1/12
Owoce i warzywa to samo zdrowie i powinno się ich jeść jak...
fot. pixabay

Które warzywa i kiedy mogą nam zaszkodzić?

Owoce i warzywa to samo zdrowie i powinno się ich jeść jak najwięcej - to wszem i wobec słyszymy w obecnych czasach. Dietetycy, blogerzy kulinarni, kucharze podkreślają, że zarówno warzywa, jak i owoce są bogate w mikroelementy i witaminy, które są źródłem zdrowia. To prawda, ale warto wiedzieć, że niektóre warzywa mogą szkodzić.

Zobacz, jakie warzywa mogą poważnie szkodzić zdrowiu! >>>

<center>
300 Plus - wszystko, co musisz wiedzieć o programie.
<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/6f65fb94-cdc8-0896-3737-2ee1332c4b2a,245a9551-8cfa-6d92-e99d-188bdf738dd6,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script>
</center>

2/12
Te warzywa mogą szkodzić, jeśli spożywamy je na surowo w...
fot. pixabay

Pomidory, kukurydza i papryka, groch, fasola

Te warzywa mogą szkodzić, jeśli spożywamy je na surowo w nadmiarze. Zawierają one bowiem lektyny, białka lub glikoproteiny wiążące węglowodany. Lektyny niszczą warstwę śluzu w przewodzie pokarmowym, która chroni przed mechanicznymi uszkodzeniami. Lektyny mogą w skrajnych przypadkach doprowadzić do nieszczelności jelit, chorób autoimmunologicznych i nietolerancji pokarmowych. Leptyny w znacznej większości ulegają rozkładowi podczas obróbki termicznej.

3/12
Osoby z mutacją genu CBS (organizm z taką dysfunkcją nie...
fot. pixabay

Brokuły, czosnek, fasolka szparagowa, chrzan, kapusta, kalafior, szparagim jarmuż, brukselka

Osoby z mutacją genu CBS (organizm z taką dysfunkcją nie przetwarza siarki z żywności), nie powinny spożywać brokułów (na zdjęciu), czosnku, fasolki szparagowej, chrzanu, kapusty, kalafiora, brukselki, jarmużu czy szparagów. Te warzywa bogate są w siarkę, a jej nadmiar w organizmie zaburza prawidłowy stosunej magnezu do wapnia i obniża poziom serotoniny i dopaminy, powodując, że człowiek czuje się zmęczony, apatyczny i nieszczęśliwy.

4/12
Te warzywa zawierają duże ilości szczawianów, a te...
fot. pixabay

Szpinak, szczaw

Te warzywa zawierają duże ilości szczawianów, a te odpowiadają za osłabienie kości i zębów i sprzyjają się gromadzeniu kamieni w nerkach. Szpinaku i szczawiu nie powinny spożywać osoby borykające się z problemami układu moczowego.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

Zderzenie dwóch ciężarówek na S5 pod Bydgoszczą. Droga jest zablokowana - zdjęcia

Zderzenie dwóch ciężarówek na S5 pod Bydgoszczą. Droga jest zablokowana - zdjęcia

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Zobacz również

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia