Rabarbar z imbirem na słodko i na wytrawnie
Jak kto lubi! Dziś przedstawiam Wam rabarbar w dwóch odsłonach. Ciekawe, która wersja trafi w Wasze gusta?
IMBIROWY CHUTNEY Z RABARBARU
2 słoiki po ok. 300 ml
Składniki:
1 kg rabarbaru
2 łyżki drobno startego imbiru
1 duża cebula, posiekana
400 g jasnego cukru trzcinowego
150 ml octu z czerwonego wina
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie: Rabarbar umyj i pokrój w plastry grubości ok. 2 cm. Wrzuć do rondla razem z imbirem, cebulą cukrem i winem. Dodaj ½ łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na średni i smaż około 30-40 minut, aż konfitura zgęstnieje. Podawaj na grzance z kozim serkiem albo z wędzoną makrelą i sałatką ze świeżych listków botwinki. Czatnej smakuje świetnie także jako dodatek do deski serów albo do pieczonych mięs i wędlin. z hummusem.
DŻEM RABARBAROWY ULUBIONY
2 słoiki po ok. 300 ml
Składniki:
1 kg rabarbaru
2 łyżki drobno startego imbiru
400 g jasnego cukru trzcinowego
Przygotowanie: Rabarbar umyj i pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Wrzuć do rondla razem z imbirem i cukrem. Odstaw, by rabarbar puścił sok na 30-60 minut. Smaż konfiturę, aż zgęstnieje, około 40 minut. Podawaj na kromkach z tłustym twarogiem albo z waniliowym serkiem z nerkowców, świetnie pasuje do naleśników i gofrów.