1/14
Kinga Paruzel...

Kinga Paruzel
Zobacz kolejne zdjęcia z przepisami Kingi Paruzel. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

2/14
Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:...
fot. Kinga Paruzel

Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:

Pączki z „dziurką” – jabłkiem czyli racucho-pączki

Składniki:
1 szklanka mąki bezglutenowej (spokojnie można użyć mąki pszennej)
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
1 jajko
1 ¼ szklanki maślanki
4 duże jabłka
1 L oleju

1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołowa, cukier i sól.
2. W osobnej misce wymieszać jajko i maślankę, a następnie przelać mieszaninę jaj do mieszanki suchej z mąką. Całość wymieszać aż dobrze się wszystko połączy.
3. Jabłka obrać i pokroić na 1 cm krążki usuwając z każdego gniazdo nasienne za pomocą noża lub ostrej foremki. Jabłka mają wyglądać jak pierścienie.
4. W dużym garnku (ja smażyłam w woku) rozgrzać olej.
5. Krążki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony po 2 minuty lub do momentu kiedy zrobią się złote.
6. Racucho - pączki wykładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

3/14
Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:...
fot. Kinga Paruzel

Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:

Pączki z „dziurką” – jabłkiem czyli racucho-pączki
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

4/14
Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:...
fot. Kinga Paruzel

Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:

Pączki pieczone, może bułeczki?

Składniki:
230 ml ciepłego mleka
50 g masła
350 g mąki
15 g świeżych drożdży lub 1½ łyżeczki drożdży instant
¾ szklanki cukru

Sposób wykonania:
1. Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać.
2. Wszystkie składniki ciasta wyrabiać około 10 minut. Jeżeli ciasto bardzo się klei podsypać mąką jednak uważać aby nie dać jej za dużo gdyż wtedy ciasto może zrobić się twarde.
3. Do natłuszczonej miski włożyć wyrobione ciasto i przykryć bawełnianym ręcznikiem. Miskę odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 50 minut -do momentu kiedy podwoi swoją objętość.
4. Kiedy ciasto wyrośnie uderzyć w nie pięścią i ponownie wyrabiać około 5 minut. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Wycinać krążki, pączki z dziurką i odkładać na blachę wyłożoną papierem. Ostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia.
5. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C i piec około 10-15 minut aż nabiorą złotego koloru.
6. Udekorować lukrem lub czekoladą.
* udekorowałam pączki białą czekoladą rozpuszczoną w mikrofali oraz pistacjami, żurawiną, cukrem ozdobnym oraz gwiazdkami.
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Pozostało jeszcze 10 zdjęć.

Polecamy

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

Zobacz również

Tyle osób było inwigilowanych za pomocą Pagasusa. „Skandal na miarę światową”

TYLKO U NAS
Tyle osób było inwigilowanych za pomocą Pagasusa. „Skandal na miarę światową”

Ministrowie rządu Donalda Tuska wśród kandydatów do PE. Kto się wybiera do Brukseli?

Ministrowie rządu Donalda Tuska wśród kandydatów do PE. Kto się wybiera do Brukseli?