18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

reklama

Salmonellowe zatrucie pokarmowe

Marcin Pustkowski/lekarz rodzinnyZaktualizowano 
Do zatrucia bakterią salmonella dochodzi po spożyciu żywności pochodzącej od zakażonych zwierząt &#8211; mięsa, mleka a przede wszystkim<br>jaj. Majonez, tatar, kremy, lody oraz inne potrawy, do których dodaje się surowe jajka są najczęstszą przyczyną zatrucia bakterią salmonella.
Do zatrucia bakterią salmonella dochodzi po spożyciu żywności pochodzącej od zakażonych zwierząt – mięsa, mleka a przede wszystkimjaj. Majonez, tatar, kremy, lody oraz inne potrawy, do których dodaje się surowe jajka są najczęstszą przyczyną zatrucia bakterią salmonella. shutterstock
Bakterie Salmonella są odpowiedzialne za większość zatruć pokarmowych w Polsce. Znajdują się one przeważnie w mięsie i jego przetworach, drobiu, jajach, rybach, twarogach i innych serach. Do zakażenia wystarczy ok. 20 bakterii.

Istota i przyczyny

Jest to choroba zakaźna wywołana przez pałeczki Salmonella. Bakterie ta powoduje zapalenie jelita cienkiego i grubego. Do zatrucia Salmonellą dochodzi drogą pokarmową. Spożycie zakażonych produktów - np. lodów, wyrobów cukierniczych - daje pierwsze objawy zatrucia już po ok. 12 godzinach, chociaż czasami są one widoczne dopiero po trzech dniach. Skażona żywność niczym nie różni się od zdrowej.

Objawy i powikłania

Początek choroby jest gwałtowny. Towarzyszą mu biegunki, skurcze i bóle brzucha, nudności i wymioty, gorączka, bóle głowy, dreszcze i ogólne osłabienie. Ustępują one po trzech dniach, ale całkowite wyzdrowienie może zająć ponad tydzień. Po chorobie bakterie Salmonelli są wydalane z kałem nawet przez kilka miesięcy i zakażają otoczenie.
Nosicielami pałeczek Salmonelli mogą być osoby pracujące przy produkcji żywności, jak również różne
gatunki zwierząt (np. myszy, szczury, kury, kaczki).

Rozpoznanie i leczenie

Chorobę leczy się antybiotykami i podaje się leki przeciw biegunce. Konieczna jest odpowiednia dieta uzupełniona wieloma płynami. W niektórych przypadkach chory musi być hospitalizowany.

Jak pomóc sobie samodzielnie?

Należy jeść wyłącznie świeże produkty i dbać o higienę. Jajka powinno się dokładnie myć pod wrzącą wodą, a żywność przechowywać w lodówce. Nie można ponownie zamrażać raz rozmrożonych pokarmów. W upalne dni lepiej zrezygnować z ciastek z kremem i majonezu.
Do przygotowania drobiu powinno się używać innych noży i desek do krojenia niż do sporządzania pozostałych produktów.
Bakterie Salmonelli giną już w temperaturze 65 stopni, dlatego łatwo ich się pozbyć, gotując jedzenie.

CZYTAJ TEŻ:

Mikroby też lubią upalne lato
Salmonella i gronkowiec mogą zepsuć nam wakacje
Dolny Śląsk: W sklepach trzeba uważać
Kosz nie dla psich odchodów
Lecytyna niezbędna dla zdrowia

Zima 30-lecia w Polsce, zasypie nas śnieg

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie