Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym [PRZEPIS]

mad
Sałatka z awokado
Sałatka z awokado materiały prasowe
Przepis na sałatkę z awokado.

Awokado to owoc doskonały. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub substytut masła. Przepis na sałatkę z awokado poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na sałatkę

  • 200 g mięsa z uda kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 2 sztuki awokado
  • 4 szalotki
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 100 ml kefiru 2% od OSM Piątnica
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • otarta skórka z 1 limonki

Wykonanie
Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju.
Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
Sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska