12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i tradycyjne dania wigilijne na świąteczny stół. Jak je przyrządzić?

KS
12 potraw wigilijnychZUPA RYBNA Z KARPIAPotrzebujesz:1 głowa karpiaokrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogonkawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia1 duża marchewka½ pietruszki1/8 selerasólszczypta utartej gałki muszkatołowej2 łyżki pokrojonego koperkusok z cytryny4 szklanki wody½ słodkiej śmietanki3 łyżeczki mąkiSzczypta kurkumy1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )Przygotowanie: Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ).Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.plPrzeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
12 potraw wigilijnychZUPA RYBNA Z KARPIAPotrzebujesz:1 głowa karpiaokrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogonkawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia1 duża marchewka½ pietruszki1/8 selerasólszczypta utartej gałki muszkatołowej2 łyżki pokrojonego koperkusok z cytryny4 szklanki wody½ słodkiej śmietanki3 łyżeczki mąkiSzczypta kurkumy1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )Przygotowanie: Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ).Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.plPrzeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: ARC Mojegotowanie
12 tradycyjnych potraw wigilijnych - wykorzystajcie wypróbowane przepisy. Zobaczcie, jak je przygotować. Przepisy na potrawy wigilijne mogą się przydać, bo wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak miód oraz suszone owoce i warzywa. ZOBACZCIE LISTĘ I PRZEPISY ZAPROPONOWANYCH PRZEZ NAS POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ

Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw świątecznych

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?

Barszcz z uszkami: Składniki

  • 25 dag buraków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • 1/4 pęczka posiekanej natki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek suszony

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.

ZUPA GRZYBOWA: Składniki

  • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kostka rosołowa grzybowa
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
  • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.

TOP 10 smartfonów do 1000 złotych w 2018 roku. Jaki smartfon...

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA RYBNA Z KARPIA

ZUPA RYBNA Z KARPIA: Składniki:

  • 1 głowa karpia
  • okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
  • kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • sól
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • sok z cytryny
  • 4 szklanki wody
  • ½ słodkiej śmietanki
  • 3 łyżeczki mąki
  • Szczypta kurkumy
  • 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )

Przygotowanie:
Oczyścić głowę karpia (usuwając oczy, krew, mięso ze skrzeli). Umyć dokładnie mięso ryby. Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka. Dodać warzywa. Lekko osolić (ok. ½ łyżeczk). Gotować na małym gazie 40 minut. Przecedzić. Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut. W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba, skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę, makaron. Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem, odrobiną maggi, szczyptą utartej gałki muszkatołowej.Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.

Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.pl

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KARP W GALARECIE

KARP W GALARECIE: Składniki

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 15 dag marynowanych grzybków
  • 15 dag marynowanych buraczków
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • sól

Przygotowanie:
Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.
Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.
Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotow

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 54

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

H
Hyjdla z Bykowiny

Skuli mie, to na tym wilijnym stole moze byc i sto rozmajitych gyrichtow. Ino - piernika - niy zwejcie ich ...tradycyjnymi sloskimi potrawami!

Jusz kejsik we "Nowej kuchni Sloskiej - Symonidesowyj, nacisli rozmajitych "sloskich" receptow, kere miauy byc "nasze". Po mojymu styknie.

Jo mom pora kochbuchow ze rychtigymi receptami na slonskie joduo - choc tak po prowdzie - za modu mie Mamulka i Oma nauczouy wazic po naszymu, to mi ksionszki niy cza.

E
Erwin

Tukej bych jeszcze dociepnou:

Matka Bosak

16 grudnia 2016, 20:38

Polscy okupanci Slaska nie mogli zakazac przygotowywania Slazakom tradycyjnych potraw Bozonarodzeniowych, wiec zaczeli je rozwadniac potrawami zabuzanskimi i mazowiecko-imperialnymi.

I tak niektorzy Slazacy zaczeli wierzyc, ze kutia i pierogi maja slaski rodowod!

A co do tych 12 potraw. Na polskim stole wigilijnym nie powinno zabraknac wody, zeby na pasterke sie dotoczyc i krzepko podspiewywac Jezuskowi - krolowi Polski!

F

Francik Posypa

16 grudnia 2016, 20:30

Jo bych dociepnou 13 potrawa: Zygowiny po apelu smolynskim!

E
Erwin
23 grudnia 2019, 12:51, Gość:

Fto na Oberschlesien warzi abo pichci 12 potraw to sam gorolstwo na nasz świynty Oberszlesien przismycoł!!! Gorole Raus!!!

Jo by to tak niy widziou. Bo dzisiej w kozdy slonckij famili mosz pora wrzinionych goroli, kerzy ci udowodniajom, co te przyjstkie joduo polckie jestI bestosz jusz i Slonzoki wcinajom kutja i staropolckie slonckie pierogi ruskie. bo bez nich zodyn gorol do stoua niy siednie.

A jak policzysz gorzoua do tego, to co nawet 14 strowow wyndzie!

G
Gość

Fto na Oberschlesien warzi abo pichci 12 potraw to sam gorolstwo na nasz świynty Oberszlesien przismycoł!!! Gorole Raus!!!

K
Karolinka
24 grudnia 2018, 09:27, Tradycja śląska:

Zacznijmy od tego,że w przedwojennej tradycji śląskiej nigdy nie było,by na stole wigilijnym znajdowało się 12 potraw,tak samo,jak nie łamano się opłatkiem.

Na typowym stole wigilyjnym autochtonów śląskich(nie przybyszów zza Buga) była zawsze zupa moczka,siemieniotka,rybna,lub grzybowa.Był karp z kartoflami i kiszoną kapustą,oraz był kompot i oczywiście obowiązkowo makówki.

.Były jeszcze zależnie od rodziny jakieś drobne dodatki,ale na Boga nigdy nie kutia,czy barszcz z uszkami.

Jeśli już o kutii piszecie,to jest to tradycja przybyszów z terenów obecnej Ukrainy,Lwowa!

Więc pisząc o tradycji,napiszcie,że to nowa tradycja śląska przybyszów na te tereny.Bo stara tradycja śląska nie jest w ogóle uwzględniona w tych dydrymałkach zabużańskich.

Ale tak jest im wygodnie, następnemu pokoleniu będą opowiadać, że oni tu zawsze byli, jedli kutię i bryzgane, a Ślonzoków, to z pomarańczami przywieżli. Polska propaganda ma się dobrze

L
Luca z Johanki
23 grudnia 2018, 20:09, kuchorz:

ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

barszcz z uszkami,

kutia,

pierogi,

karp w galarecie?

15 grudnia, 19:01, Gość:

ale tu jest napisane na tradycyjnym POLSKIM stole,a nie u hanysow ha ha ha

U hanysów, w przeciwieństwie do was po lactwa, jest spokój, u was tradycyjnie ochlajstwo przy kolacji i polerowanie sobie nawzajem mord

B
But
16 grudnia, 18:44, Gość:

szkoda, że 50 nie zrobię, trzeba mieć na to pieniądze, precz ze świętami

Głupi jak but jesteś

m
m

Do autora tego artykułu: 12 potraw to nie odwołanie do 12 apostołów. Wigilia jest tradycją pogańską i nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem. Owszem po wprowadzeniu chrześcijaństwa zaczęto chrystianizować święta i obyczaje kultywowane przez naszych przodków. Boże Narodzenie to też nie jest data przypadkowa... Może trzeba się trochę douczyć...

G
Gość

szkoda, że 50 nie zrobię, trzeba mieć na to pieniądze, precz ze świętami

G
Gość
23 grudnia 2018, 20:09, kuchorz:

ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

barszcz z uszkami,

kutia,

pierogi,

karp w galarecie?

ale tu jest napisane na tradycyjnym POLSKIM stole,a nie u hanysow ha ha ha

S
SI - Silezia ; )

Kiedy u goroli jest Boże Narodzenie ?

Dwa dni po tym gdy w Ślasku jest rozdanie prezentów

G
Grüße aus Oberschlesien
może" Rum na kościach"hehe
G
Grüße aus Oberschlesien
tyla zeżrić ,na pewno gorolianie.
T
Tradycja śląska
Zacznijmy od tego,że w przedwojennej tradycji śląskiej nigdy nie było,by na stole wigilijnym znajdowało się 12 potraw,tak samo,jak nie łamano się opłatkiem.

Na typowym stole wigilyjnym autochtonów śląskich(nie przybyszów zza Buga) była zawsze zupa moczka,siemieniotka,rybna,lub grzybowa.Był karp z kartoflami i kiszoną kapustą,oraz był kompot i oczywiście obowiązkowo makówki.

.Były jeszcze zależnie od rodziny jakieś drobne dodatki,ale na Boga nigdy nie kutia,czy barszcz z uszkami.
Jeśli już o kutii piszecie,to jest to tradycja przybyszów z terenów obecnej Ukrainy,Lwowa!
Więc pisząc o tradycji,napiszcie,że to nowa tradycja śląska przybyszów na te tereny.Bo stara tradycja śląska nie jest w ogóle uwzględniona w tych dydrymałkach zabużańskich.
k
kuchorz
ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

barszcz z uszkami,
kutia,
pierogi,
karp w galarecie?
Wróć na i.pl Portal i.pl