Rekordowy sezon na lody

Jarosław OlechowskiZaktualizowano 
Zbigniew Grycan ma już 60 lodziarni, ale otwiera kolejne Grzegorz Jakubowski/POLSKA
Amatorzy mrożonych łakoci w tym roku wydadzą w lodziarniach grubo ponad miliard złotych. Najwięcej w historii. Lody zdrożały o ponad 30 proc.

- Obroty producentów rosną szybciej niż sprzedaż, bo Polacy jedzą coraz więcej luksusowych lodów oraz mrożonych deserów z wyższej półki - tłumaczy Patrycja Mazur z badającej rynek spożywczy firmy Nielsen.

Amatorów znajdują drogie lodowe rolady, sorbety, a nawet sprzedawane w ponad 50 krajach słynne lody Häagen-Dazs, jedne z najdroższych, najbardziej znanych, ale też najbardziej lubianych lodów na świecie. Za każdą gałkę słodkiej rozkoszy od Häagen-Dazs trzeba zapłacić ponad 8 złotych.

Lodową koniunkturę już cztery lata temu wyczuł Zbigniew Grycan. Król polskich lodziarzy jako jeden z pierwszych porzucił masową produkcję lodów na patyku i skupił się na zaspokajaniu bardziej wysublimowanych gustów.

Pomysł był ryzykowny, bo wielu klientów odstraszały wysokie ceny - kilkanaście złotych za litrowe opakowanie. W dodatku Grycan złamał podstawową zasadę biznesu lodziarskiego - zamiast wstawiać lodówki z lodami np. do supermarketów, postawił na sieć własnych oraz franczyzowych eleganckich lodziarni.

Dziś nie żałuje kontrowersyjnej decyzji, bo apetyt na ekskluzywne lody zaczął rosnąć wraz z zasobnością naszych portfeli.

- W ofercie mam już lody w 60 smakach, m.in. imbirowe, makowe i chałwowe. Moi konkurenci żartują, że wkrótce zacznę sprzedawać nawet czosnkowe - mówi Grycan.

Przedsiębiorca ma już 60 lodziarni, a do końca roku otworzy kolejne 6. Uruchomienie każdej z nich w zależności od wielkości i lokalizacji pochłonie od 200 tys. do nawet miliona złotych. Ale Grycan liczy, że inwestycja szybko się zwróci, bo lody - ku zmartwieniu ich smakoszy - szybko drożeją.

W hurtowniach niektóre śmietankowe specjały zdrożały nawet o jedną trzecią. Natomiast największy producent lodów w Polsce, firma Algida, która kontroluje 36 proc. lodowego rynku, podniosła ceny niektórych swoich wyrobów o 20 proc.

Ale wyższe ceny wcale nie odstraszają klientów. Dlatego coraz więcej lodziarzy próbuje kopiować sukces Grycana.

Urszula Chrzanowska, która razem z mężem prowadzi lodziarnię w Ełku, postawiła na desery lodowe. W menu ma ich aż 137. - Klient kupuje oczami. Ludzie biorą to, co ładnie wygląda - mówi Chrzanowska.
Bestsellerem jej lodziarni jest deser firmowy. Za słodki rożek oraz trzy kulki lodów przybrane bitą śmietaną, polewą i posypką czekoladowo- -orzechową trzeba zapłacić prawie 8 złotych. To naprawdę dużo, bo lody nałożone do zwykłego wafelka są o prawie 3 zł tańsze.

To, co pani Urszula obserwuje za ladą swojej lodziarni, to na rynku spożywczym światowy trend. - W Wielkiej Brytanii sprzedaż lodów luksusowych w ciągu ostatniego roku wzrosła o ponad 13 proc., choć w tym czasie cały rynek skurczył się o blisko 5 proc. - mówi Ana Lourenco, analityk firmy Snapshots International.

Nic więc dziwnego, że tropem Grycana idą nawet rynkowi potentaci, którzy jeszcze niedawno podśmiewali się z jego pomysłu na biznes. Algida sprzedaje m.in. lody z wanilią sprowadzaną z Madagaskaru oraz o smaku adwokata i tiramisu.

Natomiast Koral, wytwórca lodów z Nowego Sącza, oprócz tradycyjnych truskawkowych, czekoladowych i waniliowych smaków sprzedaje również lody śmietankowe z sosem wiśniowym, lodowe torty oraz rolady.

Lodziarze starają się przyciągnąć do lodówek nowych klientów, bo lodowych łasuchów w Polsce nadal jest niewielu. Statystycznie w ciągu roku zjadamy 3,5 litra lodów. O 1,5 litra mniej niż Czesi oraz Niemcy i aż sześciokrotnie mniej niż Amerykanie.

polecane: Flesz: Pszczoły wymierają. Czy grozi nam głód?

Wideo

Materiał oryginalny: Rekordowy sezon na lody - Polska Times

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
A
Anka z Ełku

Desery kiepskie a moja córka 2 x miała po nich problemy żołądkowe. Prawdopodobnie właściciele oszczędzają na chłodniach. Więcej tam nie pójdziemy.

zgłoś
P
PP

Oto moja lista najepszych lodów (producentów): 1. Haagen Dazs 2.
Movenpick 3. Grycan 4. Zielona Budka 5. Nestle 6. Algida 7. Ice-
Mastry 8. Koral

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3