Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rosną ceny żywności. Ile zapłacimy za cukier, masło, czy jabłka we wrześniu 2017 roku

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
Mocno rosną ceny żywności, najbardziej cukru, masła, jabłek
Mocno rosną ceny żywności, najbardziej cukru, masła, jabłek pixabay.com
Coraz więcej płacimy za artykuły spożywcze. Najbardziej zdrożało masło, wieprzowina, owoce i cukier. A to jeszcze nie koniec podwyżek w 2017 roku.

Codzienne zakupy coraz bardziej pustoszą nasze portfele. Rosną ceny większości artykułów spożywczych. W ciągu roku niektóre artykuły spożywcze zdrożały od kilkunastu do kilkudziesięciu procent.

Z danych Urzędu Statystycznego w Łodzi wynika, że przed rokiem średnia cena kilograma schabu w naszym województwie wynosiła 14,25 zł. Obecnie ten sam produkt w naszych sklepach kosztuje przeciętnie 19,08 zł za kilogram, co oznacza, że schab w ciągu zdrożał o 34 proc. Dlaczego tak się stało?

Złożyły się na to dwa czynniki. Po pierwsze, rolnicy sami ograniczyli produkcję z powodu ubiegłorocznej nadpodaży mięsa na rynku (przekładało się to na niskie ceny skupu). Pod drugie, produkcję wieprzowiny ograniczyły rozporządzenia związane z afrykańskim pomorem świń. Zresztą ceny wieprzowiny i tłuszczów wieprzowych rosną teraz nie tylko w Polsce, ale i całej Unii Europejskiej.

Nie jest to jednak rekordowa podwyżka: najbardziej zdrożały bowiem jabłka - aż o 44 proc. w porównaniu do ubiegłego roku. To większy wzrost niż w przypadku masła.

W lipcu 2017 roku kilogram jabłek w woj. łódzkim kosztował przeciętnie 3,36 zł, podczas gdy przed rokiem było to 2,32 zł. Tu wszystkiemu winna jest pogoda.

Sadowniczka: - W tym roku jabłek będzie dużo mniej, zaszkodziły majowe przymrozki

- W tym roku jabłek będzie mniej - mówi pani Maria, właścicielka sadu z powiatu skierniewickiego. - Wpływ na to miały majowe przymrozki. W ubiegłym roku zbiory ucierpiały przez gradobicie, w tym przez przymrozki. Dopiero rozpoczynamy zbieranie jabłek, trudno więc teraz ocenić, ile będzie ich mniej w porównaniu do ubiegłego sezonu. Podsumowanie będzie możliwe po zakończeniu zbiorów, ale już widać, że to nie będzie dobry rok.

Dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej także wiąże wysokie ceny jabłek z aurą.

- W sprzedaży są obecnie wczesne odmiany jabłek - mówi dr Krystyna Świetlik. - Mamy do czynienia z dużym uszczerbkiem produkcji, ceny - przynajmniej wczesnych odmian - będą więc wysokie.

O 41 proc. w porównaniu do ubiegłego roku wzrosły ceny masła, a ma to w dużej mierze związek z sytuacją na rynkach światowych. W Nowej Zelandii i Australii spadła produkcja mleka, natomiast wzrósł popyt na masło, głównie w USA oraz w Unii Europejskiej. Także w Polsce więcej jemy masła, a ma to m.in. związek z programem „Rodzina 500 plus”. Do wielu gospodarstw domowych w Polsce trafiły dodatkowe pieniądze, część rodzin przestała więc kupować margarynę i zaczęła kupować zdrowsze i droższe masło.

Wzrosły także ceny cukru, przeciętnie o 15 proc. Jeszcze w lipcu ubiegłego roku płaciliśmy za kilogram przeciętnie 2,75 zł, w tym roku jest to już 3,17 zł.

- To także wpływ cen na rynkach światowych - tłumaczy dr Krystyna Świetlik. - Początkowo eksperci przewidywali, że w drugiej połowie roku cukier zacznie tanieć. Miały być lepsze zbiory, a jednak ten artykuł znów podrożał. Trudno to wytłumaczyć, ale trzeba pamiętać o tym, że cukier łatwo poddaje się spekulacjom i to mogło mieć wpływ na wyższe ceny.

W ciągu roku o 12 proc. zdrożała szynka gotowana, kilogram kosztuje teraz w naszych sklepach średnio 27 zł.

O 11 proc. wzrosły ceny śmietany. Obecnie za 200-gramowe opakowanie płaci się średnio 1,69 zł.

O 4 proc. więcej płacimy za mąkę (średnio 2,59 zł za kilogram), a o 5 proc. więcej za olej rzepakowy (przeciętnie 6,03 zł za litr).

Podwyżki cen żywności nie dotyczą tylko Polski i nie tylko Polaków czekają jeszcze gorsze perspektywy.

- Ceny żywności rosną w całej Unii - zaznacza dr Krystyna Świetlik. - Dzieje się tak po dwóch latach spadków cen jedzenia. Niekorzystną tendencję było widać właśnie w lipcu, gdy ceny w porównaniu do czerwca wzrosły o 0,2 proc. A przecież lipiec i sierpień to czas, gdy ceny powinny spadać miesiąc do miesiąca.

Zdaniem dr Krystyny Świetlik w grudniu 2017 roku średnie ceny żywności będą wyższe o 4 proc. w porównaniu do grudnia zeszłego roku, choć niektóre artykuły zdrożeją znacznie bardziej. Będą to produkty nabiałowe, mięsne, a także tłuszcze.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki