Rabarbar z imbirem na słodko i na wytrawnie

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Rabarbar z imbirem na słodko i na wytrawnie

Dominika Wójciak

Jak kto lubi! Dziś przedstawiam Wam rabarbar w dwóch odsłonach. Ciekawe, która wersja trafi w Wasze gusta?

IMBIROWY CHUTNEY Z RABARBARU
2 słoiki po ok. 300 ml

Składniki:

1 kg rabarbaru

2 łyżki drobno startego imbiru

1 duża cebula, posiekana

400 g jasnego cukru trzcinowego

150 ml octu z czerwonego wina

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie: Rabarbar umyj i pokrój w plastry grubości ok. 2 cm. Wrzuć do rondla razem z imbirem, cebulą cukrem i winem. Dodaj ½ łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na średni i smaż około 30-40 minut, aż konfitura zgęstnieje. Podawaj na grzance z kozim serkiem albo z wędzoną makrelą i sałatką ze świeżych listków botwinki. Czatnej smakuje świetnie także jako dodatek do deski serów albo do pieczonych mięs i wędlin. z hummusem.

DŻEM RABARBAROWY ULUBIONY
2 słoiki po ok. 300 ml

Składniki:

1 kg rabarbaru

2 łyżki drobno startego imbiru

400 g jasnego cukru trzcinowego

Przygotowanie: Rabarbar umyj i pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Wrzuć do rondla razem z imbirem i cukrem. Odstaw, by rabarbar puścił sok na 30-60 minut. Smaż konfiturę, aż zgęstnieje, około 40 minut. Podawaj na kromkach z tłustym twarogiem albo z waniliowym serkiem z nerkowców, świetnie pasuje do naleśników i gofrów.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.