9/12
Posmaruj oliwą zielone szparagi, oprósz solą i piecz 12-15...
fot. Carly Jayne/unsplash.com

Sałata z pieczonymi szparagami, jakiem na twardo i orzechami

Posmaruj oliwą zielone szparagi, oprósz solą i piecz 12-15 min w 200 st. Celsjusza. Połącz listki sałaty rzymskiej, karbowanej i czerwonej z pokruszonymi, podprażonymi orzechami laskowymi, wymieszaj z sosem z oliwy, octu z białego wina lub soku z cytryny i rozłóż sałatką na talerze. Dodaj posiekane jajka na twardo i szparagi, oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą, a na wierzch ułóż zestrugany twardy ser, np. parmezan.

10/12
Ugotuj ziemniaki w mundurkach we wrzątku przez 7 min, osącz...
fot. katiklinski/pixabay.com

Szparagi z piekarnika z groszkiem i pieczonymi ziemniakami

Ugotuj ziemniaki w mundurkach we wrzątku przez 7 min, osącz i nieco ostudź, rozkrój na połówki i wrzuć do garnka wraz z solą i oliwą. Przykryj garnek pokrywką i potrząsaj energicznie przez chwilę, po czym wyłóż ziemniaki na pergamin skórką do góry. Piecz 25-30 min w 200 st. Celsjusza, aż powstaną chrupiące skórki. W osobnym naczyniu upiecz przez ok. 15 min zielone szparagi ze świeżym, ew. lekko rozmrożonym groszkiem i sosem z oliwy, soku z cytryny, zgniecionego czosnku, soli i czarnego pieprzu. Podawaj warzywa z ziemniakami i posiekaną natką pietruszki.

11/12
Ugotuj białe szparagi w wodzie przez 3 min lub na parze...
fot. katiklinski/pixabay.com

Szparagi krewetkami i truskawkami

Ugotuj białe szparagi w wodzie przez 3 min lub na parze przez ok. 5 min. Ostudź i pokrój w skośne poprzeczne plasterki. Podsmaż na oliwie krewetki, dodając sól, a pod koniec także zgnieciony czosnek i nieco soku z pomarańczy, odparuj wodę i ostudź. Wymieszaj kawałki szparagów z krewetkami i plasterkami truskawek, dodaj sos z soku z pomarańczy z oliwą i solą, oraz listki sałaty, rukoli i bazylii. Oprósz otartą skórką pomarańczy i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

12/12
By otrzymać szkl. sosu, rozpuść powoli 10 łyżek masła...
fot. stux/pixabay.com

Sos do szparagów – Hollandaise (holenderski)

By otrzymać szkl. sosu, rozpuść powoli 10 łyżek masła świeżego lub klarowanego. Połącz 3 żółtka jaj (oddzielaj na zimno, po czym odstaw, by miały temp. otoczenia) z łyżką soku z cytryny i białym pieprzem lub szczyptą pieprzu kajeńskiego, po czym zmiksuj na średnich obrotach blendera przez 20-30 sekund, aż mieszanka przybierze jaśniejszy kolor. Zmniejsz obroty na najniższe i wciąż miksując wlej powoli gorące masło, a następnie miks jeszcze przez kilka sekund, by dobrze połączyć składniki. Jeśli to konieczne, dopraw sos do smaku solą i sokiem z cytryny. Podaj w ciągu godziny z ugotowanymi białymi szparagami, jednak dozuj oszczędnie, ponieważ jest dość wysokokaloryczny.

Polecamy

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Karetka na sygnale zderzyła się z autem. Są ranni

Karetka na sygnale zderzyła się z autem. Są ranni

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Zobacz również

Karetka na sygnale zderzyła się z autem. Są ranni

Karetka na sygnale zderzyła się z autem. Są ranni

PiS rozpoczęło w Częstochowie zbieranie podpisów pod obywatelską ustawą

PiS rozpoczęło w Częstochowie zbieranie podpisów pod obywatelską ustawą