Salmonella w kiełbasie. GIS wycofuje produkt ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz go w domu

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kiełbasą, w której wykryto pałeczki Salmonelli
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kiełbasą, w której wykryto pałeczki Salmonelli Lucas Vasques/Unsplash, timolina/freepik
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu z rynku kolejnych partii żywności. Ze sklepów znikną kiełbasy, w których wykryte zostały bakterie Salmonella spp. Bakterie te świetnie rozwijają się w produktach białkowych i mogą przetrwać długi czas. Sprawdź, o jaki produkt chodzi i jak rozpoznać zakażenie salmonellą.

Spis treści

GIS wycofuje ze sklepów kiełbasę, która może wywołać salmonellozę

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu Salmonelli spp. w jednej z pięciu próbek kiełbasy surowej Metka Tatarska (200 g). Zjedzenie produktu, który jest zanieczyszczony pałeczkami tej bakterii, może spowodować zatrucie pokarmowe.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
Numer partii: 05 9
Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Producent wycofuje wadliwą partię produktu ze sklepów. Osoby, które kupiły tę kiełbasę, nie powinny jej spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po zjedzeniu kiełbasy surowej Metka Tatarska należy skontaktować się z lekarzem.

Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?

Objawy zatrucia pałeczkami Salmonelli pojawiają się po około 8 godzinach od spożycia zakażonego produktu. Są to:

Zatrucie u dziecka i osoby dorosłej przebiega podobnie, jednak w przypadku małych dzieci może mieć poważniejsze skutki ze względu na ich niewykształconą odporność.

Jeżeli zatruliśmy się Salmonellą, bardzo ważne jest nawadnianie organizmu i zażycie węgla leczniczego. Wskazana jest lekkostrawna dieta, a nawet „przegłodzenie się” przez 1-2 dni. W wypadku, gdy objawy nie ustępują w ciągu trzech dni lub przebieg zatrucia jest ciężki, należy skonsultować się z lekarzem. Czasami konieczne jest leczenie antybiotykami, a nawet pobyt w szpitalu.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Salmonella w kiełbasie. GIS wycofuje produkt ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz go w domu - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl