
olej
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pokroić w grubą kostkę. Najpierw w garnku przysmażyć na oleju kiełbasę, dorzucić do niej cebulę. Dusić. Potem dołożyć pomidory, paprykę i kabaczki. Pieprz i sól do smaku. Gdy warzywa będą miękkie wlać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać ciepłe lub gorące.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sezon na papryki, pomidory i kabaczki, czyli… zrób leczo. [BARDZO PROSTY PRZEPIS] - Gazeta Wrocławska

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
M.
Nie wszystkie koncentraty mają dodatki. Wystarczy się wysilić i przejść po sklepach z lokalną żywnością.
M
Mieszkanka
Sezon na pomidory juz sie kończy albo skończył. Kabaczki podobnie. W tym roku susza jest i wszystko zbiera się tego lata miesiąc wcześniej niż normalnie. A gazeta śpi
a
ala
To chyba lepiej odparować 1 kg pomidorów więcej, niż pchać koncentrat z polepszaczami, cukrem i konserwantami.
k
kulinarny
bez smalcu nie bedzie smaku :P
Wróć na i.pl Portal i.pl