FAWORKI PRZEPIS: Jak zrobić najlepsze faworki własnoręcznie? Mamy przepis na faworki. Można je zrobić nawet po tłustym czwartku, chociaż tego dnia smakują najlepiej. Nasz przepis na faworki jest prosty ale sprawdzony. Faworki są łatwiejsze do zrobienia niż pączki i ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. A smakują wybornie. Zobaczysz sam, że zrobisz faworki bez żadnego problemu. Przepis na faworki jest prosty.

PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Przepisów na faworki jest wiele, ale Dziennik Zachodni prezentuje najprostszy i sprawdzony przepis na domowe faworki. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. I zapewniamy, że będą pyszne, chrupiące, lekkie

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Na czym smażyć faworki?
Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie.

Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę dymienia, czyli nadaje się do długiego, głębokiego smażenia. Im wyższa temperatura dymienia, tym olej jest odporniejszy i stabilniejszy podczas podgrzewania, tym samym nadaje się do smażenia.

ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPIS NA FAWORKI NA SMALCU WG REMIGIUSZA RĄCZKI

Zobacz galerię

Tłusty czwartek - pączki czy kreple? [JAK SMAŻYĆ PĄCZKI?] Pączki na tłusty czwartek PRZEPIS

Przepis na faworki - składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2l oleju do smażenia

Przepis na faworki - wykonanie. Jak zrobić ciasto na faworki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na kawałeczki masło. Najlepiej masło rozetrzeć dokładnie palcami razem z mąką.

W drugiej misce ubijamy przez kilka minut jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z roztartym masłem i miksujemy. Dodajemy następnie: śmietanę i spirytus. Znów wszystko miksujemy aż powstanie jednolite ciasto.

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawić na około 45 minut, do czasu aż zmięknie i dzięki czemu będzie łatwiejsze do wałkowania.

Przepis na faworki - wycinamy i okręcamy faworki
Ciasto rozwałkowujemy na nieduży placek, składamy na pół i rozwałkowujemy. I tak kilkakrotnie. Aby ułatwić sobie pracę, można rozwałkowywać mniejsze placki, ale bardzo cienkie. Nożem wycinamy paski o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 3 cm (nie dłuższe niż średnica garnka, w którym będziemy smażyć). W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego.

Przepis na faworki - jak smażyć?
Rozgrzewamy połowę (1 litr) oleju do 180 stopni w szerokim i dużym garnku (jak na pączki) i wkładamy do niego po maksymalnie 3 faworki. Szybko od spodu zaczną się rumienić, więc drewnianym, długim patyczkiem do szaszłyków, przewracamy je i smażymy dalej aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być złote, nie brązowe! Inaczej będą zbyt suche i twarde.

W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy (1 litr), stary tłuszcz wylać. Faworki wyławiamy drewnianym patyczkiem i układamy je na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI

Jak upiec pączki na tłusty czwartek? Zobacz, jak się piecze pączki!



POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

TYDZIEŃ Magazyn reporterów DZ

Finał akcji DZ "Wybierz sobie Mikołaja"