Restaurant week: Już 16 października 2019 r. zaczyna się największy w Polsce festiwal kulinarny [Gdzie, ile to kosztuje, rezerwacje]

Tomasz Dereszyński
Tomasz Dereszyński
Zaktualizowano 
Restaurant week: Już 16 października 2019 r. zaczyna się największy w Polsce festiwal kulinarny [Gdzie, ile to kosztuje, rezerwacje]
Restaurant week: Już 16 października 2019 r. zaczyna się największy w Polsce festiwal kulinarny [Gdzie, ile to kosztuje, rezerwacje]
16 października 2019 r. rozpoczyna się największy w Polsce festiwal kulinarny Restaurant Week. Bierze w nim udział rekordowa liczba prawie 400 najciekawszych restauracji z 15 regionów. Na gości czekają trzydaniowe menu serwowane w promocyjnych cenach 49 zł za osobę.

Jesienna edycja festiwalu potrwa od 16 do 31 października 2019 r. Można już dokonywać rezerwacji online na stronie www.restaurantweek.pl.

Festiwalowi będzie towarzyszyć ogólnopolska kampania społeczna #KochajJedzenie, realizowana we współpracy z Bankami Żywności. Jej celem jest walka z marnowaniem żywności oraz edukacja w zakresie budowania szacunku do jedzenia w duchu filozofii zero-waste.

Co to jest restaurant week:

W festiwalu weźmie udział prawie 400 najlepszych restauracji m.in.: z Warszawy, Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala.

Najlepsze polskie restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł.

Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania mięsne i rybne, coraz więcej restauracji proponuje także menu wegetariańskie i wegańskie.

Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować online na stronie festiwalu http://www.restaurantweek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Festiwal Restaurant Week świętuje swoje pięciolecie i na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych kulinarnych wydarzeń w Polsce. Począwszy od pierwszej edycji, która odbyła się w 2014 r., do teraz, wzięło w nim udział prawie ponad pół miliona osób. Podczas nadchodzącej jubileuszowej odsłony festiwalu, organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości.

#KochajJedzenie

Jesiennej edycji Restaurant Week będzie towarzyszyć ogólnopolska kampania społeczna #KochajJedzenie. Jest to kontynuacja i zarazem kolejna odsłona zapoczątkowanej podczas wiosennej edycji festiwalu kampanii "#SzanujJedzenie", która odbiła się szerokim echem.

Akcja #KochajJedzenie ma na celu promowanie szacunku do jedzenia oraz edukację w zakresie sposobów wykorzystania resztek. Działaniem, które wpisuje się w idee zero-waste jest sam system rezerwacji online podczas festiwalu Restaurant Week. Dzięki wcześniejszym rezerwacjom (można ich dokonywać do godz. 20.00 dnia poprzedniego) restauracje biorące udział w festiwalu dokładnie wiedzą, ile osób pojawi się danego dnia i jakie dania wybiorą ( do wyboru gości są dwa menu, które wybierają podczas rezerwacji) . Mają więc dokładne informacje na temat liczby porcji, którą należy przygotować - dzięki temu marnowanie żywności ograniczone zostaje do minimum.

Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator Restaurant Week i kampanii #KochajJedzenie.

Akcja #ZeroWaste

W ramach kampanii #KochajJedzenie do wszystkich festiwalowych gości trafi e-book pt. "Zero waste w Twoim domu" zawierający praktyczne porady dotyczące sposobów na ograniczenie marnowania jedzenia.

Organizatorzy przygotowali także 7 przykazań miłości do jedzenia, o których warto pamiętać na co dzień, aby ograniczyć marnowanie jedzenia.

  • Szanuj jedzenie - przechowuj świadomie i mądrze
  • Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
  • Kupuj z sercem - mniej i częściej
  • Nie wyrzucaj - produkty, które nadają się do spożycia zamrażaj, susz, rób z nich koktajle
  • Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
  • Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
  • Nie marnuj - uczęszczaj na festiwale z wcześniejszym wyborem menu

***

Restaurant Week – największy festiwal kulinarny w Polsce i drugi co do wielkości na świecie. Począwszy od pierwszej edycji, która odbyła się w 2014 r. jako lokalne wydarzenie weekendowe, wzięło w nim udział prawie 600 tys. osób. Obecnie festiwal odbywa się dwa razy w roku w kilkunastu regionach i trwa dwa tygodnie, ciesząc się z roku na rok coraz większą popularnością. Celem festiwalu Restaurant Week jest promocja niezależnej sceny restauracyjnej w Polsce oraz edukacja w zakresie kultury kulinarnej, świadomego jedzenia, a także ograniczania marnowania żywności. Od kilku edycji festiwalowi towarzyszą ogólnopolskie kampanie społeczne – wśród nich #SzanujJedzenie i #KochajJedzenie - skierowane zarówno do gości, jak i restauratorów, mające na celu edukację w zakresie ograniczenia marnowania jedzenia. W 2019 Restaurant Week został nagrodzony Food Business Awards w kategoriach “Wydarzenie kulinarne roku” oraz „Koncept społecznie odpowiedzialny (CSR)”.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

w
wiara i tęcza

Kościół jest pe da łem i ma obowiązki [wulgaryzm]e. Głosuj na Tomka Idzika. Nr 19 na liście Lewicy.

Dodaj ogłoszenie