1/11
Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2/11
Zupa-krem pieczarkowo-szparagowy Joanny Tokarz, autorki...
fot. Joanna Tokarz

Zupa-krem pieczarkowo-szparagowy Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie

Składniki dla 4 osób
2 litry delikatnego rosołu drobiowego
1 pęczek białych szparag
10 średniej wielkości pieczarek
2 ziemniaki
1 średnia cebula biała
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
pęczek pietruszki

Dodatkowo
2 szklanki grzanek
2 łyżki margaryny

Wykonanie
Szparagi obrać, odciąć stwardniałe końcówki (ok 2-3cm) oraz główki (3-4cm). Główki odłożyć na bok. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rosołku. Dodać również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 8 umytych i pokrojonych na cząstki pieczarek. Gotować ok. 30 minut. Cebulę podsmażyć na 1 łyżce margaryny. Przyrumienioną dodać do naszej zupy. Odebrać kilka łyżek i wymieszać z jogurtem. Dolać do reszty. Gotować jeszcze około 10 minut.
Na pozostałej margarynie usmażyć oczyszczone i pokrojone w plasterki pozostałe pieczarki. Gdy będą zrumienione, dodać główki szparagów i opiec z każdej strony. Zupę zmiksować na krem, nabrać na talerze, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, przyrumienione kawałki pieczarek i szparagi oraz grzanki.

3/11
Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką Patrycji...
fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej, autorki bloga Miksturownik – gotuj z Patrycją

Składniki
12 szparagów
4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi
6 młodych ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
koperek
natka pietruszki
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy

Wykonanie
Warzywa wymyć dokładnie. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić je na 3-4 cm kawałki. Buraczki wraz z liśćmi pokroić drobno. Pietruszkę, marchewkę i selera obrać i pokroić w drobną kostkę. Obrane lub po prostu dobrze oczyszczone ziemniaki pokroić na 4 części. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki - chwilę przesmażyć. Następnie zalać około 750 ml wody i zagotować. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, dodać buraczki i sok z cytryny. A na końcu (ok. 4 minut przed końcem gotowania zupy) dodać szparagi. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i pietruszkę.

4/11
Zupa zielona: szparagowo-koperkowa Marty Góry...
fot. Marta Góra

Zupa zielona: szparagowo-koperkowa Marty Góry

Składniki
szparagi zielone (dowolna ilość)
2 wiązki koperku
masło
wywar jarzynowy (niekoniecznie, zamiast wywaru może być woda)
śmietana
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Koperek drobno pokroić, poddusić w małej ilości wody z dodatkiem masła. Ugotować wywar z jarzyn, lub zagotować wodę, dodać podduszony koperek, chwilkę pogotować. Zielone szparagi pokroić i zblendować w małej ilości wody z ich gotowania. Dodać je do zupy koperkowej. Dosolić i dopieprzyć do smaku, dodać śmietanę w postaci kleksu - przed podaniem albo normalnie rozmieszać ją w całej zupie. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z lanym ciastem - jak kto lubi.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Plac w Kuźnicach z kostką brukową. Kiedy skończą się roboty i znów wrócą tam busy?

Plac w Kuźnicach z kostką brukową. Kiedy skończą się roboty i znów wrócą tam busy?

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1  [GALERIA]

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1 [GALERIA]

PKOl zaprezentował stroje Polaków na ceremonię otwarcia igrzysk w Paryżu [ZDJĘCIA]

PKOl zaprezentował stroje Polaków na ceremonię otwarcia igrzysk w Paryżu [ZDJĘCIA]

Zobacz również

Bobry zadomowiły się w Dolinie Kościeliskiej. Wybudowały tamy i żeremie

Bobry zadomowiły się w Dolinie Kościeliskiej. Wybudowały tamy i żeremie

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1  [GALERIA]

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1 [GALERIA]