Przy wyborze koszy warto również zwrócić uwagę na pokrywki. Powinny być szczelne zarówno te pojedyncze, jak również te obejmujące na raz wszystkie pojemniki. To główna ochrona przez przykrym zapachem.
Nie zapomnijmy również o oznakowaniu. Niektórzy wybierają kosze w jednym kolorze ale z napisami, inni wolą mieć od razu kolorowe kosze by się nie mylić do którego jaki rodzaj odpadów włożyć. Są też worki na śmieci w różnych kolorach, które ułatwią rozróżnienie kategorii odpadów przy wrzuceniu do śmietnika.
Warto pamiętać o workach na odpady organiczne – jeżeli nie chcemy chodzić z wiadrem ulicą, zainwestujmy w biodegradowalne worki na odpady bio.
Czytaj dalej -->
Można również zainwestować w domowy kompostownik. To opcja dla tych, którzy mają czas i cierpliwość oraz domowy utylizator bio odpadów. Ten drugi, pozwala utylizować wszelkiego rodzaju resztki oraz inne elementy powstające każdego dnia w kuchni: owoce, warzywa, mięso, a nawet kości, muszle i pestki.
Wystarczy wypełnić nimi pojemnik urządzenia i uruchomić je. Niektórym modelom utylizatora dostępnym na rynku, proces suszenia 1,5 kg produktów zajmuje około 3 godzin. Koszt pojedynczego cyklu to od 60 groszy do złotówki.
Dzięki efektywnemu systemowi mielenia i suszenia odpady zmniejszą swoją masę aż o 90 procent. Zredukowane zostają nieprzyjemne zapachy oraz emisja dwutlenku węgla.