Puszysta focaccia na słodko. Zrobiłam przepis na włoski placek z jabłkami i cynamonem. Nowa odsłona drożdżowej szarlotki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Focaccia to wypiek, który jest pomiędzy pizzą a ciabattą. We Włoszech zajada się ją nie tylko na słono z oliwkami lub suszonymi pomidorami. Idąc tym tropem zrobiłam foccacię z jabłkami, która obłędnie pachnie cynamonem i jest puszysta jak rzymska pizza. Upiecz zaskakującą focaccię z jabłkami dla domowników.

W skrócie

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które znane jest w szczególności w regionie Ligurii. A w Umbrii podaje się ją w ramach deseru. Najprostsza focaccia podawana jest z hojnym chlustem oliwy z oliwek i solą gruboziarnistą. W północnej części Włoch focaccia obkładana jest dodatkami tak jak pizza, a na południu wybrane składniki stanowią nadzienie. W Ligurii korzysta się z migdałów, kandyzowanych owoców, rodzynek i słodkiego wina marsala. Zainspirowana przepisem na słodką foccacię przygotowałam wypiek z cynamonem, brązowym cukrem i pokrojonymi w plasterki jabłkami.

W naszej galerii możecie zobaczyć krok po kroku przygotowanie focacci z jabłkami

Widok z góry na focaccię z jabłkami na talerzu z czerwonymi wzorkami, w tle widoczne jabłka
Domowa focaccia z jabłkami to słodka alternatywa wobec drożdżówek z jabłkami. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania focacci z jabłkami. Anna Daniluk

Focaccia z jabłkami - przepis na wypiek z cynamonem

Liczba porcji: 1 focaccia, na 16 -20 kawałków.
Czas przygotowania: 12 godzin wyrastanie zaczynu + 3 godziny wyrastania + 20 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Zaczyn:

  • 90 g mąki chlebowej pszennej typ 720,
  • 55 g ciepłej wody,
  • szczypta suszonych drożdży.

Ciasto właściwe:

  • 360 g mąki chlebowej pszennej typ 720,
  • 275 g ciepłej wody,
  • 20 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 10 g soli,
  • 2 g suszonych drożdży,
  • 145 g zaczynu (całość).

Dodatki:

  • 10 g cukru trzcinowego,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • 3 jabłka.

Do posmarowania:

  • 20 g roztopionego masła

Jak zrobić focaccię z jabłkami?

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej wieczorem połączyłam suszone drożdże z ciepłą wodą i dokładnie je rozpuściłam. Następnie dodałam przesianą mąkę i mieszałam do osiągnięcia gładkiego i gęstego ciasta.
  2. Słoik z zaczynem należy zakręcić, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 12-16 godzin w temperaturze około 21° Celsjusza.
  3. Następnego dnia w misce robota kuchennego wsypałam wszystkie suche składniki na ciasto właściwe poza zaczynem.
  4. Powoli mieszałam na drugiej prędkości i powoli wlałam wodę, olej rzepakowy i dodałam wcześniej przygotowany zaczyn.
  5. Wszystko mieszałam przez 5 minut, a na koniec dodałam sól.
  6. Gotowe ciasto na focaccię odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złożyłam focaccię jak ciasto na chleb i odstawiłam na kolejną godzinę wyrastania.
  7. Następnie ciasto przerzuciłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem.
  8. Cukier trzcinowy wymieszałam z cynamonem.
  9. Wypełniłam ciastem foremkę i posypałam cukrem cynamonowym. Ciasto złożyłam do środka, zaczynając od dołu, następnie chwyciłam lewy i prawy bok i zamknęłam od góry. Ciasto odwróciłam na drugą stronę i ponownie rozłożyłam w foremce.
  10. Cukier z cynamonem ma stworzyć w środku warstwę nadzienia. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę w foremce.
  11. Jabłka umyłam, odkroiłam od gniazd nasiennych i pokroiłam w plastry.
  12. Po wyrośnięciu na cieście ułożyłam jabłka i posmarowałam stopionym masłem.
  13. Focaccię z jabłkami piekłam w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza przez 20 minut na dolnej półce piekarnika.
  14. Gotowa focaccia z jabłkami przed podaniem może być oprószona mielonym cynamonem. A także dla połysku, posmarowana ponownie stopionym masłem.

Inne wersje focacci

We Włoszech focaccia często podawana jest na śniadanie. W zależności od regionu można kupić kanapkę zrobioną z przekrojonej focacci i wypełnionej włoską mortadelą. Wśród innych wersji na słono polecam focaccię z pomidorami i grubą solą. Idealna na imprezę lub szybką przekąskę do szkoły, lub pracy. W wersjach na słodko również można przebierać. W Wenecji lubiana jest prosta wersja aromatyzowana pomarańczą lub cytryną.

Domowa focaccia z jabłkami to słodka alternatywa wobec drożdżówek z jabłkami. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania focacci z jabłkami.

Puszysta focaccia na słodko. Zrobiłam przepis na włoski plac...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Puszysta focaccia na słodko. Zrobiłam przepis na włoski placek z jabłkami i cynamonem. Nowa odsłona drożdżowej szarlotki - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl