PRZEPIS NA PĄCZKI. Tłusty czwartek: prosty przepis na pączki, faworki, chrust [PRZEPIS NA PĄCZKI]

Redakcja
PRZEPIS NA PĄCZKI: Sprawdzony przepis na pączki z różą, czekoladą, dżemem [TŁUSTY CZWARTEK]
PRZEPIS NA PĄCZKI: Sprawdzony przepis na pączki z różą, czekoladą, dżemem [TŁUSTY CZWARTEK] Dawid Łukasik
PRZEPIS NA PĄCZKI. Jeden z ludowych przesądów mówi, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się w życiu wiodło. A które pączki smakują najlepiej? Najsmaczniejsze są te oczywiście, zrobione przez nas w domowej kuchni. Jak zrobić szybko i prosto pyszne pączki? PRZEPIS NA PĄCZKI U nas znajdziecie przepis na pączki z klasycznym nadzieniem z płatków róży, z ajerkoniakiem, ale także z twarogiem albo jabłkiem. Mamy również przepis na pączki wiedeńskie, amerykańskie, donaty z dziurką. Chrust i róże karnawałowe też u nas znajdziecie. PRZEPIS NA PĄCZKI, TŁUSTY CZWARTEK

PRZEPIS NA PĄCZKI. Sprawdzony, prosty przepis na pyszne pączki. Tłusty czwartek 2017 [PRZEPIS]

PRZEPIS NA PĄCZKI: pączki potrzebują nie tylko najlepszych, naturalnych składników, ale i czasu
W tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka. Idealny pączek przygotowany jest tylko z naturalnych składników, jest puszysty, złocisty, niezbyt wysoki, z charakterystycznym jaśniejszym pierścieniem. Ten prawdziwy robiony jest przez doświadczonych cukierników, którzy kontrolują wszystkie etapy powstawania tego pysznego deseru. A należy wiedzieć, że od wsypania mąki do polukrowania gotowego już pączka musi minąć ładnych kilka godzin! Bo pączki potrzebują nie tylko najlepszych, naturalnych składników, ale i czasu.

PRZEPIS NA PĄCZKI: Pączki serowe

Składniki:
600 g mąki
4 jajka
120 g masła
150 g cukru
20 g drożdży
400 g tłustego sera twarogowego
5 g proszku do pieczenia
50 ml gęstej śmietany
60 ml mleka
15 g cukru waniliowego
szczypta soli
konfitura wiśniowa
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Sposób przygotowania:
z drożdży, mleka i trzech łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia;ser zmielić dwukrotnie, pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem, śmietaną, serem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, proszkiem do pieczenia i solą;dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto;formować z niego kulki, do środka wkładać po łyżeczce konfitury wiśniowej &#;pączki odłożyć do wyrośnięcia;smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor;osączać na papierze i jeszcze gorące posypać cukrem pudrem

PRZEPIS NA FAWORKI:Faworki po włosku

Składniki:
500 g mąki
250 ml mleka
100 g cukru
2 jajka
25 ml grappy
50 g smalcu
30 ml oleju
15 g proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
tłuszcz do smażenia
szczypta soli, cukier puder

Sposób przygotowania:
;mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia;dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto;przykryć i odstawić na godzinę;rozwałkować na cienkie placki i radełkiem wycinać paski szerokości 4 cm i długości 8 cm;nacinać pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijać ciasta;wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor;osączyć na papierowym ręczniku;posypać obficie cukrem pudrem

PRZEPIS NA PĄCZKI: sprawdź, jak zrobić pyszne pączki

Źródło:polskatimes.pl

PRZEPIS NA PĄCZKI: Rodzynkowe minipączki

Składniki:
750 g mąki
100 g drożdży
50 g cukru
500 ml mleka
40 g masła
4 jajka
20 g cukru waniliowego
200 g rodzynek
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder
cynamon

Sposób przygotowania:
mąkę przesiać do miski;drożdże pokruszyć i wymieszać z małą ilością ciepłego mleka i łyżeczką cukru, wlać do mąki;przykryć i odstawić na 15 min;pozostały cukier, mleko, miękkie masło, sól, jaja i cukier waniliowy dodać do zaczynu;wyrabiać ciasto, aż na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza;ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 min (powinno podwoić objętość);następnie do ciasta dodać rodzynki i jeszcze raz zagnieść ;tłuszcz roztopić w głębokim garnku;formować z ciasta małe kulki i smażyć w gorącym tłuszczu 2 min;pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu i obtoczyć w cukrze z cynamonem

Torciki bezowe

Składniki:
1/2 l białek
1 kg cukru

Krem budyniowy:
1/2 l mleka
6 żółtek
150 g cukru
1 laska wanilii
5 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:
białka delikatnie podbić i powoli wsypywać cukier, wciąż ubijając, ubijać, aż białka będą miały strukturę sztywną i błyszczącą;rozgrzać piekarnik do 100 st. C;wykładać bezę w małych porcjach na blaszkę, piec ok. 5 godz.;przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem i mąką, mleko zagotować z laską wanilii;gotową masę wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń ;ostudzoną masę budyniową utrzeć z kostką masła;do utartego kremu dodać likier migdałowy i odrobinę spirytusu;ostudzone bezy napełnić kremem i udekorować owocami

PRZEPIS NA PĄCZKI: Ptysiowe pączki

Składniki:
250 ml mleka
100 g masła
40 g cukru
20 g cukru waniliowego
150 g mąki
4 jajka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Sposób przygotowania:
do mleka dodać masło, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać;zagotować;powoli wsypywać mąkę, stale mieszając, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od dna garnka ;lekko przestudzić;następnie dodawać po jednym jajku i mieszać, aż składniki się połączą ;ciasto przełożyć do szprycy;tłuszcz do smażenia roztopić;pergamin posmarować tłuszczem;pączki wyciskać bezpośrednio na pergamin;następnie ostrożnie zsuwać je do garnka z tłuszczem i smażyć przez 2 min z każdej strony;pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem

PRZEPIS NA OPONKI: Oponki

Składniki:

600 g mąki
200 g masła
30 g drożdży
50 g cukru
2 żółtka
1 jajko
80 ml gęstej śmietany
15 ml mleka
15 ml wódki
tłuszcz do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Sposób przygotowania:
drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem;masło, żółtka, jajko, śmietanę i wódkę połączyć z mąką, dodać utarte i podrośnięte drożdże;zagnieść ciasto jak na pierogi;rozwałkować na grubość 1 cm;wycinać szklanką krążki, a następnie w każdym po środku dziurki kieliszkiem ;pozostawić do wyrośnięcia;oponki smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu na złoty kolor;posypać obficie cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym lub polukrować

PRZEPIS NA PĄCZKI: Pączki

Składniki:
200 ml mleka 2-procentowego
30 g drożdży
80 g cukru
80 g masła
6 żółtek
600 g masła
300 g konfitury z płatków róży

Sposób przygotowania:
z mleka, drożdży, cukru i części mąki zrobić rozczyn;gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiać ok. 30 min;na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto ponownie, aż będzie odstawać od ręki;z tak wyrobionego ciasta wykręcać kulki o wadze 35 g i nadziewać konfiturą;odstawić do wyrośnięcia;wyrośnięte pączki smażyć w głębokim tłuszczu

PRZEPIS NA PĄCZKI: Pączki jabłkowe

Składniki:
500 g mąki
100 g drożdży, 250 ml mleka
100 g cukru, 60 g masła
2 jajka, szczypta soli
skórka otarta z cytryny
3 duże jabłka
tłuszcz do smażenia, cukier puder

Sposób przygotowania:

drożdże wkruszyć do mleka, dodać trochę cukru oraz 1 łyżkę mąki i wymieszać;wlać do reszty mąki, dodać cukier i sól;resztę mąki przesiać do miski, dodać masło ;jajka rozkłócić ze skórką cytrynową, dodać do mąki;całość wyrobić na gładkie ciasto;z ciasta uformować kulę, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosła;jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę;dodać do ciasta i całość jeszcze raz wyrobić, odstawić ciasto na 15 min, żeby ponownie podrosło;rozgrzać tłuszcz;łyżką odrywać ciasto, formować kulę i smażyć 3 min z każdej strony; ułożyć na papierze i osączyć z tłuszczu

PRZEPIS NA PĄCZKI: Paczki z ajerkoniakiem

Składniki:

750 ml mleka
100 g masła
1,5 kg mąki
10 jajek
100 g cukru
30 g cukru waniliowego
100 g drożdży
aromat pomarańczowy
skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:
;pół litra mleka zagotować z masłem;wsypać 500 g mąki i wymieszać;białka ubić;żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym;następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy;drożdże rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku;wszystko razem wymieszać w dużej misce, dodając resztę mąki i zaczyn drożdżowy;dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce;po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia;smażyć kilka minut po każdej ze stron;ostudzone pączki udekorować polewą

Nadzienie ajerkoniakowe:
4 jajka
300 g cukru pudru
400 ml mleka
1 laska wanilii
250 ml likieru jajecznego

w głębokim naczyniu utrzeć jajka z cukrem pudrem na puszystą, białą masę ;mleko zagotować z laską wanilii i lekko schłodzić ;do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli mleko, cały czas ubijając ;kiedy składniki dokładnie się połączą, masę odstawić do schłodzenia ;do zimnej masy wlać likier jajeczny, delikatnie wymieszać

PRZEPIS NA PĄCZKI: Paluszki chrustowe

Składniki
:
6 żółtek
2 łyżki śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka octu
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
cukier puder z utłuczoną wanilią
smalec

Sposób przygotowania:
na stolnicę wysypać mąkę z sodą, zrobić dołek i wbić do niego żółtka wlać śmietanę, ocet, dodać masło i cukier puder wyrobić gładkie ciasto wybić dobrze wałkiem, po czym z małych porcji ciasta robić cieniutkie wałeczki różnej długości, kłaść je na rozgrzany smalec, smażyć jak chrust po wyjęciu i osączeniu posypać cukrem pudrem z wanilią
Przepis nadesłała pani Andżelika Chachlowska z Brzeska

PRZEPIS NA PĄCZKI: Róże karnawałowe

Składniki:

6 żółtek
2 szklanki mąki
2/3 szklanki śmietany
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
1 kieliszek rumu
1 białko
2 kostki smalcu
1 szklanka cukru pudru do dekoracji
domowa konfitura

Sposób przygotowania:

z żółtek, mąki, śmietany, cukru, łyżeczki masła i alkoholu zagnieść pulchne ciasto cienko rozwałkować i wycinać krążki o trzech różnych średnicach: np. 5 cm, 4 cm, 3 cm każdy krążek naciąć od brzegu na ok. 1 cm w pięciu miejscach środki posmarować białkiem i układać jeden na drugim od największego do najmniejszego, na środku przyciskając palcem, aby się skleiły Różyczki smażyć w głębokim tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru osączyć i przełożyć na talerz posypać cukrem pudrem, na środku ozdobić konfiturą
Przepis nadesłała pani Maria Jasińska z Krakowa

PRZEPIS NA PĄCZKI: Pączki pieczone z miodem i orzechami

Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
40 g cukru
1 szklanka śmietanki kremowej
4-5 żółtek
200 g masła
1 szklanka miodu naturalnego
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
tłuszcz do smażenia
sól

Sposób przygotowania:

mąkę przesiać drożdże rozetrzeć z cukrem, kilkoma łyżkami śmietanki i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia potem połączyć z ubitą śmietanką, żółtkami i mąką, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec roztopione masło i sól, pozostawić do wyrośnięcia następnie podzielić na porcje o wadze ok. 50 g, uformować kule, ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia wyrośnięte pączki ułożyć w odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec w gorącym piekarniku upieczone polać miodem i posypać posiekanymi orzechami
Przepis nadesłała pani Katarzyna Lokocz z Bytomia

PRZEPIS NA PĄCZKI: Pączki angielskie

Składniki:
1 twarożek homogenizowany
3 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 kg tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

twarożek włożyć do miski, dodać jajka i bardzo starannie wyrobić na jednolitą masę dosypać mąkę razem z proszkiem i odrobiną soli, wymieszać od razu kłaść małą łyżeczką w gorącym tłuszczu porcje ciasta kiedy się zrumienią, odwracać je na drugą stronę wyjmować na półmisek, a gdy ociekną nieco z tłuszczu, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym
Przepis nadesłała pani Zofia
Jaśkowiak z Leszna

PRZEPIS NA PĄCZKI: Pączkowe obwarzanki

Składniki
:
250 g waniliowego serka homogenizowanego
2 szklanki mąki
1 jajko
mały proszek do pieczenia
sól
cukier puder
olej

Sposób przygotowania:
mąkę połączyć ze szczyptą soli, dodać serek, jajko wyrobić jednolite elastyczne ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wykroić szklanką kółka, a w ich środku robić spore dziurki smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu podawać posypane cukrem pudrem
Przepis nadesłała pani Danuta Grzywna z Dorohuska


PRZEPIS NA PĄCZKI: Pączki wiedeńskie

Składniki:
500 g mąki
40 g drożdży
6 żółtek
100 g masła
100 g cukru pudru
250 ml mleka
15 ml wódki
1 pomarańcza, esencja rumowa
dżem morelowy, tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
drożdże, letnie mleko, 4 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia żółtka ze szczyptą soli utrzeć z cukrem, dodać resztę mąki i zaczyn drożdżowy wyrobić dodać rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze 10 min, dodając wódkę, otartą skórkę z pomarańczy i kilka kropel esencji rumowej pozostawić do wyrośnięcia kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je na grubość 1 cm, wykrawać szklanką, nadziewać dżemem morelowym, zlepić po dwa krążki i wykroić jeszcze raz szklanką układać na pergaminie i pozostawić do wyrośnięcia smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu z obu stron

PRZEPIS NA PĄCZKI: Orzechowe w sosie czekoladowym

Składniki:
500 g mąki
150 ml mleka
15 g drożdży
160 g cukru
100 g orzechów laskowych
100 g masła
5 ml esencji waniliowej
cukier puder
tłuszcz do smażenia

Sos czekoladowy:
200 ml śmietanki 36-proc.
200 g ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:
w ciepłym mleku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru orzechy drobno posiekać, wymieszać z mąką i resztą cukru dodać rozczyn, roztopione masło i esencję waniliową wyrobić ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wycinać foremką
dowolne kształty, np. serca tak przygotowane pączki pozostawić do ponownego wyrośnięcia przygotować sos czekoladowy: w rondelku podgrzać śmietanę, dodać pokruszoną czekoladę mieszać aż do powstania gładkiego, lśniącego sosu pączki smażyć w głębokim tłuszczu podawać polane sosem czekoladowym i obficie posypane cukrem pudrem

PRZEPIS NA PĄCZKI: Pączki hiszpańskie

Składniki:
400 g mąki
200 g masła
250 ml wody
8 jajek
szczypta soli
tłuszcz do smażenia

Glazura:
200 g cukru pudru
20 ml soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:
zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli na wrzątek wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka ostudzić ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami przełożyć do rękawa cukierniczego na pergamin wycisnąć kółka ciasta o średnicy 7 cm partiami wkładać pączki do mocno rozgrzanego tłuszczu smażyć 4-5 min z każdej strony wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym cukier puder utrzeć z 2-3 łyżkami wrzątku i sokiem glazurą posmarować pączki

PRZEPIS NA PĄCZKI: Paczki z ziemniaków

Składniki:
1 kg mąki
1 kg ziemniaków
3 jajka
100 g drożdży
200 ml oliwy
30 g cukru waniliowego
50 ml mleka
20 g cukru
konfitura owocowa

Sposób przygotowania:
ugotować obrane ziemniaki w nieosolonej wodzie następnie ugnieść na gładką masę drożdże rozrobić z mlekiem i cukrem, pozostawić do wyrośnięcia do drożdży dodać ziemniaki, mąkę, jaja, cukier waniliowy i oliwę, zagnieść pozostawić do wyrośnięcia formować kulki, nadziewać konfiturą zlepiać i smażyć w głębokim tłuszczu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: PRZEPIS NA PĄCZKI. Tłusty czwartek: prosty przepis na pączki, faworki, chrust [PRZEPIS NA PĄCZKI] - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

n
n
Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień. A przecież Pismo Święte podaje "Obżarstwo jest grzechem"...................
Wróć na i.pl Portal i.pl