5/7
Żurek z makaronem, jajkiem i kiełbasą polską...

Żurek z makaronem, jajkiem i kiełbasą polską

Składniki (4 porcje):

• 1l żurku na naturalnym zakwasie Krakus
• makaron świderki (150–200 g)
• kiełbasa polska (ok. 200 g)
• jajka (2–4 sztuki)
• sól, pieprz (opcjonalnie do doprawienia)
• świeże zioła do dekoracji (majeranek, koper, natka pietruszki)
• olej

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj.
2. Jajka wyszoruj i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz.
3. Kiełbasę pokrój w plastry i zarumień na odrobinie oleju.
4. Żurek podgrzej. Wyłóż porcje makaronu na talerze, wlej zupę, dodaj przekrojone na pół jajka oraz plastry kiełbasy. Udekoruj świeżymi ziołami.

6/7
Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy...

Żurek z grzybami i pulpetami z białej kiełbasy

Składniki (4 porcje):

• 1 butelki koncentratu żurku Krakus
• 20 g suszonych grzybów
• 2 łyżki śmietany 30%
• 6 białych kiełbas surowych
• 1 pęczek koperku
• szczypior

Wykonanie:
1. Grzyby zalej szklanką wody i odstaw na noc.
2. Zlej do garnka płyn i grzyby, następnie gotuj 10 minut.
3. Kiełbaski natnij i wyjmij z osłonek mięso. Dodaj pokrojony koper, całość wymieszaj. Formuj niewielkie pulpety.
4. Wlej do garnka 1 litr wody, gotuj pulpety przez 7–10 minut.
5. Dodaj pokrojone grzyby, wodę, w której się moczyły, oraz żurek. Całość zagotuj.
6. Dodaj do zupy śmietanę, wcześniej zahartowaną 3 łyżkami gorącej zupy.
7. Przez podaniem posyp całość szczypiorkiem.

7/7
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą...

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

Składniki (4 porcje):

• 3–4 łyżki chrzanu Krakus
• 1 marchew
• 3–4 ziemniaki
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oleju
• biała kiełbasa parzona lub pieczona (ilość wg. uznania)
• odrobina boczku wędzonego (kostka 50 g)
• 1/2 szklanki śmietany do zupy
• 1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
• świeże zioła (np. tymianek)

Wykonanie:
1. Rozgrzej garnek, dodaj olej i boczek. Całość smaż 2–3 minuty.
2. Dodaj pokrojoną marchew i mieszając, smaż 3 minuty.
3. Dodaj drobno pokrojoną cebulę o czosnek. Mieszając smaż 1 minutę.
4. Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemniaków.
5. Dodaj chrzan oraz śmietanę, wcześniej zahartowaną 3 łyżkami gorącej zupy.
6. Przed podaniem posyp całość ziołami. Zupę podawaj z białą kiełbasą oraz cząstkami jajek.

Zobacz również

Barcelona nie jest najlepszą drużyną w Katalonii! Na osłodę gol Lewandowskiego

Barcelona nie jest najlepszą drużyną w Katalonii! Na osłodę gol Lewandowskiego

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie

Polecamy

Tragiczny bilans. Nie żyją dziesiątki osób, jeszcze więcej zaginionych

Tragiczny bilans. Nie żyją dziesiątki osób, jeszcze więcej zaginionych

Raków przegrał w Lubinie. Mistrz Polski nie obroni tytułu. Efektowne gole zdecydowały

Raków przegrał w Lubinie. Mistrz Polski nie obroni tytułu. Efektowne gole zdecydowały

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie