Przerwa na wyjątkową kawę? Eksperci podpowiadają, jak wybrać idealny ekspres do biura.

Artykuł sponsorowany Lyreco
Czego najbardziej brakuje osobom, które pracują w trybie zdalnym? Znaczna część z nich odpowiada, że najbardziej brakuje im… współpracowników. To zrozumiałe, ponieważ dla wielu z nich kreatywne rozmowy przy kawie to nieodłączny codzienny rytuał. W tych bezprecedensowych okolicznościach szczególnie ważna jest dbałość o dobre samopoczucie pracowników. Po okresie długiej izolacji i dynamicznych zmian, które wciąż zachodzą w biurach, dla każdego z zespołów w organizacji ważne będzie zachowanie balansu i przywrócenie wartościowych kontaktów międzyludzkich.

Z badań, które przeprowadzono w 2019 roku przez IPSOS¹ dla firmy Lyreco (wyłączny dystrybutor ekspresów Nespresso Professional dla biur i miejsc pracy w Polsce) przerwa na kawę pomaga w odstresowaniu, zebraniu myśli, kreowaniu, planowaniu i budowaniu relacji.

Mimo tego, że w nowej rzeczywistości należy pamiętać o 2 metrach odstępu, kącik kawowy nadal cieszy się popularnością i stanowi wizytówkę w oczach klientów. Każdy doceni estetyczny ekspres, ponieważ musi się on wpisać do wystroju firmy, które stają się coraz nowocześniejsze.

Czym kierować się podczas wyboru ekspresu do biura?

Zdefiniowaliśmy 5 obszarów, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze właściwego urządzenia, tak aby zaspokajało ono potrzeby pracowników, zarządu i kontrahentów.

  1. Jakość – świadomy pracownik bądź klient sprawdzi, czy urządzenie przygotowuje dobre espresso (koniecznie z tzw. cremą). Doceni również możliwość skosztowania różnych gatunków kawy. Niezależnie od tego, czy będzie to wyrazista Robusta, czy łagodna Arabika, przede wszystkim wybiorą kawę z plantacji, w której dba się o prawa człowieka.
  2. Opakowanie – kiedy kawa mielona lub ziarnista ma kontakt z powietrzem, dochodzi do procesu utleniania, co powoduje, że traci ona cały aromat i smak. Podobnie niebezpieczna jest wilgoć, która może doprowadzić do powstania szkodliwej dla naszego zdrowia pleśni. Dlatego też kawa Nespresso jest hermetycznie zamykana w kapsułkach zaraz po zakończeniu palenia, co gwarantuje zachowanie jej świeżości przez cały okres przechowywania, aż do zaparzenia filiżanki napoju.
  3. Serwis – źle dobrany ekspres wymaga częstych napraw. Koszty rosną, a niezadowolenie pracowników sięga zenitu. Dlatego warto zadbać o urządzenia trwałe, które posiadają serwis gotowy pomóc w szerokim spektrum możliwości i godzin, zapewniając urządzenie zastępcze, które pozwoli nieprzerwanie cieszyć się wspaniałą kawą.
  4. Ekologia - ponieważ ekspres powinien być energooszczędny. Właściciele firm są gotowi zainwestować więcej w urządzenie, jeżeli długofalowo inwestycja się zwraca (również w postaci zadowolonych klientów i załogi). Dziś osoby, które piją kawę, zwracają uwagę, czy pochodzi z upraw stosujących zrównoważone rolnictwo.
  5. Ekonomia – ponieważ nawet najwyższa jakość musi się opłacać. Jak podaje Nespresso Professional, nawet 50% pracowników wyraża gotowość dopłacenia do codziennej kawy kwoty 2 zł, jeżeli tylko kawa ta będzie najwyższej jakości. Daje to pracodawcy możliwość wprowadzenia współfinansowania, dzięki któremu korzysta każda ze stron.
  6. Zdrowie – bezpieczeństwo i higiena to teraz priorytet. Kawa Nespresso jest szczelnie zamknięta w aluminiowej kapsułce, która zabezpiecza przed ingerencją czynników zewnętrznych. Kawa zaparzana jest w ekspresach Nespresso w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Z naszych rozwiązań korzystają placówki medyczne, które szczególnie restrykcyjnie podchodzą do zasad higieny i bezpieczeństwa.

Spełnienie powyższych wymagań? Nic prostszego. Rozwiązaniem jest właściwe opakowanie dla naszej kawy

„Kawa w kapsułkach gwarantuje świeżość i wygodę użytkowania – to świetne rozwiązanie" – mówi Katarzyna Rzepecka – Head of Nespresso Business Solutions z firmy Lyreco.

Okazuje się, że wiele polskich firm docenia zalety kawy w kapsułkach, ponieważ:

  • Opakowanie kapsułki z kawą wykonane jest przy użyciu aluminium. Ten nieszlachetny metal, nie tylko chroni świeżość kaw Nespresso, ale również, wykorzystany w odpowiedzialny sposób, ma znikomy wpływ na środowisko. Surowiec ten może być przetwarzany w nieskończoność bez utraty swoich właściwości. W procesie recyklingu aluminium zużywa się do 95% energii mniej niż w przypadku produkcji tzw. metali pierwotnych. Jednocześnie redukcji ulega emisja śladu węglowego, którego aż 86% powstaje pomiędzy wydobyciem surowca a produkcją.
  • Zużyte kapsułki odbierane są z firmy bezpłatnie, a kawę z kapsułek wykorzystuje się do produkcji nawozów i biopaliw. Ponadto marka Nespresso zorganizowała regularne zalesianie w miejscach, gdzie kawa jest uprawiana i zasadziła ponad 4,5 miliona drzew. Dzięki temu udało się zmniejszyć ślad węglowy każdej filiżanki aż o 23% względem 2009 roku. Oznacza to, że przedsiębiorca rekomendujący taką kawę swoim pracownikom, chroni klimat, wspiera swój CSR i podnosi morale pracowników.
  • Gwarantuje świeżość, jakość i właściwe warunki parzenia – kawa w kapsułkach pakowana jest hermetycznie i taka pozostaje do momentu jej zaparzenia. Klienci czasami pytają, co jest w środku opakowania. Oto i odpowiedź:

„W kapsułce Nespresso znajduje się wyłącznie wysokiej jakości kawa”. – wyjaśnia Magdalena Tryc, Product Manager Nespresso Business Solutions z firmy Lyreco.

  • Dodatkowo jest to kawa rygorystycznie selekcjonowana z najlepszych upraw. Uprawy te od 17 lat są włączone do programu zrównoważonego rozwoju Nespresso AAA Sustainable Quality. Dzięki temu masz pewność, że pijesz kawę z najlepszych źródeł, gdzie traktuje się farmera i jego rodzinę z godnością.
  • Ekspresy są trwałe, łatwe w serwisowaniu i cieszą oczy swoim designem – od klientów wiemy, że wytrzymują nawet 15 lat… i dłużej. Wszystko dzięki temu, że konstrukcja jest prosta, ponieważ jest pozbawiona młynka i skomplikowanego systemu zaparzającego. Ekspresy oszczędzają energię i pieniądze normalnie wydawane na serwis. Dzięki temu, że kawa po zaparzeniu pozostaje w kapsułce, ekspres jest higieniczny, a części eksploatacyjne zużywają się rzadziej. Urządzenia mają niską awaryjność i prezentują się pięknie w biurze zarządu, sali konferencyjnej, czy przestrzeni kafeteryjnej. Do tego parzą kawę jak profesjonalny barista.
Przerwa na wyjątkową kawę? Eksperci podpowiadają, jak wybrać idealny ekspres do biura.

Jakie są możliwości picia kawy?

Pasjonaci kawy mówią, że dobrze przygotowana kawa zapewnia więcej doznań smakowych niż dobrej jakości wino. Potwierdzamy tę informację i gwarantujemy, że pracownicy i klienci firmy będą cieszyć się prawdziwym kawowym doświadczeniem z szeroką gamą kaw, każda z unikalnym charakterem i aromatem. Tymczasem podstawowe pytanie brzmi: Arabica, czy Robusta?

Na świecie istnieje ponad 100 odmian kawy. W takim razie jak wybrać odpowiednią, która będzie pasować do naszych kubków smakowych? Dziś skupimy się na dwóch, najbardziej popularnych gatunkach tej rośliny:

  • Arabica, łagodna i delikatna – to kawa o delikatnym, a jednocześnie przyjemnie wyrazistym i głębokim smaku. Posiada płaskie, lekko podłużne ziarna z charakterystycznym pęknięciem przypominającym listerę „S”. Zawiera około 1-1,5% kofeiny. Jej największe plantacje znajdują się w Ameryce Środkowej, Południowej, w centralnej części Afryki, a także w niektórych rejonach Azji. Jeśli chociaż trochę interesujesz się tematem kawy, więc na pewno już wcześniej o niej słyszałeś. Arabica stanowi 75% jej udziału w światowym rynku kawy. Rośnie ona żyznych, górskich zboczach górskich, co pozwala na dojrzewanie ziaren w pełnym słońcu. Natomiast deszcze zapewniają jej idealną wilgotność.
  • Robusta, wyrazisty smak i pobudzenie – ten rodzaj kawy charakteryzuje się lekką goryczkę, bardzo wyrazistym smakiem oraz solidną porcją kofeiny, około 2,7% w ziarniee. Robusta pochodzi z Afryki, uprawiana jest również w strefie międzyzwrotnikowej. Ten gatunek kawy nie jest tak wymagający, jak wymieniona wcześniej Arabica.

Jakie są nuty aromatyczne?

Ziarna kawy różnią się aromatem, sprawiając, że każda z nich posiada nieco inny charakter. Istnieją trzy główne rodzaje nut aromatycznych:

  • Owocowe i kwiatowe (Winno-owocowe, Kwiatowe, Cytrusowe)
  • Zbilansowane (Biszkoptowe, Słodowo-zbożowe, Pieczenia, Miodowe)
  • Intensywne (Pikantne, Drzewne, Kakao, Intensywnie palone)

Rola intensywności

Intensywność kawy wpływa na dobrze znaną wszystkim kawoszom goryczkę. W zależności od wybranego rodzaju, Twój napój może być mocno pobudzający lub bardziej delikatny i wykwintny. Koniecznie pamiętaj o tym podczas wyboru idealnej kawy. Na poziom intensywności wpływa również palenie – to ono będzie miało wpływ na bogactwo aromatu napoju.

Wielkość naczynia

Pamiętaj również, z jakich kubków lub filiżanek zamierzasz pić i podawać swoją kawę gościom firmy. Warto mieć na uwadze zalecenia producenta, ponieważ parzenie kawy w większej objętości niż rekomendowana może spowodować utratę balansu smaku.

Zapraszamy do świata profesjonalnych ekspresów i wyjątkowej kawy!

Filiżanka kawy Nespresso zapewnia wyjątkowe doznania smakowe, tworząc jednocześnie dodatkową wartość dla społeczeństwa i środowiska. Aromatyczna kawa to idealny sposób na poprawę humoru. Łyk ulubionego napoju może odmienić nawet najbardziej negatywne nastawienie, podnieść zaangażowanie czy dodać pozytywnych emocji w czasie dnia. Dlatego warto zainwestować w dobry ekspres i wysokiej jakości kawę, abyście na co dzień Ty, Twoi pracownicy i klienci mogli delektować się wyjątkowym smakiem! Spotkajmy się przy kawie!

1Źródło: Raport badawczy pt. „Kawa jako element życia zawodowego pracowników małych, średnich i dużych firm” przeprowadzony przez Ipsos na zlecenie marek Nespresso Professional i Lyreco w kwietniu 2019 r.

Dodaj ogłoszenie