Rekordowy sezon na lody

    Rekordowy sezon na lody

    Jarosław Olechowski

    Polska

    Aktualizacja:

    Polska

    Amatorzy mrożonych łakoci w tym roku wydadzą w lodziarniach grubo ponad miliard złotych. Najwięcej w historii. Lody zdrożały o ponad 30 proc.
    - Obroty producentów rosną szybciej niż sprzedaż, bo Polacy jedzą coraz więcej luksusowych lodów oraz mrożonych deserów z wyższej półki - tłumaczy Patrycja Mazur z badającej rynek spożywczy firmy Nielsen.

    Amatorów znajdują drogie lodowe rolady, sorbety, a nawet sprzedawane w ponad 50 krajach słynne lody Häagen-Dazs, jedne z najdroższych, najbardziej znanych, ale też najbardziej lubianych lodów na świecie. Za każdą gałkę słodkiej rozkoszy od Häagen-Dazs trzeba zapłacić ponad 8 złotych.

    Lodową koniunkturę już cztery lata temu wyczuł Zbigniew Grycan. Król polskich lodziarzy jako jeden z pierwszych porzucił masową produkcję lodów na patyku i skupił się na zaspokajaniu bardziej wysublimowanych gustów.

    Pomysł był ryzykowny, bo wielu klientów odstraszały wysokie ceny - kilkanaście złotych za litrowe opakowanie. W dodatku Grycan złamał podstawową zasadę biznesu lodziarskiego - zamiast wstawiać lodówki z lodami np. do supermarketów, postawił na sieć własnych oraz franczyzowych eleganckich lodziarni.

    Dziś nie żałuje kontrowersyjnej decyzji, bo apetyt na ekskluzywne lody zaczął rosnąć wraz z zasobnością naszych portfeli.

    - W ofercie mam już lody w 60 smakach, m.in. imbirowe, makowe i chałwowe. Moi konkurenci żartują, że wkrótce zacznę sprzedawać nawet czosnkowe - mówi Grycan.

    Przedsiębiorca ma już 60 lodziarni, a do końca roku otworzy kolejne 6. Uruchomienie każdej z nich w zależności od wielkości i lokalizacji pochłonie od 200 tys. do nawet miliona złotych. Ale Grycan liczy, że inwestycja szybko się zwróci, bo lody - ku zmartwieniu ich smakoszy - szybko drożeją.

    W hurtowniach niektóre śmietankowe specjały zdrożały nawet o jedną trzecią. Natomiast największy producent lodów w Polsce, firma Algida, która kontroluje 36 proc. lodowego rynku, podniosła ceny niektórych swoich wyrobów o 20 proc.

    Ale wyższe ceny wcale nie odstraszają klientów. Dlatego coraz więcej lodziarzy próbuje kopiować sukces Grycana.

    Urszula Chrzanowska, która razem z mężem prowadzi lodziarnię w Ełku, postawiła na desery lodowe. W menu ma ich aż 137. - Klient kupuje oczami. Ludzie biorą to, co ładnie wygląda - mówi Chrzanowska.
    1 »

    Czytaj treści premium w Polsce Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (2)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Lodziarnia Urszuli Chrzanowskiej w Ełku to miernota

    Anka z Ełku (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 68 / 50

    Desery kiepskie a moja córka 2 x miała po nich problemy żołądkowe. Prawdopodobnie właściciele oszczędzają na chłodniach. Więcej tam nie pójdziemy.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Lody

    PP (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 67 / 56

    Oto moja lista najepszych lodów (producentów): 1. Haagen Dazs 2.
    Movenpick 3. Grycan 4. Zielona Budka 5. Nestle 6. Algida 7. Ice-
    Mastry 8. Koral

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Nie przegap

    Wideo