Restauratorzy gorączkowo szukają rąk do pracy! Ale wielu kucharzy i kelnerów nie chce już pracować w gastronomii

Agnieszka Kamińska
Agnieszka Kamińska
Restauratorzy szukają pracowników. Ale wielu kucharzy i kelnerów nie chce już pracować w gastronomii
Restauratorzy szukają pracowników. Ale wielu kucharzy i kelnerów nie chce już pracować w gastronomii 123rf
Odmrożenie gastronomii rozpocznie się 15 maja. Tymczasem właścicielom restauracji brakuje rąk do pracy. Kelnerzy i kucharze, którzy zostali zwolnieni w czasie lockdown’u lub którzy sami odeszli, nie chcą wracać do pracy w branży. To teraz zbyt ryzykowne – mówią.

Właściciele lokali gastronomicznych mają duże problemy kadrowe. Gdy rząd zamroził branżę, wielu z nich było zmuszonych zwolnić część personelu. Restauratorzy sprzedający w czasie lockdownu posiłki na wynos, chcąc obniżyć koszty prowadzenia firmy, pozbywali się głównie kelnerów i pomocników kuchennych.

Restauratorzy szukają pracowników. Ale wielu kucharzy i kelnerów nie chce już pracować w gastronomii

Restauracje, które nie dowoziły potraw, bo w ich przypadku było to nieopłacalne lub które serwowały wykwintne dania nie nadające się do sprzedaży na wynos, musiały zamknąć też kuchnie. Z danych Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej wynika, że w ubiegłym roku pracę straciło 200 tys. pracowników gastronomii. W wielu przypadkach restauratorzy jednak nie zwalniali – ale zaczęli płacić podwładnym wynagrodzenie postojowe, a więc niższe od normalnej pensji. To doprowadziło do tego, że pracownicy sami zaczęli odchodzić i znajdować zatrudnienie w innych branżach. Tak zrobili nie tylko kelnerzy, ale też dyplomowani szefowie kuchni.

- Pracodawca obniżył mi pensję, a ja mam kredyt mieszkaniowy i zwyczajnie nie było mnie stać na spłatę rat. Szybko znalazłem pracę w firmie produkującej materiały budowlane z drewna. Finansowo jestem zadowolony. Już podpisałem umowę i z tej pracy przynajmniej na razie nie zrezygnuję. Bałbym się wracać do gastronomii. Teraz wszystko otwierają, obawiam się, że za jakiś czas znów wzrośnie liczba zakażeń i będzie powtórka z lockdown’u. Chciałbym pracować w zawodzie, ale teraz to dla mnie zbyt duże ryzyko – mówi Mateusz Reymus, do niedawna szef kuchni w jednej z restauracji w powiecie starogardzkim, pracował również w restauracji hotelowej.

W restauracji zapłacimy więcej?

od 16 lat

Tymczasem rząd ogłosił odmrożenie branży gastronomicznej. Bary, kawiarnie i restauracje od 15 maja będą mogły przyjmować gości na razie jeszcze na zewnątrz lokalu, a od kolejnego tygodnia, czyli od 29 maja, będą już mogły zaprosić klientów do środka. W przypadku działalności ogródków restauracyjnych, jak i restauracji, będzie obowiązywał ścisły reżim sanitarny - maksymalnie 50 proc. obłożenia lokalu, poza tym klienci będą musieli zajmować co drugi stolik, a odległość między nimi będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 m (zachowanie dystansu nie będzie konieczne, jeśli między stolikami staną przegrody). Restauratorzy, którzy rozstali się ze swoją załogą, teraz – na kilka dni przed poluzowaniem restrykcji w ich branży - gorączkowo szukają rąk do pracy. Z serwisów ogłoszeniowych dowiadujemy się, że najwięcej osób do pracy w gastronomii potrzeba teraz nad morzem i w górach.

- Możemy już mówić o mini kryzysie w związku z sytuacja kadrową w naszej branży. Większość restauracji szuka pracowników. Obserwujemy ogromny deficyt kucharzy, poszukiwane są też osoby niewykwalifikowane. Z dziesięciu osób, które przesłały CV do restauracji mojego znajomego, na rozmowę kwalifikacyjną przyszły trzy osoby i jeszcze nie wiadomo, czy w ogóle zgodzą się pracować. Sytuacja jest więc bardzo trudna. Być może nieco poprawi się pod koniec czerwca, gdy studenci skończą naukę i będą szukać pracy dorywczej na lato. Nadal jednak będzie problem z obsadą kuchni. Wielu kucharzy odeszło np. do stoczni lub firm kurierskich. Bardzo często słyszę od tych osób, że praca w gastronomii w czasie pandemii jest zbyt niepewna – mówi Evelina Visnievska, pomorska przedstawicielka Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, jest też menedżerem restauracji.

Niedobór pracowników może też zmienić wynagrodzenia w branży. Kandydaci do pracy mogą bowiem zacząć dyktować warunki widząc, że konkurencja na rynku jest ograniczona.

- Możemy się spodziewać, że potencjalni pracownicy będą mieć duże oczekiwania dotyczące wynagrodzeń. A z drugiej strony, właściciele restauracji, którzy ucierpieli przez lockdown, nie będą w stanie im płacić tyle, ile oni będą chcieli. Niedawno zaprzyjaźniony barman powiedział mi, że oczekuje minimum 20 zł za godzinę pracy – dodaje Evelina Visnievska.

Restauratorzy szukają pracowników. Ale wielu kucharzy i kelnerów nie chce już pracować w gastronomii

Niektórzy specjaliści uważają też, że konieczność zatrudnienia osób niewykwalifikowanych może nawet skutkować tymczasowym obniżeniem jakości serwowanych potraw.

- Po majówce znacząco wzrosła liczba ofert pracy w gastronomii właściwie w każdym analizowanym przeze mnie serwisie ogłoszeniowym. Właściciele restauracji, którym nie uda się zatrudnić dyplomowanego szefa kuchni lub nie będą w stanie sprostać jego oczekiwaniom finansowym, przyjmą studenta lub ucznia. Tylko czy taka osoba będzie potrafiła gotować tak, jak doświadczony kucharz? Pracodawcy będą musieli postawić na szkolenia, a one będą generować dodatkowe koszty. W wielu restauracjach powrót do sytuacji sprzed pandemii może być bardzo trudny albo nawet niemożliwy – twierdzi Katarzyna Piela, specjalista ds. rynku pracy z HR Expert.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Restauratorzy gorączkowo szukają rąk do pracy! Ale wielu kucharzy i kelnerów nie chce już pracować w gastronomii - Dziennik Bałtycki

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Every month easily makes more than $15k just by doing very simple home based job. Last month ihave received $16834 from this online job just by doing this in my part time for only 2 hrs maximum a day. Very simple to do job and earning from this are just awesome.VCbn Every person on this earth can now get this job and start earning money online right now just by

Follow instructions ........... W­W­W.P­A­Y­B­U­Z­Z­1.C­O­M

Wróć na i.pl Portal i.pl