1/12
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię...
fot. 123rf

Pomarańczowy karp

Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię

Potrawy wigilijne: Pomarańczowy karp - PRZEPIS
Składniki:
1 średni karp (1,2-1,5 kg),
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
1 duża cebula,
sól i biały pieprz,
cukier,
1 łyżka żelatyny,
sok z 1 pomarańczy,
sok z cytryny do smaku,
2 łyżki żurawin lub borówek

Sposób przygotowania:
Rybę skrobiemy i patroszymy. Dokładnie myjemy i osuszamy wewnątrz i na zewnątrz. Nacieramy solą i drobno zmielonym białym pieprzem. Kroimy rybę na dzwonka. Włoszczyznę oczyszczamy i myjemy. Gotujemy wywar. Po ugotowaniu wywaru, wyjmujemy jarzyny i przecedzamy. Wkładamy do wrzątku pokrojoną rybę i gotujemy na małym ogniu. Jak stanie się miękka – wyjmujemy. Do wywaru dodajemy żurawinę. Zagotowujemy całość. Następnie podgrzewamy sok z pomarańczy, i namoczoną żelatynę, przyprawiamy do smaku. Rybę zalewamy galaretą, ozdabiamy.

2/12
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię...
fot. 123rf

Smażony karp

Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię

Potrawy wigilijne: Smażony karp - PRZEPIS
Składniki:
karp (około 1,5 kg),
po 2 łyżki mąki i tartej bułki,
1 jajko,
cytryna,
sól i pieprz,
3 łyżki oleju,
2 kromki bułki,
1 kiszony ogórek

Na sos:
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
kostka rosołowa


Sposób przygotowania:
Rybę sprawiamy, myjemy i kroimy. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i zalewamy wodą. Gotujemy z kostką rosołową. Przecieramy warzywa przez sito i przyprawiamy. Mieszamy mąkę z tartą bułką. Z kolei jajko roztrzepujemy z pieprzem. Rybę zanurzamy w jajku. Następnie obtaczamy w mące i bułce. Dalej smażymy na rozgrzany oleju. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Rybę podajemy posypaną grzankami z sosem i ogórkiem.

Czytaj: Potrawy wigilijne: Orzechy, migdały i przyprawa korzenna. Jak ich używać?




Źródło: Dzień Dobry TVN

3/12
POTRAWY WIGILIJNE: 12 DAŃ NA WIGILIĘ - PRZEPISY...
fot. 123rf

Barszcz czerwony

POTRAWY WIGILIJNE: 12 DAŃ NA WIGILIĘ - PRZEPISY

Potrawy wigilijne: Barszcz czerwony - PRZEPIS

Składniki:
włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por, cebula),
liść laurowy i ziele angielskie,
majeranek,
2 ząbki czosnku,
4 średnie buraki,
1 garść suszonych grzybów,
1 garść wędzonych śliwek,
3 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku,
250 g uszek z grzybami


Sposób przygotowania:
Płuczemy grzyby i zalewamy je szklanką zimnej wody. Pozostawiamy grzyby na noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości. Umyte buraki gotujemy osobno w skórce około godziny. Następnie obieramy i ścieramy na tarce. Włoszczyznę zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy intensywny wywar. Dodajemy starte buraki, doprawiamy solą i pieprzem, po czym zagotowujemy całość. Na końcu dodajemy grzyby, śliwki i zgnieciony czosnek. Po zdjęciu z ognia, doprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy majeranek. Przecedzamy barszcz. Podawać z ugotowanymi uszkami.

Zobacz też: Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? NAJLEPSZY KARP NA ŚWIĘTA, PRZEPISY

4/12
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię...
fot. archiwum

Pierogi z grzybami i kapustą

Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię

Potrawy wigilijne: Pierogi z grzybami i kapustą - PRZEPIS
Składniki:
500 g mąki,
szklanka gorącej wody,
1 płaska łyżeczka soli,
1 jajko
Na farsz:
500 g kiszonej kapusty,
pół szklanki dobrych suszonych grzybów,
150 g cebuli,
1 łyżka masła,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i odstawiamy na noc. Odsączamy grzyby z połowy wody i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Dodajemy też ziele i liście laurowe. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Po czym liście laurowe i ziele angielskie usuwamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kapustę i grzyby mieszamy z cebulą. Mieszankę miksujemy lub przekręcamy przez maszynkę. Mąkę mieszamy z solą, wbijamy do niej jajko i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do woreczka, ważne by nie wyschło. Nie przykrywamy tylko ciasta, które aktualnie wałkujemy. Odstawiamy ciasto na pół godziny pod przykryciem. Po czym wałkujemy na placek o grubości 3 mm. Wykrajamy kółeczka na które nakładamy po łyżce farszu i formujemy pierogi.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na potrawy wigilijne

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Iga Świątek widzi Emmę Raducanu ponownie na szczycie kobiecego tenisa GALERIA

Iga Świątek widzi Emmę Raducanu ponownie na szczycie kobiecego tenisa GALERIA

Prognozy pogody na majówkę szaleją. Czy chłody ustąpią?

Prognozy pogody na majówkę szaleją. Czy chłody ustąpią?

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1  [GALERIA]

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1 [GALERIA]

Zobacz również

Iga Świątek widzi Emmę Raducanu ponownie na szczycie kobiecego tenisa GALERIA

Iga Świątek widzi Emmę Raducanu ponownie na szczycie kobiecego tenisa GALERIA

Mocne otwarcie sezonu przy Zygmuntowskich. Motor gromi Stal. Zdjęcia

Mocne otwarcie sezonu przy Zygmuntowskich. Motor gromi Stal. Zdjęcia