Przepis na najlepsze drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką. Palce lizać! Smakują obłędnie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wypróbuj nasz przepis na doskonałe drożdżówki z rabarbarem. Kliknij w galerię.
Wypróbuj nasz przepis na doskonałe drożdżówki z rabarbarem. Kliknij w galerię. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Sezon na rabarbar w pełni, dlatego mamy dla ciebie idealny przepis na drożdżówki. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, choć jest stosunkowo proste. Wszystko dlatego, że ciasto drożdżowe musi odpowiednio wyrosnąć. Jednak smak doskonałych drożdżówek z rabarbarem, budyniem i kruszonką z pewnością zrekompensuje wszystkie trudy. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Spis treści

Rabarbar rządzi wiosną

Sezon na rabarbar już trwa. Roślina ta cieszy się dużą popularnością, a najsmaczniejsza jest właśnie teraz, czyli wiosną oraz wczesnym latem. Wówczas łodygi rabarbaru mają cienką skórkę, której nie trzeba obierać.

Zalet i zdrowotnych właściwości rabarbaru jest wiele. Zastanawiacie się ile kalorii ma rabarbar? Bardzo mało! W 100 g produktu jest jedynie około 15 kcal.
Rabarbar jest źródłem m.in.:

  • ważnych dla zdrowia antyoksydantów,
  • błonnika pokarmowego,
  • magnezu,
  • potasu,
  • wapnia,
  • witaminy A,
  • witamin C, E, K, B1, B2, B6,
  • żelaza.

Rabarbar ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.

Jego nadmierne spożycie nie jest jednak wskazane dla:

  • osób z osteoporozą,
  • osób z dną (skazą) moczanową,
  • a także dla dzieci i kobiet w ciąży.

Idealne ciasto drożdżowe - sprawdzone triki

Wiele osób uważa ciasto drożdżowe za bardzo trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i proporcji, a będziemy mogli cieszyć się pysznym i aromatycznym wypiekiem.

Jak zrobić ciasto drożdżowe, by zawsze się udało? Zobacz nasze porady.

Sekrety udanego ciasta drożdżowego:

  • wszystkie produkty do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową,
  • drożdże mogą być świeże lub suszone, ważne, by miały długą datę do spożycia — drożdże długo przechowywane w lodówce lub z ciemnym nalotem mogą sprawić, ze ciasto nie urośnie,
  • drożdże, by urosnąć, potrzebują cukru - ale nie za dużo, zawsze przestrzegaj proporcji podanych w przepisie,
  • zrób zaczyn: wymieszaj drożdże z cukrem aż staną się płynne, możesz dodać też odrobinę ciepłego mleka lub wody i szczyptę mąki,
  • ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne, warto pomóc sobie mikserem planetarnym lub maszyną do chleba, im dłużej wyrabiane ciasto, tym lepsze,
  • ciasto drożdżowe musi urosnąć, jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość,
  • ciasto do wyrośnięcia zostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów, przykryte ściereczką,
  • ciasto urośnie szybciej jeśli przełożymy je do szklanej miski i zasłonimy jej wierzch szczelnie folią spożywczą,
  • po uformowaniu ciasta np. na drożdżówki lub babkę, daj mu jeszcze odpocząć przez ok. 10 minut przed pieczeniem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

miejsce #1

Beurer

Beurer KS 25

185,00 zł92,99 zł-50%
miejsce #2

Esperanza

Esperanza Lemon EKS002G

34,07 zł18,78 zł-45%
miejsce #5

ADE

ADE RW2200

119,90 zł99,00 zł-17%
miejsce #6

Eldom

Eldom Rena WK320S

59,99 zł
miejsce #7

Beurer

Beurer KS 36

129,90 zł
miejsce #8

Sencor

Sencor SKS 4004VT

54,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem

(ok. 16 drożdżówek, czas przygotowania: ok. 20 minut + czas wyrastania ciasta: ok. 45 minut + czas pieczenia: jedna porcja ok. 15 minut)

Palce lizać. Życzymy smacznego!
Palce lizać. Życzymy smacznego!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru (do rabarbaru)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 400 ml mleka (do budyniu)
  • 2 łyżki cukru (do budyniu)

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła

Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem i budyniem krok po kroku?

  1. Przygotowania ciasta drożdżowego zacznij od zrobienia najprostszego zaczynu z drożdży: wymieszaj w miseczce pokruszone drożdże z łyżeczką cukru. Mieszaj, aż będą płynne, a cukier się rozpuści - początkowo to wydaje się niemożliwe, ale szybko zauważysz, że drożdże rzeczywiście się rozpuszczają pod wpływem cukru i mieszania.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier i wanilię.
  3. Jajka rozbij, przełóż żółtka do miseczki i wymieszaj widelcem.
  4. Masło roztop w garnuszku.
  5. Mleko delikatnie podgrzej.
  6. Do mąki wlej drożdże, dodaj mleko, żółtka i masło. Wymieszaj wszystko początkowo łyżką, a następnie rękami zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli masz mikser planetarny lub maszynę do chleba to skorzystaj z ich pomocy i zagnieć ciasto w swoim urządzeniu.
  7. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.
  8. Zabierz się od razu do przygotowania budyniu: ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale przy użyciu 400 ml mleka.
  9. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki.
  10. Przełóż rabarbar do garnuszka, posyp cukrem i postaw na małym ogniu na ok. 5 minut. Co jakiś czas przemieszaj.
  11. Wyrośnięte ciasto podziel na w miarę możliwości równe części i uformuj z nich bułeczki - powinno wyjść ok. 16 sztuk.
  12. Przykryj bułeczki ściereczką jeszcze na ok. 10 minut.
  13. W tym czasie przygotuj kruszonkę: roztop masło i zalej nim mąkę wymieszaną z cukrem. Rozdrobnij rękami, by przypominała mokry piasek.
  14. Każdą bułeczkę rozpłaszcz na kształt drożdżówki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  15. Na drożdżówki kładź budyń, rabarbar i kruszonkę.
  16. Piecz ok. 15 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Drożdżówki z rabarbarem gotowe. Życzymy smacznego!

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #2

Gadget Master

Giftworld Foremka Na Lód/Czekoladę Marycha

38,77 zł19,90 zł-49%
miejsce #3

Brabantia

Brabantia Essential Chochla Do Zupy Biała (400568)

60,00 zł35,00 zł-42%
miejsce #4

Tescoma

Tescoma tasak 17cm azza 884544

139,99 zł102,00 zł-27%
miejsce #5

WMF

Wmf Nuova Chochla Do Zupy (1291736040)

99,99 zł87,12 zł-13%
miejsce #8

De Buyer

De Buyer Fkoofficium Łopatka Giętka 31 Cm (D423500)

107,26 zł105,00 zł
miejsce #9

Mcusta Zanmai

Zestaw noży Mcusta Limited "White Tiger" 28

24 900,00 zł24 899,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na najlepsze drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką. Palce lizać! Smakują obłędnie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej PolskaTimes
Dodaj ogłoszenie