18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Salmonellowe zatrucie pokarmowe

Marcin Pustkowski/lekarz rodzinny
Do zatrucia bakterią salmonella dochodzi po spożyciu żywności pochodzącej od zakażonych zwierząt – mięsa, mleka a przede wszystkimjaj. Majonez, tatar, kremy, lody oraz inne potrawy, do których dodaje się surowe jajka są najczęstszą przyczyną zatrucia bakterią salmonella.
Do zatrucia bakterią salmonella dochodzi po spożyciu żywności pochodzącej od zakażonych zwierząt – mięsa, mleka a przede wszystkimjaj. Majonez, tatar, kremy, lody oraz inne potrawy, do których dodaje się surowe jajka są najczęstszą przyczyną zatrucia bakterią salmonella. shutterstock
Bakterie Salmonella są odpowiedzialne za większość zatruć pokarmowych w Polsce. Znajdują się one przeważnie w mięsie i jego przetworach, drobiu, jajach, rybach, twarogach i innych serach. Do zakażenia wystarczy ok. 20 bakterii.

Istota i przyczyny

Jest to choroba zakaźna wywołana przez pałeczki Salmonella. Bakterie ta powoduje zapalenie jelita cienkiego i grubego. Do zatrucia Salmonellą dochodzi drogą pokarmową. Spożycie zakażonych produktów - np. lodów, wyrobów cukierniczych - daje pierwsze objawy zatrucia już po ok. 12 godzinach, chociaż czasami są one widoczne dopiero po trzech dniach. Skażona żywność niczym nie różni się od zdrowej.

Objawy i powikłania

Początek choroby jest gwałtowny. Towarzyszą mu biegunki, skurcze i bóle brzucha, nudności i wymioty, gorączka, bóle głowy, dreszcze i ogólne osłabienie. Ustępują one po trzech dniach, ale całkowite wyzdrowienie może zająć ponad tydzień. Po chorobie bakterie Salmonelli są wydalane z kałem nawet przez kilka miesięcy i zakażają otoczenie.
Nosicielami pałeczek Salmonelli mogą być osoby pracujące przy produkcji żywności, jak również różne
gatunki zwierząt (np. myszy, szczury, kury, kaczki).

Rozpoznanie i leczenie

Chorobę leczy się antybiotykami i podaje się leki przeciw biegunce. Konieczna jest odpowiednia dieta uzupełniona wieloma płynami. W niektórych przypadkach chory musi być hospitalizowany.

Jak pomóc sobie samodzielnie?

Należy jeść wyłącznie świeże produkty i dbać o higienę. Jajka powinno się dokładnie myć pod wrzącą wodą, a żywność przechowywać w lodówce. Nie można ponownie zamrażać raz rozmrożonych pokarmów. W upalne dni lepiej zrezygnować z ciastek z kremem i majonezu.
Do przygotowania drobiu powinno się używać innych noży i desek do krojenia niż do sporządzania pozostałych produktów.
Bakterie Salmonelli giną już w temperaturze 65 stopni, dlatego łatwo ich się pozbyć, gotując jedzenie.

CZYTAJ TEŻ:

Mikroby też lubią upalne lato
Salmonella i gronkowiec mogą zepsuć nam wakacje
Dolny Śląsk: W sklepach trzeba uważać
Kosz nie dla psich odchodów
Lecytyna niezbędna dla zdrowia

Najnowsze informacje dot. koronawirusa

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie